Kripto paradan sağlanan kazanç nasıl vergilendirilecek?
Bitcoin'in değeri 57 bin dolar seviyesinde bulunurken, kripto paraların nasıl vergilendirileceği belirsizliği koruyor. Sözcü gazetesi yazarı nedim Türkmen, kripto paralardan elde edilen kazancı "değer artış kazancı" olarak vergilendirilmesi gerektiğini belirtti.
Yatırımcıların kripto paralardan elde ettiği kazancın nasıl vergilendirileceği belirsizliğini koruyor. Türkiye, kripto para yatırımcısı sayısında Avrupa'da birinci sırada bulunurken, Hazine ve Maliye Bakanlığı ise buradan elde edilen kazancın nasıl vergilendirileceği ile ilgili bir çalışma yapıyor.
Sözcü gazetesi yazarı Nedim Türkmen, bugünkü köşe yazısında vergilendirmenin nasıl olabileceğine deyindi. Türkmen, vergilendirmenin "değer artış kazancı" olarak yapılması gerektiğini belirterek, "Benim önerdiğim modelde, kripto paralar 2021 yılında vergilendiriliyor olsa idi; alım-satım kazancının 19.000 TL'si vergiden istisna olacaktı" dedi.
Nedim Türkmen'in "Kripto paraların vergilendirilmesi" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:
"Kripto paralarla ilgili olarak Türkiye'nin bir milyonu aşan yatırımcı sayısı ile Avrupa'da birinci, dünyada dördüncü sıraya çıkması ve günlük işlem hacminin 1 milyar doların üzerine çıkması karşısında; mali idarenin bu konuya eğilmesi, gayet doğal. Bunun için önce, vergiyi doğuran olayı tanımlayan bir vergi düzenlemesi yapılması şart.
Yukarıda özetlemeye çalıştığım dünya uygulamaları, Türk vergi sisteminin özellikleri ve Avrupa Adalet Divanı'nın kripto paraların alım-satımında Katma Değer Vergisi uygulanmayacağı yönündeki kararını da dikkate alarak; ülkemizde yapılacak olan vergi düzenlemelerinde kripto paraları bir finansal varlık olarak tanımlayıp, ticari organizasyon dışında kalan kripto varlık alım-satımından doğan kazancın “değer artış kazancı” olarak vergilendirilmesi doğru olacaktır.
OECD, Ekim 2020 tarihinde kripto paraların vergilendirilmesine ilişkin yayımladığı raporunda; kripto paraların gizliliğine dikkat çekerek, vergiden kaçınma ve suçun finansmanı gibi finansal suçlara ilişkin çözüm bulunması gerektiğini ülkelere bir kez daha hatırlatıyor. Ülkelere, harekete vergi kanunları kapsamında hukuki altyapıyı net bir şekilde kurarak başlamalarını, özellikle parasını değerlendirmek isteyen küçük yatırımcıların vergilendirilmesine ilişkin olarak, bireysel yatırımcıların vergiye uyumunun artırılması amacıyla küçük vergisel istisnaların getirilebileceklerini ve küçük miktardaki işlemlerin değer artış kazancı dışında tutulabileceğini tavsiye ediyor.
Benim önerdiğim modelde, kripto paralar 2021 yılında vergilendiriliyor olsa idi; alım-satım kazancının 19.000 TL'si vergiden istisna olacaktı."