'Kraliyet ailesi ırkçı mı?' sorusu skandal belgelerle yeniden hortladı

Prens Harry'nin eşi Meghan Markle'ın açıklamalarıyla kraliyet ailesiyle ilgili çıkan ırkçılık tartışmaları yeniden hortladı. İngiliz basınında çıkan belgelere göre Buckingham Sarayı'nda farklı etnik kökenlerden kişilerin çalışması uzun yıllar yasaklandı. Kraliyet ailesi, İngiliz Parlamentosu'nda 1970'li yıllarda etnik ayrımcılığa karşı çıkan bir yasadan muaf tutulmuştu.

İngiliz kraliyet ailesinden ayrılarak ABD'ye yerleşen Prens Harry'nın eşi Meghan Markle'ın yaptığı açıklamalar Buckingham Sarayı'ndaki ırkçılık tartışmalarını alevlendirmişti. Markle, ünlü sunucu Oprah Winfrey'e yaptığı açıklamada "Ben hamileyken, bebeğimin prens ya da prenses olmasını istemediler. Bebeğime güvenlik tanınmayacağını söylediler. Oğlum doğduğunda ten renginin ne kadar koyu olacağına dair konuşmalar oluyordu ve bundan endişeleniyorlardı" ifadelerini kullanmıştı.

Buckingham Sarayı ise bu sözlere verdiği yanıtta özellikle ırk iddialarının "kaygı verici" olduğu belirtilirken, kraliyet ailesinin bu sorunu "özel olarak" çözmeye çalışacağı kaydedilmişti.

IRKÇILIK TARTIŞMASINI YENİDEN HORTLATACAK BELGELER ORTAYA ÇIKTI

Kraliyet ailesinin ırkçılık tartışmalarını yeniden hortlatacak belgeler İngiliz basınında gündem oldu. Guardian gazetesinde çıkan habere göre, Buckingham Sarayı'nda farklı etnik kökenlerden gelenlerin çalışması uzun süre yasaklandı. Kraliçe 2. Elizabeth'in göçmen kökenlilerin Saray'da çalıştırılmasını 1960'lı yılların sonuna kadar yasakladığı öğrenildi.

Belgelerde ayrıca İngiltere'de çıkan ırkçılık karşıtı yasalardan Kraliyet ailesinin muaf tutulması için yapılan müzakereler de yer aldı. Ulusal Arşiv'de yer alan belgelerde Kraliçe'nin baş mali denetçisinin Saray'da göçmen kökenlilerin hizmetçi olarak çalışabilmesine rağmen büro yönetimi gibi resmi görevlerde çalışması gibi bir uygulama olmadığına dair yazışmaları bulunuyor.

YASAK NE ZAMAN KALKTI BELLİ DEĞİL

Kraliçe 2. Elizabeth'in tartışmalı yasağı ne zaman kaldırdığına dair resmi bir kanıt bulunmuyor. Buckingham Sarayı konuyla ilgili resmi bir açıklama yapmayı reddederken, 1990'lardan itibaren göçmen kökenlilerin istihdam edildiği görülüyor.

KANUNDAN MUAF TUTULDULAR

İngiltere Parlamentosu'nda ülkede çalışanlara yönelik etnik ayrımcılığın önüne geçilmesi için 1960'lı yıllarda bir yasa çıkarılması için harekete geçti. Ancak Kraliyet Ailesi bu yasadan muaf tutuldu. Kraliçe'nin danışmanlarıyla bakanlar arasında yapılan müzakereler sonucu söz konusu yasa 1970'li yıllarda çıktı. Saray yönetimi ise söz konusu muafiyeti doğrulayan bir açıklama yaptı.

İngiliz kraliyet ailesinin bazı üyeleri geçmişte yaptığı bazı ırkçı açıklamalarla büyük tepki çekmişti. İngiliz basınında gündem olan belgeler, geçmişte büyük bir coğrafyaya hükmeden imparatorluğun mensuplarının farklı etnik kökenlere bakışını da gözler önüne seriyor.

Kuvvetli yağış ve kar kapıda! Buzlanma ve çığ tehlikesine dikkat Serdal Adalı ile Sergen Yalçın bir araya geliyor CHP'li Ahmet Özer'in yardımcısı Osman Yalçın PKK finansörü çıktı
Sonraki Haber