Kripto para cinnetleri kapıda: Cinayetler artacak!

Kripto para tutkusu bir çeşit ruh hastalığı mı? Habertürk yazarı Sevilay Yılman bu konuyu uzmanı ile konuştu... Kripto para borsasının sanal kumarhane olduğunu savunan Psikiyatrist Onur Okan Demirci, "Cinayet oranlarında oldukça fazla artışa neden olabilir." yorumunu yaptı!

Habertürk yazarı Sevilay Yılman bugün köşesinden kripto para ticareti hakkında çok ses getirecek bir makale kaleme aldı.

Yakın çevresindeki insanların kripto para tutkusunu anlamlandıramayan ve bunu bir uzmana danışan Yılman, "Çok önemli bir uyarı: “Kripto para akıl sağlığını bozuyor!” başlığını taşıyan yazısında çok tartışılacak iddialara yer verdi.

Bu durumun psikiyatri biliminde bir karşılığı olduğunu öğrendiğini dile getiren Yılman, Psikiyatrist/Psikoterapist Onur Okan Demirci'nin, FOMO'nun (Fear of missing out) yani; "Olup biteni kaçırma kaygısı”nın “Kripto Para Borsası” ile birlikte haddinden fazla etkili olmaya başladığını ifade ettiğini aktardı.

"AKIL SAĞLIMIZI YİTİRİYORUZ"

Yılman yazısında, Psikiyatrist Onur Okan Demirci'nin konuyla ilgili şu değerlendirmelerine yer verdi;

”Dijital dünya ile birlikte varoluşumuzu çok daha sık ve derin sorguladığımız bu dönemlerde kripto para borsası ile ilgili bilgilerimiz, duyumlarımız, gördüklerimiz, düşündüklerimiz bizleri neleri kaçırdığımıza dair şiddetli kaygılara itmeye başladı. Gerçekler ile troll bir dünya arasında gidip gelirken gerçeklik algısını kaybetmeye doğru adımlar atıyoruz. Bir yandan kısa yoldan güce sahip olma hayalleri kurarken, bir yandan sahip olma hayalini kurduğumuz gücü kaybetme korkusu yaşıyoruz. Hayal ile gerçek arasındaki ince çizgiyi kaybetmeye başladık. Çizgi silindikçe, akıl sağlığımızı da yitirmeye başlıyoruz!”

"KRİPTO PARA SANAL KUMARHANE"

Psikiyatrist Demirci’ye göre, insanlığın şu an bu buhrana doğru ilerleme riskinin en rahat ortaya çıkabileceği bir dönemde yaşadığının altını çizen Sevilay Yılman, Demirci’nin şu uyarısını da paylaştı;

“Kazanma arzusu ile kaybetme kaygısının iç içe yaşadığı bir dönemdeyiz. Kripto para borsasının hayatımızda önemli bir yere sahip olmasındaki en önemli etkenler; kolay ulaşılabilir olması, her keseye hitap edebilmesi, yanımızdan ayırmadığımız akıllı telefonlarla rahatlıkla takip edilebiliyor olması. Buna bir nevi sanal kumarhane diyebiliriz, üstelik her an cebimizde taşıyabildiğimiz bir kumarhane. Kripto para borsası ile birlikte sosyal yaşamların dijital dünyaya kayma riski ile karşı karşıyayız. "

DELİLİK İLE GERÇEKLİK

Sanal dünyanın gelişimi ile birlikte gerçeklik algısının değişmeye başladığını da dile getiren Psikiyatrist Demirci olası tehditleri ise şöyle özetledi;

"Gerçeklik algısı ile delilik arasındaki ince çizginin silinmeye başlaması ile birlikte gelecek dünyasının en önemli sorununun ruh sağlığı sorunları olacak olması işten bile değil!

Bu dönem bir kaos düzeni yaratabilir. Ruhsal sorunların had safhaya çıkabileceği bu süreçte düşen tahammül sınırları insanları ciddi öfke sorunlarına itebilir. Birbirimizi rahatlıkla incitebiliriz.

İncitmenin şiddeti cinayet oranlarında oldukça fazla artışa neden olabilir.

Bahsettiğim durumlar dijital dünyaya geçiş ile birlikte yaşanabilme ihtimali hiç düşük olmayan ruh sağlığı sorunlarını içermektedir."

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

İŞ TURKCELL Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan CHP Sözcüsü Yücel'e tepki Türkiye'nin en seksi 4. kadını olmuştu! Melis Sezen'den şok sözler...
Sonraki Haber