Kripto para birimi Bitcoin nasıl üretilir? /VİDEO

Bitcoin değerleniyor diye pek çok kişinin yatırım aracı olarak görmeye başladığı sanal parada işler iyi gitmiyor. Çin’in yaptığı darbeden yara alsa da rekor ile çıkan bitcoin bu sefer bitcoin cash tarafından tehdit ediliyor! Bitcoin‘in yakında yerini alacağını söyleyen ve Ağustos ayında tanıştığımız Bitcoin Cash‘in geliştiricileri, hatrı sayılır bir topluluğu da arkasına almış bir şekilde geliyor. Bitcoin belli başlı protokollere tabidir. Bu protokoller çerçevesince yaptığınız her işlem şifrelenir. Aynı zamanda Bitcoin yapı itibariyle sağlam bir işlem kayıt hafızasına sahiptir. Cüzdanınızın şifresini çaldırmanız ya da bilgisayarınızın hacklenmesi gibi kullanıcı hatası ya da dikkatsizliği sonucu oluşan durumlar dışında sistemin güvenlik sorunu bulunmamaktadır. Peki, Bitcoin nasıl üretilir? Güvenilir mi? Kripto para birimi Bitcoin yasal mı? Detaylar haberimizde...

Bitcoin başta olmak üzere kripto para birimleri, yavaş yavaş geleneksel paraların yerlerini almaya başlıyor. Yakın bir zamanda Bitcoin karşılığı satılan evleri, hatta düğünde gelin ve damada altın yerine Bitcoin takıldığını dahi görmüştük. İnternet dünyasında son yıllarda popüler bir hale gelen ve yeni para birimi olarak görülen Bitcoin, birçok tartışmayı ve hukuki olayı beraberinde getiriyor olsa da, son zamanlarda oldukça büyük firmalar tarafından destekleniyor. Peki, Bitcoin nasıl üretilir? Güvenilir mi? Kripto para birimi Bitcoin yasal mı? Detaylar haberimizde...

BİTCOİN NEDİR?

Bitcoin 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından kuruldu. Deneysel olarak başlatılan Bitcoin, herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş ile ilişiği olmamasına rağmen, ülkelerin para birimleriyle alınıp satılabilen, herhangi bir üçüncü parti hizmetine aracı kurumuna gerek kalmadan transferi yapılabilen bir tür dijital para birimidir. Küresel piyasalarda, Dolar ve Euro’ya alternatif olarak lanse edilen Bitcoin’in sembolü ฿, kısaltma ise BTC‘dir.

BİTCOİN NEDEN DÜŞÜYOR?

Yaklaşık 4 kat yükselen Bitcoin Cash 1400$ seviyelerine kadar çıktı. Bitcoin ise 1000$‘dan daha fazla düşerek adeta Bitcoin Cash‘i alevlendirdi. Bu durumu gören insanların da Bitcoin Cash‘e güvenmesiyle birlikte Bitcoin Cash‘in daha da yükselmesi bekleniyor.

BİTCOİN'İN ÜRETİM AŞAMASI

Bitcoin üretim aşaması için madencilik tabiri kullanılıyor. Bitcoin madenciliğinin nasıl yapıldığı çok önemlidir ancak en az onun kadar önemli olan başka bir konu ise neden yapıldığıdır. Çünkü Bitcoin'i bu kadar önemli bir teknoloji ve büyük bir buluş yapan şey Proof of Work. Yani İş İspatı. Genel yaklaşımla; istek sahiplerinin ne kadar hevesli olduklarını anlayabilmek için onlardan talep edilen fedakarlığı ispat etme eylemine verilen isimdir.

Nakamoto merkezi bir otorite olmayan bir yapı kurmayı hedeflediği için yapının kendini koruyacak bir kurala ihtiyacı vardı. Örneğin bir banka müdürünün “parayı gönderimini onaylama” imzasını atması daha kolay olabilir ama hiçbir otorite olmayan (yani kimsenin kimseyi tanımadığı) bir ortamda bu o kadar da kolay değil. İşte PoW buna olanak sağlar.

BİTCOİN MADENCİLİĞİ NASIL YAPILIR?

Yeni çıkan kaliteli oyunları oynayabilmek için bilgisayarın RAM ve Ekran Kartının arttırmanın gerektiğini düşünelim. Bitcoin madenciliğini şöyle düşünebiliriz; bir oyun var ve her seviyeyi geçtiğinizde para kazanıyorsunuz.

Bitcoin üretimi biraz buna benziyor. Eskiden evdeki bilgisayarlarla Bitcoin üretebiliyordu. Fakat sektör öyle hızlı ilerledi ve gelişti ki şuanda bu neredeyse mümkün değil. Artık Bitcoin üretimi için özel cihazlar çıktı ve bunları temin edip kullanmak gerekiyor. Fakat bu da oldukça pahalı bir yöntem, çünkü hem cihazlar pahalı, hem de elektrik ve soğutma giderleri kazancı sıfırlayacak kadar çok oluyor. Ayrıca bu cihazlar çok gürültülü çalıştığı için ev ortamında pek hoş karşılanmıyorlar.

BİTCOİN NASIL KULLANILIYOR?

Bitcoin için sanal cüzdan gerekiyor. Bu sanal cüzdanınızı cep telefonunuzda, bilgisayarınızda oluşturabileceğiniz gibi internet üzerinde bulunan web servislerinden de yararlanabilirsiniz. Kişi başına cüzdan sınırı bulunmuyor. Dilediğiniz kadar cüzdan oluşturabilirsiniz. Üstelik oluşturacağınız cüzdan için özel bilgilerinizi vermenize de gerek yoktur. Oluşturacağınız bu sanal cüzdan ile para alabilir, para gönderebilir hatta alış-veriş bile yapabilirsiniz.

Satın aldığınız ya da çıkarttığınız Bitcoin'leri internet üzerinden harcayabilir, alış-veriş yapabilirsiniz. Dünya üzerinde Bitcoin'i kullanan mağazalar ve restoranlar bulunuyor ve bu yerlere Bitcoin Travel ve Bitcoin Navigator üzerinden ulaşılabilir. Ayrıca bu yıl içerisinde Paypal, Bitcoin’i ödeme sistemi olarak kabul ettiğini

Bitcoin belli başlı protokollere tabidir. Bu protokoller çerçevesince yaptığınız her işlem şifrelenir. Aynı zamanda Bitcoin yapı itibariyle sağlam bir işlem kayıt hafızasına sahiptir. Cüzdanınızın şifresini çaldırmanız ya da bilgisayarınızın hacklenmesi gibi kullanıcı hatası ya da dikkatsizliği sonucu oluşan durumlar dışında sistemin güvenlik sorunu bulunmamaktadır. Bu durum cüzdanınızı ya da kredi kartınızı kaybetmekten ya da çaldırmaktan farksızdır. Bitcoin kriptosu gereği aynı paranın iki kez harcanması mümkün değildir. Paranın size ait olduğunu ve daha öncesinde başka birisine gönderilmediği, işlem öncesinde sistem tarafından teyit edilir. Bu nedenle kontrolsüz bir şekilde, hileli yollarla Bitcoin yaratıp satmak mümkün değildir.

BİTCOİN NE KADAR GÜVENİLİR?

Bitcoin belli başlı protokollere tabidir. Bu protokoller çerçevesince yaptığınız her işlem şifrelenir. Aynı zamanda Bitcoin yapı itibariyle sağlam bir işlem kayıt hafızasına sahiptir. Cüzdanınızın şifresini çaldırmanız ya da bilgisayarınızın hacklenmesi gibi kullanıcı hatası ya da dikkatsizliği sonucu oluşan durumlar dışında sistemin güvenlik sorunu bulunmamaktadır. Bu durum cüzdanınızı ya da kredi kartınızı kaybetmekten ya da çaldırmaktan farksızdır. Bitcoin kriptosu gereği aynı paranın iki kez harcanması mümkün değildir. Paranın size ait olduğunu ve daha öncesinde başka birisine gönderilmediği, işlem öncesinde sistem tarafından teyit edilir. Bu nedenle kontrolsüz bir şekilde, hileli yollarla Bitcoin yaratıp satmak mümkün değildir.

DRAPER FİSHER'DEN BİTCOİN AÇIKLAMASI

Silikon Vadisi şirketlerinden Draper Fisher Jurvetson’ın kurucusu Tim Draper, dijital para kavramını ilk duyduğunda 2009’da Lizbon’da düzenlenen bir teknoloji konferansındaydı. Draper’ın tanıştıktan kısa bir sonra “aşık olduğu” bu paranın adı, bugün vatandaşlık, ev, araba satın alınabilen Bitcoin’di.

Milliyet'in haberine göre, 2014’te Japon kripto para borsası Mt. Gox’un hacklenmesiyle 40 bin bitcoinini kaybeden Draper, bu skandalın dijital paranın sonunu getireceğinden neredeyse emindi. Ancak o dönemde değeri yalnızca yüzde 10 ila 20 düşen Bitcoin, Draper’ın tahminlerinin aksine sıfırlanmamıştı.

Draper, sermayesini çaldırdıktan birkaç ay sonra, U.S. Marshals Service’in açık artırmasında 30 bin bitcoin aldığında, dijital paranın değeri 600 dolardı. Bitcoin şimdi 8 bin dolara zorlarken, üç yıl önce yaptığı 18 milyon dolarlık yatırım da yüzde bin 83 sıçramanın ardından 213 milyon dolara ulaşmış durumda. Hâliyle Draper da dünyanın kasıp kavuran bu teknolojinin en büyük savunucularından.

“BITCOIN, SOSYOLOJİK BİR DÖNÜŞÜM”

Draper’a göre Bitcoin, Internet’in icadından bu yana en büyük teknoloji, sosyolojik bir dönüşüm, bir hareket.

Dünyanın dört bir yanından 60 bin teknoloji meraklısını bir araya getiren WebSummit’te bir yandan doğal felaketlerin kayıplarını en aza indirecek ilk kripto para Uniti tanıtılırken, diğer yandan dijital para piyasasının çok hızlı büyüdüğü endişeleri tartışılıyordu. Bu etkinliğe katılan Draper, “Dijital para hareketinin, 90’ların sonundaki internet girişimciliği balonu gibi paylayıp patlamayacağı sorulduğunda kafasını iki yana salladı ve “İnsanlar her zaman bir sorun olduğunu söyleyecekler. Bu genellikle tam tersinin çıkacağı anlamına gelir” dedi. Herhangi bir otoritenin denetlememsinin risk oluşturduğu düşüncesine ise Draper, “Büyük riskler aldım. Zamanımın yüzde 60’ında para kaybettim. Yatırımcılar dersine iyi çalışmalı ve yatırımlarının yasallığını araştırmalı” şeklinde yanıt verdi.

Draper’a göre bitcoin, finansal servis endüstrisini ikiye bölecek. “Konunun önemli olduğunu savunanlar ve bir adım geri çekilerek ‘Sahip olduğum her şeyi koruyacağım’ diyenler olacaktır” diyen Draper, “Ancak günün sonunda kimin kazanacağını biliyorlar. Gelişim ve teknoloji” ifadesini kullanıyor.

DOLANDIRICILIK SUÇLAMASI VE YASAKLAR

Son dönemde değeri önlemeyen bir hızla yükselen Bitcoin, güvenli liman altında aynı ligde tartışılsa da “şüphecileri” de bir o kadar fazla. Çin ve Güney Kore, dijital para ticaretini illegal kabul ederken, İsviçre, söz konusu para birimlerinin piyasaya girmesinde önemli kurallar koydu. ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu, dijital para arzlarının, şirket halka arzları gibi kayıtlı olması şartı getirdi.

Konuyla ilgili en sert açıklama JPMorgan Chase’in CEO’su Jamie Dimon’dan gelmişti. Dimon, bitcoini dolandırıcılık ve balon olarak tanımlamıştı.

CoinMarketCap verilerine göre bin 270’ten fazla dijital para birimi piyasada ve değeri 205 milyar dolar.

Inter Como şifresiz canlı maç izle İtalya Ligi AK Parti İstanbul İl Başkanı Abdullah Özdemir oldu Netanyahu’dan Hamas ile müzakereler için son dakika mesajı!
Sonraki Haber