Kremlin: Rusya, yeni bir anlaşma yapmaya açıktır!

Türkiye ile S-400 anlaşması konusunda bir açıklama yapan Kremlin: "Rusya, yeni bir anlaşma yapmaya açıktır. Rusya işbirliğini geliştirmek için fırsat arıyor." dedi... Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise F-35'lerin verilmemesi halinde başka alternatifler olacağını söylemiş ve Rusya'yı işaret etmişti. Bu açıklamalar Türkiye ile Rusya arasında F-35'e alternatif olarak Su-35 ya da Su-57 uçaklarının alımı ve üretimi konusunda işbirliği başlayabilir yorumlarına neden oldu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu S-400 alımı ve F-35'ler konusunda ABD'den gelen itiraz ve tehditlere yönelik akıllara Rusya'yı getiren bir açıklama yapmıştı. 

Bakan Çavuşoğlu'nun "ABD patriot satarsa alırız ama satmazsa ikinci bir S-400 ya da başka bir hava savunma sistemi alabiliriz. Ama bizim acil ihtiyacımız var. Bulunduğumuz yer gül bahçesi değil.

F-35 ya da Rusya yapımı uçakları var. F-35 olmazsa ben yine ihtiyacım olan uçağı başka bir yerden almak durumundayım. Ta ki kendi uçağımı üretene kadar. F-35 ortaklığından Türkiye'yi çıkarıyoruz demek yanlış. En kötü senaryoyu ortaya koyalım. Türkiye hiç olmadı başka yerden almak durumundayız. Varsayımlarla konuşmayalım. Çelişkili açıklamalar geliyor ama dördüncü F-35 de Türkiye'ye teslim edildi." sözlerine Rusya'dan anlamlı bir açıklama ile destek geldi. 

KREMLİN IŞIK YAKTI

Kremlin'den yapılan açıklamada Çavuşoğlu'nun F-35'e alternatif uçak alımını işaret eden açıklamalarını güçlendiren ifadeler vardı. 

Kremlin sözcüsü Peskov, "Rusya yeni bir anlaşma yapmaya açıktır. Rusya gerekli imkan ve teknik donanıma sahiptir. Elbette Rusya bu iş birliğini genişletmek için fırsat arıyor. Bu kesinlikle normal bir uygulamadır." diye konuştu.

Rusya'nın pek çok ülke ile askeri ve teknik iş birliğinin ikili ilişkilerin önemli bir boyutu olduğunu kaydeden Peskov, "Böyle bir iş birliğinin hayata geçirilmesi ikili ilişkileri yüksek seviyeye ulaştırır. Bu, Türkiye için de geçerlidir." ifadelerini kullandı.

Bu sözler Türkiye ile Rusya arasında yeni S-400'ler ve halen dünyanın en iyi avcı uçakları arasında sayılan Sukhoi SU-35 ya da 5. nesil savaş uçakları SU-57 için masaya oturulabileceği olarak yorumlandı.

SU-35 Mİ SU 57 Mİ?

Amerikan National Interest dergisi editörlerinden Dave Majumbar, ABD'nin yeni nesil F-35 jetleri ile Rusya'nın 'Super Flanker' olarak da bilinen Su-35 savaş uçaklarını karşılaştırmıştı. 

"Bir grup F-35, havada Su-35'ler ile karşılaşsa onlara karşı ne yapabilirdi?" diye soran Majumbar, F-35'lerin düşman jetlerle 'yakın temas' için tasarlanmadığını belirtip, sorusunu şöyle yanıtlamıştı:
"Böyle bir karşılaşma durumunda F-35'ler güçlü bir ihtimalle rotalarını değiştirip F-22'leri yardıma çağırırdı (Zira F-22'ler özellikle havada üstünlük kazanmak için tasarlandı). Bu sırada F-35'ler de asıl görevlerini yerine getirmek için kendi yollarına giderdi."

Bu arada F-22'lerin yardıma yetişmemesi durumunda neler olabileceği hakkında da tahmin yürüten Majumbar, "F-35'ler kartlarını doğru oynarsa, yine de Su-35'ler karşısında dayanabilir. Ancak bunun için jetlerin sensörlerini kullanması lazım. Nitekim şansı, zayıf noktaları olan görüş mesafesine bırakmamalılar" ifadelerini kullanmıştı.

Amerikan savunma dergilerine göre Su-35'ler F-22'lere karşı da büyük üstünlüğe sahip. 

SUKHOİ SU-35'İN BAZI ÖZELLİKLERİ

Hava sahamızı ihlal eden, düşürerek tüm dünyayı da dehşete düşürdüğümüz SU-24'ün üç üst modeli olan savaş jeti, 3600 kilometrelik bir menzile sahip ve tanesi 35 Milyon Dolar'a mal oluyor. Tek bir pilotun kullanabileceği jetin uzunluğu 23 metre, hızını da 2450 km/saat'e çıkarabiliyor. Dünyada sadece Rusya'da var.

SU-57'DE ORTAK ÜRETİM VE GELİŞTİRME MÜMKÜN

Bu arada F-35'lere muadil sayılan Su-57'lerin Türkiye ile geliştirilmesine yönelik olarak geçtiğimiz günlerde Rusya'dan önemli açıklamalar gelmişti. 

ABD'nin F-35 teslimatından vazgeçmesi durumunda Türkiye'nin alternatife sahip olduğuna söyleyen Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı Halk Konseyi üyesi, Natsionalnaya Oborona dergisinin genel yayın yönetmeni İgor Korotçenko, "Türk siyasi ve askeri yetkililer alternatif arayışına girerse, böyle bir alternatif var. Su-57. Rusya'nın yeni 5. nesil savaş uçağı, özellikleri açısından büyük ölçüde F-35'ten çok daha iyi. Çünkü F-35 hafif bir uçak, Su-57 çok daha gelişmiş bir uçak, daha fazla sayıda silaha ve daha iyi radara sahip. Yani her halükarda Türkiye'nin alternatifi var. Eğer Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu türden Rus yapımı savaş uçağına ilgi gösterirse, bu noktada Rus-Türk ortak 5. nesil savaş uçağı da geliştirilebilir. Türkiye, olası anlaşma kapsamında anahtar teknolojiler elde eder ve en önemlisi de Türkiye'nin havacılık sanayisi ve Hava Kuvvetleri, savaş havacılığı alanındaki günümüzün en gelişmiş tasarımını almış olacak" demişti. 

SUKHOİ SU-57 ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Sukhoi tarafından üretildiği için adı Sukhoi Su-57 olarak belirlenmiştir. Su-57 tipik bir avcı uçağından öte özelliklere sahip hayalet uçaktır.

2009 yılından önce tasarlanmıştır fakat 2009 yılında tasarımı resmen kabul edilmiştir. Sukhoi şirket olarak daha önceki avcı uçağı deneyimleri ile teknolojisinin geliştirilmesi ile tasarlanmıştır. İlk olarak 2010 da uçuşunu gerçekleştirmiştir. Yıllardır geliştirilmekte ve yakın zamanda “Ürün 30” adı ile yeni bir motor tasarımı ile değişime uğramıştır.

Mürettebat kapasitesi bir kişidir. Saatte azami 2.600 kilometre hıza ulaşabilmektedir. Saniyede ise 330 metre yükselebilir. Tam yakıt ile 5.500 kilometre uçuş gerçekleştirebilir. Havada 5,8 saat civarı kalabilmektedir. Yerden 20 kilometre kadar yükselebilir. 10 bin kilogram muharebe ekipmanı taşıyabilmektedir. Kanat açıklığı 15 metre ve uzunluğu 20 metredir. Çift motorlu yapıya sahip Sukhoi Su-57 avcı uçağı üzerindeki donanımlar ile radarda görülmesi zorlaşmaktadır ve entegre birçok silah, top ve füzeye sahiptir. Üstün radar sistemi ile 400 kilometreden fazla alan içerisindeki 60 civarı hedefi takip edebilme ve aynı anda 16 civarı hedefe kitlenerek ateş edebilmektedir.

Manisa'ya Çin mahallesi kuruluyor Masada asgari ücret, memur ve emekli zammı, kayyumlar var! Kağızman ve Hatay'da korkutan depremler
Sonraki Haber