Kozmetik sektörleri ve hayvan deneylerinin perde arkası

Hayvan deneyleri sorunu yıllardır hayatımızda, fakat gündem değildi. Son günlerde neredeyse herkesin paylaştığı  ‘Save Ralph’ adlı kısa film, böylesine yankı uyandırınca kozmetik ve ilaç sektörlerinin perde arkası da irdelenmeye başlandı.

Deneylerde kullanılan tavşan Ralph’in kendi hikayesini anlattığı Save Ralph isimli bu animasyon, bize kapalı kapılar ardında hala devam eden bu vahşeti oldukça yumuşatılmış̧ ama bir o kadar da can yakıcı bir şekilde gözler önüne serdi.

DENEYLERDE HAYVANLARA UYGULANAN VAHŞETİN GERÇEK GÖRÜNTÜSÜ

Dünya genelinde, hayvanlar üzerinde test yapmanın yasaklanması amacıyla "Humane Society International" tarafından "SaveRalph kampanyasının" bir parçası olarak hazırlanan animasyon projesi, milyonlarca insan tarafından şaşkınlık ve üzüntüyle izlenirken, bu kısa filmin bir de gerçek yüzü paylaşıldı. Fakat bu sefer görüntüler gerçek ve dayanılmaz derecede acı verici.  

 

Sayısız; giyecek, kozmetik kişisel bakım, parfüm ürünlerinin birer birer önümüze dizildiği AVM veya alışveriş sitelerinde bize hitap eden ürünü seçmenizdeki kriterler; üzerimize tam oturması, tarzımızı yansıtması, saçlarımızı pasparlak yapması veya yüzümü 10 yaş genç göstermesi olur genelde. Bu kriterler her ne kadar makul görünse de etik açıdan 1 tık ileriye götürmek, bizi nasıl hissettirirdi?

Tabiri caizse kimse üstünde bir hayvan cesedi taşımak istemez ya da gözüne sürdüğü eyeliner için kaç havan vahşice katledildi düşünmez. Peki, elinizde tuttuğunuz eyelinerın kullanma önerisinin yanında ürünümüz için 150 hayvan katledilmiştir keyifli kullanımlar yazsaydı nasıl hissederdiniz?

CRUELTY FREE (ZULÜM İÇERMEYEN) İBARESİ

Türkçe karşılığı olarak zulüm içermeyen olarak tanımlanan Cruelty free ibaresi, hayvan sömürüsüne yer verilmediğini gösterir. Bir diğer benzer ibare olan leaping bunny logosunu ürünlerde görmüşsünüzdür. Eğer bir üründe bu logolardan varsa, rahatlıkla ürünü alabilirsiniz. Bu logo ürünün, hayvanlar üzerinde test edilmediğini gösterir.

Bu linkten deneysiz markaları bulabilirsiniz. Ayrıca telefonlardan,  “Cares” isimli uygulamayı indirip, ürünlerinde hayvan deneyleri yapmayan markalara ulaşabilirsiniz.

OTOMOBİL  VE SİGARA MARKALARI DA HAYVANLARDA TEST EDİYOR

Gözümüze sürdüğümüz eyelinerların alerjik reaksiyon gösterip göstermediği satışa çıkarılmadan önce nasıl anlaşılır. Ve asıl soru alternatifleri varken sırf bizi güzel gösterecek diye uğrunda yüzlerce hayvanın acı çektiği felç geçirdiği zorla kafeslere kapatılıp saatlerce uykusuz bırakıldığı ve hatta öldürüldüğü ürünler daha ne zamana kadar üretilecek?

Bu zulümler sadece kozmetik sektöründe yapılmıyor. Sigara ve otomobil firmalarının yaptığı deneyler de bunlardan farksız. Çoğu sigara markası zararı çok iyi bilinmesine rağmen hala sigaraları zorla kapalı kafeslerde tutulan hayvanlara solutarak vereceği zararı kaydetmeye devam ediyor. Bunun önüne geçmek için deney yapmayan sigara markalarını seçebilir, firmaları boykot edebilir veya kendinize ve hayvanlara daha fazla değer vererek sigarayı bırakmayı seçebilirsiniz. Otomobil firmaları da bunlardan farksız.  21.yy.da dahi egzoz gazlarını esir tuttukları maymunlara solutup vereceği zararı gözlemlemeye devam ediyor.

EN ÇOK KULLANILAN SEKTÖRLERDEN BİRİ: İLAÇ SEKTÖRÜ

Veganların reçeteli ilaçların birçoğunu kullanmayışının sebebi yine hayvan deneyleridir. Prospektüste yer alan yan etkilerin çoğu hayvanlar üzerinde yapılan deneylerden sonra yazılır.  İlaçlar da bizim kullanımımıza uygun hale getirilinceye kadar sayısız hayvan katlediliyor.

Sonuç olarak değerlendirdiğimizde hayvanların katledilmesini önlemenin birçok yolu var ve bunlar büyük markalar için hiç de zor değil. Yapılan vahşetin farkında olmak, tercihlerimize mantık ve etik çerçevesinde yön vermek,  sadece kendi zevkimizi değil bizimle beraber yaşamaya hakkı olan diğer canlıları da düşünmek ve elimizin uzandığı şekilde bilinçlendirme çalışmaları yapmak hatta bilgiyi yaymak dahi hayat kurtarmanın büyük bir adımı. 

HAYVAN DENEYLERİNE ALTERNATİF  YÖNTEMLER

Bugün dünyanın en büyük kozmetik firmalarından bazıları, ürünlerini hayvanlar üzerinde test etmeyi reddederek diğer firmalara örnek oluyor. Bazı markalar, “Eytex” adı verilen sentetik bir madde üzerindeki testlerin olumlu sonuç verdiğini ve hayvan deneylerine alternatif bir deney yöntemi olduğunu açıkladı. Kolayca uygulanabilir olan bu alternatif yöntem, hayvan deneylerinden çok daha ucuza mal olduğu iddia ediliyor. Hayvan deneylerine alternatif birkaç deney yöntemleri şunlar:

1)Bakteri kültürü

2)Hücre ve doku kültürü

3)Fiziksel-kimyasal testler

4)Veri bankaları

5)Bilgisayar

6)Görsel işitsel medyalar

7)Yumurta

8) Kadavra testleri vb…

Birçok test çeşidi hayvanların işkenceli hayatlarına son verilmesine alternatif olabilmektedir. Bugün hayvanlara işkence yapan firmalardan alışveriş yapmak istemeyen birçok tüketici https://www.leapingbunny.org ya da www.peta.org gibi sitelerde, hayvan deneyi yapmayan firmaların listelerine ulaşabilir ve tercihlerini buna göre değiştirebilir. Bu kuruluşlar firmalara sertifika vererek kullanıcılara güvence verir. 

ADİDAS VE FOOTPRİNT COALİTİON VENTURES’DEN VEGAN ÜRÜN

Örneğin, Adidas markası, mantardan elde edilen deri ile yapılan ilk ayakkabısı Stan Smith Mylo'yu tanıttı. Vegan deri Bolt Threads tarafından geliştirildi. 

Robert Downey Jr'ın girişim fonu Footprint Coalition Ventures, miselyum bazlı pastırma yapan vegan bir girişim olan Atlast Food Co.'ya yatırım desteği verdi.

Bakan Fidan ve Suriye Lideri Ahmed El Şara Şam'ı seyrederek kahve içti 7,5 yıla kadar hapsi isteniyor! Özlem Gürses teröriste 'Kürt' TSK ve SMO'ya 'IŞİD yapısı' dedi! Önce terör örgütü başını yayına çıkardı sonra cahilliğini itiraf etti! Cumhurbaşkanı ErdoğanFilistin Direnişi Sergisi'ni ziyaret etti MHP lideri Bahçeli DEM Parti Eş Başkanı Tuncel Bakırhan'ı alkışladı