Küçük yatırımcı oyunda kalamadı yabancılar alıcı pozisyonuna geçti

Borsa İstanbul, faiz indirimi öncesinde küçük yatırımcı için yangın yeri oldu. Borsada ana parasının çok çok üzerinde pozisyon açanlar, yaşanan küresel gelişmeler ve başarısız halka arzlar nedeniyle borsadan ‘ne var, ne yok sat’ sarmalına girerek çekildi. Negatif ve manipülatif dönemde küçük yatırımcının ilgi gösterdiği hisselerde yaşanan yüzde 10’lara varan düşüşler paranın bitmesine neden oldu. İşte detaylar...

Son dört ayda 1 milyon 172 bin yatırımcı Borsa İstanbul’dan çekildi.

Yatırım uzmanlarının ‘oyunda kalabilen kazanır’ dediği bu dönemde, Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) saklama ve­rilerine göre BIST’te toplam yatırımcı sayısı eylül sonu iti­barıyla 7 milyon 125 bin 843’ü yerli, 29 bin 842’si yabancı ol­mak üzere 7 milyon 155 bin 685’e düştü. Önceki aya göre yerli yatırımcı sayısı 264 bin 915, yabancı yatırımcı sayısı 498 ve böylece toplam yatırım­cı sayısı 265 bin 413 kişi azaldı.

Borsa İstanbul’da eylül ayı yabancı işlemleri de açıklandı. Buna göre yurt dışı yerleşikler eylül ayında nette 45.806 dolar alış tarafında yer aldı. BIST verilerine göre yılın ilk 9 ayında ise yabancılar 2.5 milyar dolar satış gerçekleştirmiş oldu.

Dünya Gazetesi yazarı ekonomist Naki Bakır da köşe yazısında BİST’teki yatırımcı kaybını yazdı. Naci Bakır’a göre, yatırımcıların portföyündeki kayıp 300 milyar liraya ulaştı.
Bakır, “Borsa İstanbul (BIST) hisse senedi piyasasın­dan çekilen yatırımcı sayısı son dört ayda 1,2 milyo­na ulaştı. Toplam hisse senedi portföyünde dört ayda yaşa­nan 300 milyar liranın üzerin­deki küçülmenin büyük bölü­mü, bu dönemde çıkış yapan bin dolayındaki “mega” yatı­rımcıdan kaynaklandı” diye yazdı .

MasterChef Türkiye'de haftanın ilk takım oyunu! Hangi isim kazandı? TURKCELL İŞTECELL İsrail, Şam'ı bombaladı: Hava Savunma Sistemleri devreye girdi!
Sonraki Haber