Kuraklık tehlikeli boyutlarda, göllerde sular çekiliyor

Türkiye'nin belli bölgelerinde yaşanan kuraklık Erzurum'da da hem doğal hayatı hem de tarımı tehdit ediyor. Hayvanların su ihtiyacını karşıladığı göletlerde sular çekilirken, uzmanlar, meydana gelen kuraklığın afet gibi olduğuna dikkat çekti.

Bu yıl kuraklıkla baş başa kalan Erzurum’da Haziran ayının ilk gününde kentte bulunan sulak alanların bir bir kurumaya yüz tutması dikkat çekiyor. Özellikle yayladaki hayvanların su ihtiyacının giderildiği göletlerin çekilmeye başlaması ve kurumaya ramak kalan görüntüleri yöre halkını düşündürüyor.

Son 50 yılın en kurak yaz mevsiminin yaşandığı Erzurum’da beklenen kuraklık kendini göstermeye başladı. Öyle ki yaylalarda yaz mevsimini geçiren küçükbaş ve büyükbaş hayvanların su ihtiyacını giderdiği doğal göletler kuruma seviyesine geldi. Erzurum-Pasinler karayolu üzerinde bulunan Nene Hatun Göleti her yıl bu mevsimde göçmen kuşların durağı olurken bu yıl çekilen suyu ve kurumaya yüz tutmuş görüntüsüyle dikkat çekiyor.

Gölete su ihtiyaçlarını gidermek için gelen hayvanlar ise bellerine kadar bataklığa girip su içmeye çalışıyorlar. Daha önceki yıllarda örneğinin görülmediği şekilde kurumaya yüz tutan Nene Hatun Gölü hayvan sahiplerini düşündürüyor. Su kaynaklarının birer birer kuruduğu Erzurum’da doğal göllerin de kurumaya başlaması yöre halkına zor günler yaşatıyor.

Geçtiğimiz ay gölün dolu olduğunu ifade eden vatandaşlar gördükleri tablo karşısında şaşkınlıklarını gizleyemezken, Erzurum’da uzun yıllar metrekareye düşen yağış miktarı 56 kilogram olan nisan ayında bu yıl 12 kilogram yağış düştü. Ortalama 72 kilogram olan mayıs ayında ise bu yıl sadece 10 kilogram yağış gerçekleşti.

"KURAKLIK AFET GİBİ"

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Kuşlu, Erzurum'da bu dönem hem kış hem de ilkbaharda yağışların azaldığını bildirdi. Kuraklıkla ilgili uzun yıllardan beri senaryolar üretildiğini vurgulayan Kuşlu, "Kuraklıkla ilgili birtakım senaryolar var. Bunlar çok uzun yıllar öncesinden beri dillendiriliyor. İyimser senaryolar, kötümser senaryolar var. Fakat şu anda baktığımız zaman Erzurum için sanırım o kötümser senaryolardan bir tanesi yaşanıyor. Çünkü yağış trendine baktığınız zaman Erzurum uzun yıllar ortalamasının çok çok altında, yani 7'de 1'i kadar bir yağışı almış durumda. Erzurum'da uzun yıllar yağış ortalaması mayıs için söyleyeyim 72 kilogramdır, ama mayıs itibariyle baktığımızda 10 kilograma yakın bir yağış düştü. Bu da çok ciddi bir sorun. Erzurum'da vejetasyon dönemi mayıs ayı ile başlar. Özellikle Erzurum Ovası'nda mayıs ayının ortalarında ekime başlanır. Bu dönemde mutlaka toprak belli bir miktar nemli olmalı. Tohum ekildikten sonra mutlaka yağış beklentisi olur. Çünkü yağış, o çimlenme için gerekli nemi sağlar. Maalesef bu sene bu şekilde olmadı çok ciddi yağışta eksiklik var. Mutlaka bu eksikliğin de ikame edilmesi lazım onun da sulamayla başarılması gerekiyor" diye konuştu.

Türkiye'deki bütün valiliklerin eylem planları yaptığını belirten Prof. Dr. Yasemin Kuşlu, şunları söyledi:

"Erzurum Valiliği'nin de böyle bir çalışması var. Mutlaka eylem planlarının hazırlanıp hemen yürürlüğe konulması gerekiyor. Erzurum'da maalesef kuraklık şu anda bir afet gibi gözüküyor. Şöyle söyleyeyim tohumu toprağa koyduktan sonra eğer onun yeterli nem ve sıcaklıkla çimlenmesini sağlayamıyorsanız, ondan sonra tarımsal üretim müthiş bir şekilde düşüyor. Yani burada tarımsal üretimi başlangıçtan itibaren engellenmiş oluyor. Erzurum'da normalde mayıs ayında yağışsız günler beklenir 2-3 gün sürede tohumlar ekilir. Sonrasında yağış düşer ve vejetasyon dönemi başlar. Ama bu sene böyle bir şey olmadığı için tohum ekildikten sonra sulama gerekiyor. Çiftçilerimiz de bunu yağmurlama sistemiyle yapmaya çalışıyor"

 

Vicenzo Montella: "Bizim için rakip fark etmez" DEM Parti ile ortaklık CHP’ye pahalıya patladı mı? Mauro Icardi'den Wanda Nara'nın sevgilisi L-Gante'ye tepki
Sonraki Haber