Kurban vekaleti nasıl verilir? Nasıl alınır? Diyanet kurban vekaleti açıklaması

Müslüman alemi için en kutsal dönemlerden olan Kurban Bayramı için geri sayım başladı... Bayramda kurban kesimi ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlar, vekalet ile nasıl kurban kesileceğini büyük bir merakla araştırıyor. Peki, Kurban vekaletname nasıl verilir? Nasıl alınır? Diyanet kurban vekaleti açıklaması! Ayrıntılar haberimizde....

2022 Kurban Bayramı'nda vekalet yoluyla kurban kesecek vatandaşlar tarafından kurban vekaletinin nasıl verildiği ve nasıl alındığı merak ediliyor.  Peki, Kurban vekaletname nasıl verilir? Nasıl alınır? Diyanet kurban vekaleti açıklaması! Ayrıntılar haberimizde.... 

KURBAN VEKALETİNİ NASIL VERİLİR? NASIL ALINIR? İŞTE DİYANET İŞLERİ KURBAN VEKALETİ AÇIKLAMASI

Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları vasıtasıyla verilebilir. Vekil tayin edilen kişi veya kurum aldığı vekâleti gereği gibi yerine getirmelidir. Kurbanda önemli olan, kişinin niyetinin Allah için olması ve vekâleten kendisi adına kurbanın kesilmesidir. Dolayısıyla kurbanın yurt içinde başka bir ilde ya da yurt dışında kesilmesinde sakınca bulunmamaktadır.

Kurbanı başkasına kestirirken, kalben niyet edip, (Allah rızası için bayram kurbanımı kesmeye seni vekil ettim) demek yeterlidir. Kurbanı başkası alıp başkası kesecekse, (Bayram kurbanımı almaya, aldırmaya, kesmeye ve kestirmeye seni umumi vekil ettim) der. Yahut kısaca, (Kurban işimi hâlletmek için seni umumi vekil ettim) demek de yeterli olur.

Diyanet'te kurban vekaleti ile ilgilişu bilgiler yer almaktadır:

Kişi, kurbanını bizzat kesebileceği gibi vekalet yoluyla başkasına da kestirebilir. Zira kurban, hac ve zekat gibi mal ile yapılan bir ibadettir; mal ile yapılan ibadetlerde ise vekalet caizdir (Kasani, Bedai‘, V, 67; Mevsıli, el-İhtiyar, IV, 263-265; Remli, Nihayetü’l-muhtac, VIII, 132). Nitekim Hz. Ali’nin (r.a.) şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Resulullah (s.a.s.), develer kesilirken başında durmamı, derilerini ve sırtlarındaki çullarını paylaştırmamı emretti ve onlardan herhangi bir şeyi kasap ücreti olarak vermeyi bana yasakladı ve ‘kasap ücretini biz kendimiz veririz’ buyurdu.” (Buhari, Hac, 120; Ebu Davud, Menasik, 19) Vekalet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları vasıtasıyla verilebilir. Vekil tayin edilen kişi veya kurum aldığı vekaleti gereği gibi yerine getirmelidir. Kurbanda önemli olan, kişinin niyetinin Allah için olması ve vekaleten kendisi adına kurbanın kesilmesidir. Dolayısıyla kurbanın yurt içinde başka bir ilde ya da yurt dışında kesilmesinde sakınca bulunmamaktadır. Kurban fiyatlarının kesilen ülkeye göre az veya çok olması bu durumu değiştirmez. Ancak yaşadığı yerde muhtaç ve fakirler varsa kişinin, kurbanını orada kesip dağıtması daha uygun olur. Çünkü kişinin yaşadığı yerdeki fakirlerin ve komşuların onun üzerinde hakları vardır.

Cem Yılmaz'ın eski eşi Ahu Yağtu yeni aşka yelken açtı Survivor All Star 2025: İlk Yarışmacı Açıklandı! Yeni Sezon Detayları Sivasspor Kasımpaşa maçı ertelendi mi?
Sonraki Haber