Koz kavuran fırtınası nedir? Ne zaman olur?

Koz kavuran fırtınası Mart ayındaki soğuk havalar ile kendini gösterdi. Soğuk ve yağışlı havaların devam etmesi ile akıllara gelen koz kavuran fırtınası ne zaman olur sorusunun cevabı merak ediliyor.

Koz kavuran fırtınası üçüncü cemrenin düşmesiyle birlikte baharın gelişi müjdelense de Mart aylarında soğuk havalar ile etkisini göstermeye devam etmektedir. Bazen çok şiddetli alarak kaydedildiği ve istatistiklere göre koz kavuran fırtınası 3 yılda bir etkili olduğu söylenmektedir. Bu tarihte rüzgarların güneyden esmesi ise muhtemelen lodos olması olasıdır.

Halk dilinde genelde koz kavuran olarak bilinen ve mart ayında görülen fırtınadan sonra denizcilere göre hamsin biter baharın ilk günü gelir.

Koz kavuran fırtınası ne zaman olur?

Genellikle 23 Mart Kuzey Ege ve Marmara'nın batı kesiminde etkili olarak kendini gösteren lodos fırtınası olan Koz kavuran Fırtınası yaşanmaktadır ve koz kavuran fırtınası yaklaşık olarak 2 gün sürmektedir.

Koz kavuran ne demek?

Farsça kökenli sözcük "Koz" Türkçe de "ceviz" demektir. Tozlu esen bu fırtına genel olarak "Ceviz kavuran fırtınası" da denilebilir. Ceviz tomurcuklarının rüzgar ile toprağa karışması ve dökülme zamanı olarak bilinir ve bu neden ile koz kavuran fırtınası denmektedir.

O günden beri Trump görüşmedi! İşte Leyen'in çağırılmadığı o davet! Rus Gemileri Tartus Limanı açıklarında izin bekliyor Meteoroloji uyardı: Ani sıcaklık değişimlerine dikkat! Yağış geliyor
Sonraki Haber