Kredi kanalları açılıyor! İki önemli adım geldi

Merkez Bankası, enflasyonla mücadele konusunda aşama kaydettikçe parasal sıkılaştırmada esneklik sağlanmaya başladı. İlk adım Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’dan geldi. Bankaların sermaye yeterliliği hesaplarında bireysel kredilere ve konut kredilerine uygulanan "ilave" risk ağırlıkları kaldırıldı. İşte detaylar...

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların sermaye yeterliliği hesaplamalarında önemli bir değişikliğe gitti. Bireysel krediler ve konut kredilerine uygulanan ilave risk ağırlıkları kaldırıldı. Bu karar, bankaların sermaye yapılarının güçlendirilmesi ve kredi sisteminin daha etkin işlemesi amacıyla alındı. Yani Türkçesi bankalar daha çok kredi vermeye başlayacak.

İhtiyatlı risk ağırlıkları kaldırıldı

Daha önce bireysel krediler ve konut kredilerinde uygulanan uluslararası minimum standartların üzerinde ihtiyatlı risk ağırlıkları bulunuyordu. Bu risk ağırlıkları, finansal istikrarın korunması amacıyla makro ihtiyati tedbirler kapsamında uygulanmaktaydı. Ancak yapılan değerlendirmeler sonucunda, bu uygulamadan vazgeçilmesine karar verildi.

Hangi kredi türleri etkilenecek?

Yeni karar kapsamında, aşağıdaki kredi türlerine uygulanan ilave risk ağırlıkları kaldırıldı:

İhtiyaç kredileri,

Bireysel kredi kartları,

Binek araç edinimi amaçlı taşıt kredileri ve taşıt teminatlı krediler,

Tüketicinin kendisinin, eşinin veya 18 yaş altındaki çocuklarının malik olduğu en az bir konutun bulunması halinde, ikamet amaçlı gayrimenkul ipoteği ile teminatlandırılan konut kredileri.

Bundan böyle bu kredilerde, Yönetmelik'te belirlenen uluslararası standart risk ağırlıkları uygulanacak.

Kredi piyasasına etkileri

BDDK’nin bu düzenlemesi, kredi piyasasında bir rahatlama sağlayabilir. Bankaların sermaye yeterliliği hesaplamalarında daha az baskı hissetmeleri, kredi verme kapasitesini artırabilir. Böylece, bireysel tüketiciler ve konut alıcıları için daha uygun kredi koşulları ortaya çıkabilir. Bu adım, aynı zamanda finansal piyasalarda güven ve istikrarı sağlamaya yönelik atılan önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

İkinci önemli adım da dün gece 00:24’te yapılan açıklama ile geldi. Buna göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), makrofinansal istikrar ve parasal aktarım mekanizmasının desteklenmesi amacıyla bazı adımlar attı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'dan (TCMB) yapılan duyuruya göre, Türk lirası (TL) mevduat hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları ile yabancı para (YP) mevduat için TL cinsinden tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık oranı değiştirildi.

Kısa vadeli TL mevduatta yüzde 12 olan oran yüzde 15'e, uzun vadeli TL mevduatta yüzde 8 olan oran da yüzde 10'a çıkarılırken, YP mevduat için TL tesis oranı yüzde 8'den yüzde 5'e indirildi. Zorunlu karşılıklar, 27 Eylül 2024'te tesis edilecek.

TL mevduat için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıklara faiz uygulamasında TL'ye geçiş oranı koşulu kaldırıldı.

TL'ye geçiş oranı seviyesine göre uygulanan azami komisyon oranı yüzde 5'ten yüzde 8'e yükseltildi.

Bugün hangi maçlar var? 22 Kasım Cuma günkü maçların listesi Ruhsatsız silah taşıma ve yetkisiz çakar kullanımına ceza yağacak “Birileri bu dosya aydınlığa kavuşsun istemiyor gibi”
Sonraki Haber