Küresel fonlardan Türkiye’ye para girişi artacak

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P) Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesi, yatırım yapacak ülke arayan yabancı fonların önünü açtı. Aslında ilk işaret Amerikan bankası JPMorgan’dan gelmişti. İşte detaylar...

Dünyanın en büyük yatırım bankası olan JPMorgan, 10 yıllık Türkiye tahvilini gelişmekte olan ülkeler endeksine ekledi. Banka, Türkiye’nin ağırlığını artırdı. Bu, JPM endeksine yatırım yapan
birçok fonun otomatik Türkiye ağırlığını artıracağı ve TL tahvil alacağı anlamına geliyor.

Bu kararın ardından Türkiye’nin endeksteki toplam ağırlığı 24 baz puan artarak yüzde 1,13’e çıktı. Karardan sonra ilgili tahvile 2,5-3 milyar TL civarında bir giriş olmuştu. Şimdi devreye S&P’nin not artırımı girdi.

S&P, Türkiye'nin kredi notunu 11 yıl aradan sonra "B"den "B+"ya yükseltirken, kredi notu görünümünü "pozitif" olarak korudu. Bu kararla, piyasa fiyatları bundan olumlu etkilenecek. Borsa yükselir, Hazine faizleri düşer. Kur biraz daha aşağı gelebilir. Ancak asıl fayda uzun vadede Türkiye’nin beklediği doğrudan yatırımların gelmesi için Türkiye’nin notunun yatırım yapılabilir ülke seviyesine yükseltilmesi şart. Çünkü uzun vadeli yatırımcılar bunu bekliyorlar.
Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody's de ocak ayında Türkiye'nin kredi notu görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkarmıştı.

Fitch Ratings ise martta Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirmişti. Görünümlerin pozitif olması yeni not artışlarının yolda olduğunu gösteriyor.

Not artışı kararı uluslararası çapta finans uzmanlarını da heyecanlandırdı.

Bluebay Varlık Yönetimi Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash, "Türkiye ekonomi cephesinde tehlikeyi atlattı" yorumunda bulundu.
Bluebay Varlık Yönetimi Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash, yaptığı değerlendirmede, "Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekibi tarafından yürütülen politika düzenlemesi göz önüne alındığında hak edilen bir gelişme oldu. Türkiye ekonomi cephesinde tehlikeyi atlattı" değerlendirmesinde bulundu.

Moody’s en az bir kademe artırabilir

AA Finans analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, S&P'nin kararının aralık ayındaki gözden geçirmede not görünümünün pozitife çevrilmesi ve Türkiye’nin mevcut 5 yıllık kredi risk primi (CDS) dikkate alındığında beklenen bir gelişme olduğunu belirtti. Bu doğrultuda, Moody’s'in de 19 Temmuz’daki değerlendirmesinde en az bir kademe artışa gitmesinin beklenebileceği öngörüsünde bulunan Bürümcekçi, "Türkiye’nin S&P ve Fitch değerlendirmesinde bulunduğu 'B+' seviyesinde yer alan ülkeler arasında Bahreyn ve Ürdün bulunuyor. Bu ülkelerin CDS oranları ise 250 baz puan ve altında. Dolayısıyla Türkiye’nin 290 civarı olan risk priminde düşüş eğiliminin korunması beklenebilir" dedi.

İŞ TURKCELL Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan CHP Sözcüsü Yücel'e tepki Türkiye'nin en seksi 4. kadını olmuştu! Melis Sezen'den şok sözler...
Sonraki Haber