Kronik hastalık nedir? Kronik solunum yolu hastalıkları hangileridir?

Kronik hastalık nedir? Çin'in Vuhan kentinde görülen ve tüm dünyaya yayılan koronavirüsün Türkiye'de de görülmesi sağlık önemleri artırılmaya devam ediliyor. Sağlık Bakanlığı kronik hastalığı bulunan kişilerin dışarı çıkmamasını öneriyor. Birçok kişi kronik kelimesinin ne demek olduğunu merakla araştırmaya devam ediyor. Peki, Kronik hastalık nedir? Kronik solunum yolu hastalıkları hangileridir? Detaylar haberimizde...

Kronik hastalık nedir? Koronavirüs salgının dünya genelini etkisi altına alması ile devletler sağlık önemlerini artırmaya devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, corona virüse karşı alınan önlemler dahilinde kamu çalışanlarından kronik hastalığı olanların kolaylıkla izne ayrılacağını ve kronik hastalığı bulunan bireylerin dışarı çıkmaması gerektiğini açıklamıştı. Peki, Kronik hastalık nedir? Kronik solunum yolu hastalıkları hangileridir? Detaylar haberimizde...

KRONİK HASTALIK NEDİR?

Kronik Hastalıkların Özellikleri;

Tam kür genellikle sağlanamaz ve genellikle orta yaşta baslar, ömür boyu sürer.
Zaman zaman iyileşme dönemine girse de tekrarlar
Risk faktörleriyle karşılaşma ile hastalığın ortaya çıkması arasında geçen süre çok uzun olabilir.
Hastanın periyodik tıbbi bakımları olmalıdır.
Ekonomik yükü çok artırırlar.

Kronik solunum yolu hastalıkları;

Astım: Astım, solunum yollarının süregelen bir iltihap sonucu aşırı derecede duyarlı olmasına ve bazı etkenlerle zaman zaman daralmasına neden olan bir solunum yolu hastalığıdır.

Koah: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), zayıf hava akışının görüldüğü obstrüktif bir akciğer hastalığıdır. Tipik olarak zamanla daha kötüleşir. Ana belirtileri nefes darlığı, öksürme ve balgam üretimidir. Kronik bronşit sahibi insanların çoğu aynı zamanda KOAH hastasıdır.

KALP DAMAR HASTALIKLARI

1- İnme: Kan kalpten boynumuzun iki yanında yer alan iki büyük damar aracılığı ile beyine taşınır. İnme kalp krizi gibi oluşur. Kan akımı kesildiği zaman oksijen ve besleyici maddeler beyine ulaşamaz. Bu durum beyin dokusunda hasara yol açar ve inme olarak adlandırılır. İnme yerine nedene bağlı olarak serebral kanama(beyin kanaması),serebral tromboz(beyin damarlarında tıkanıklık) kullanılabilmektedir.

2- Kalp krizi: Kalp oksijen ve diğer besleyici maddeleri koroner arterler olarak adlandırılan kan damarları aracılığı ile sağlar Bu damarlarda kan akımı kesildiği zaman oksijen ve besleyici maddeler temin edilemez ve kalpte hasar meydana gelir. Ani gelişirse kalp krizi olarak adlandırılır. Damarlardaki tıkanıklık kısmi ise kan akımı azalır ve anjina denilen göğüs ağrısı oluşur. Bu durum kalp krizi habercisidir.

BÖBREK HASTALIKLARI

1- Yetişkin kronik böbrek hastalığı: Kronik böbrek hastalığı, böbrek işlevinin yıllar süren uzun bir dönem ilerleyici kaybı ile karakterizedir. Böbrek işlevinin kaybı kritik bir düzeye ulaştığında böbrek yetmezliği gelişir ve vücudun tüm organlarını etkileyen ciddi sorunlar ortaya çıkar. Dünyada her 10 kişiden birinde böbrek hastalığı bulunmaktadır. Ülkemizde durum daha da kötüdür. Türkiye’de her 6-7 er4işkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunmaktadır.

2- Çocuklarda Kronik Böbrek Hastalığı: Çocukluk çağında şiddetli ve uzun süren, iyi tedavi edilmeyen ya da tekrarlayan doğumsal veya kazanılmış böbrek ve idrar yolu hastalıklarına bağlı olarak böbrekte meydana gelen hasar sonucu böbreğin görevlerini yeterince yapamamasıdır.

3- Hipertansiyon: Yüksek tansiyon en sık görülen kronik hastalıklardan biridir ve küresel bir halk sağlığı sorunudur. Yüksek tansiyon kalp hastalıkları, inme, böbrek hastalığı, erken ölüm ve yetiyitimi gibi durumlarla ilişkilidir.

Dünyada on kişiden yaklaşık 3’ünün tansiyonunun yüksek olduğu bilinmektedir.Hastaların %50’si durumlarından tamamen habersizdir. Haberdar olanların bir kısmı ise herhangi bir şey yapmamaktadırlar.

Yüksek tansiyon önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olup mutlaka hekim tarafından takip edilmelidir. Yüksek tansiyon, uzun süre belirti vermeden böbrek, beyin, kalp ve damar sistemine hasar vermesi nedeniyle “sessiz düşman” olarak da anılmaktadır. Kan basıncının yüksek olduğunun belirlenebilmesi için belli aralıklarla ölçtürülmesi gereklidir.

Halk TV Sahibi Cafer Mahiroğlu Kimdir, Kaç yaşında, Nereli? Serveti! TFF'nin başına Mesut Özil mi geçiyor? Boğaz'da denize düşüp kaybolan 2 gencin kimlikleri belli oldu!
Sonraki Haber