Kurban Bayramı önemi nedir? Nasıl ibadet edilir?
2023 yılının Kurban Bayramı'na haftalar kala, bu dini özel güne dair önem ve anlam merak ediliyor. Bu çerçevede 'Kurban Bayramı önemi nedir?' veya 'Kurban Bayramı neden kutlanıyor? gibi sorular meraklı kullanıcılar tarafından araştırılıyor. Peki Kurban Bayramı önemi nedir? Nasıl ibadet edilir? Kurban Bayramı neden kutlanıyor? Kurban Bayramı nasıl ortaya çıktı? İşte manevi değerlerimizin önde gelen günlerinden Kurban Bayramı'nın önemi....
Bayram denildiğinde akıllara ilk gelen bayramlardan bir tanesi olan Kurban Bayramı bu sene Haziran ayında kutlanacak. Kurban Bayramı, Allah'a teşekkür etme amacıyla yapılan bir ibadet ve dini gün olsa da bu güne dair önem ve ortaya çıkışı merak ediliyor. Bu nedenle 'Kurban Bayramı önemi nedir?' veya 'Kurban Bayramı neden kutlanıyor? gibi sorular araştırılıyor. Peki Kurban Bayramı önemi nedir? Nasıl ibadet edilir? Kurban Bayramı neden kutlanıyor? Kurban Bayramı nasıl ortaya çıktı? İşte Kurban Bayramı'nın önemi....
KURBAN BAYRAMI ÖNEMİ NEDİR?
İlahi dinlerin en önemli ibadeti sayılan kurban kesmek, sadece Müslüman topluluklara özgü bir kavram değildir. Bir çok topluluk ve inanç mensupları insanlık tarihi kadar eski olan bu ibadet tüm dünyada yaygındır.
Kurban Bayramı, Allah’a teşekkür etmek, şükretmek ve varlığına dair inancı göstermek amacıyla yapılan ibadettir. Her yılın belirli günleri gerçekleştirilen bu günler bayram olarak kabul edilir. Bu bayramda ibadet etmek isteyen Müslümanlar, Allah tarafından emredilen koşulları taşıyan hayvanları keserek Allah uğruna feda ederler.
Ancak belirtmek gerekir ki, Kurban Bayramı sadece et kesilen barbarca tanımlanan bir bayram değil, ayrıca yoksulların düşünüldüğü, birlik ve beraberlik kavramlarının pekiştiği dini bir ibadettir.
Hem sevinçle hem de manevi duygularla kutlanması gereken Kurban Bayramı'nda, Allah’a kurban edilen kurbanlık hayvanlar kesilirken, kesilen etlerin ihtiyaç sahiplerine dağıtılır.
Kurban Bayramı'nın diyanet tarafından yapılan açıklama karşılığı ise şu şekildedir;
“Sözlükte yaklaşmak, Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban dinî bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Kurban bayramında kesilen kurbana udhiyye, hacda kesilen kurbana ise hedy denir. Mezheplerin çoğuna göre udhiyye kurbanı kesmek sünnettir (İbn Rüşd, Bidâye, I, 429). Hanefî mezhebinde ise tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 146).”
KURBAN BAYRAMI NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Kurban Bayramı'nda yapılan ibadet, Hz. İbrahim ve oğlu arasındaki bir olaya dayanmaktadır. Ayrıca hicretin ikinci yılında ortaya çıkmıştır.
Bir gün Hz. İbrahim evinde uyuduğu esnada, rüyasında oğlu İsmail’i kurban ettiğini görmüştür. Rüya üzerine Hz. İbrahim Mekke’ye gitmiştir ve oğlu İsmail’i annesinin yanında görmüştür.
Oğluna rüyasından hiç bahsetmeyen baba ip ve bir bıçak almasını söylemiştir. Sonrasında vadiden odun toplayacaklarını söyleyerek yola koyulmuşlardır.
Baba ve oğul vadiye doğru ilerlerken, şeytan insan kılığında Hz. İbrahim’in karşısına çıkar ve Allah’ın bu emrini yerine getirmemesi için aklını çelmeye çalışmıştır. Fakat Hz. İbrahim bu oyuna kanmaz. Sonrasında Hz. İbrahim durumu oğluna: “Ben seni rüyamda Allah için kurban ediyordum.” diyerek açıklar.
Oğlu ise, “Babacığım sana emrolunanı yap, babacığım! Beni kurban etmek istediğin zaman, beni iple sıkıca bağla ki benden sana karşı, bir şey isabet edip de ecrim eksilmesin. Hem sen beni boğazlamak için yatırdığın zaman, yüzükoyun yatır, alnımı yere getir. Çünkü yüzüme bakınca kalbin incelir ve bu durumun Allah’ın sana emrettiği şeyi yerine getirmene engel olabileceğinden korkarım!” diyerek yanıt verir.
Hz. İbrahim oğlunu kurban edecekken Allah tarafından “Ey İbrahim! Rüyana sadakat gösterdin, işte sana oğlunun yerine boğazlayacağın bir kurbanlık, onu boğazla!” emredilmiştir.
Ve o kutsal gün hala günümüze kadar gelmektedir...
KURBAN BAYRAMI NASIL İBADET EDİLİR?
Aslında Kurban Bayramı, bir anlama 'Arefe' gününde temizliğin imandan geldiğini tanımlayan kavramı benimsenmesi nedeniyle 'bayram temizliği' adı altında evinin her köşesini temizlemekle başlar. Peki arefe günü nasıl ibadet edilir?
Arefe günleri duaların kabul olduğu bir gündür. Arefe günleri günahtan uzak durulmalıdır. Ayrıca Kurban Bayramı arefesi oruç tutmak büyük bir sevaba vesile olur. Arefe günü öğlen ve ikindi arasında 2 rekat namaz kılmak büyük sevaptır. O günde tutulan oruçlar geçmiş ve gelecek günahlarına kefaret olacak kadar değerlidir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Sav. arefe gününde şu duayı ederdi:
“Allah’ım, bizim dediğimizden hayırlı olarak, Zât’ının buyurduğu gibi hamd sana mahsustur. Allah’ım namazım, sair ibadetlerim, ölümüm, yaşamam senin içindir. Kalan varlığım da Zât’ın içindir. Allah’ım kabir azabından, kalp fitnesinden, işlerin bozulmasından sana sığınırım. Allah’ım esen yelin getirdiği şeyin hayırlısını senden dilerim.”
BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?
- Namaza durmadan “Niyet ettim Allah rızası için Kurban Bayramı namazını kılmaya, uydum imama” diyerek niyet edilir.
-Sübhaneke okunur.
-Sübhanekeden sonra eller üç defa tekbir getirerek kulaklara kaldırılır ve birinci ve ikincisinde iki yana bırakılır. Üçüncü tekbirde, eller göbek altına bağlanır. İmam önce Fatiha, sonra bir sure okur ve beraberce rükuya eğilinir.
-Rüku ve secdeler yapılır ayağa kalkılır ve eller bağlanır.
-İkinci rekatta, imam önce Fatiha ve bir sure okur. Sonra iki el üç defa tekbir getirerek kaldırılır.
-Üçüncüde de yanlara bırakılır. Dördüncü tekbirde elleri kulaklara kaldırmaz ve rükuya eğilinir. Secde yapılarak oturulur.
-Oturuşta imam ve cemaat, Ettehiyyatü, Allahümme salli, Allahümme barik ve Rabbena atina, Rabbena firli duasını okuyarak önce sağa, sonra sola selam verip namaz bitirilir.