Küresel piyasalar Jackson Hole’a kilitlendi
Küresel cephede gözler zayıflama emareleri sergileyen ABD istihdam verileri sonrası 22-24 tarihlerinde Jackson Hole kasabasında yapılacak merkez bankacılarının toplantısına çevrildi. FED Başkanı Powell'ın toplantıda faiz indirim sinyali vermesi bekleniyor. Dönemin FED Başkanı Bernanke'nin parasal gevşeme sinyalini Jackson Hole toplantısında vermesi ardından toplantı başka bir gözle takip ediliyor. İşte detaylar...
Küresel cephede gözler zayıflama emareleri sergileyen ABD istihdam verileri sonrası 22-24 tarihlerinde Jackson Hole kasabasında yapılacak merkez bankacılarının toplantısına çevrildi.
FED Başkanı Powell'ın toplantıda faiz indirim sinyali vermesi bekleniyor. Dönemin FED Başkanı Bernanke'nin parasal gevşeme sinyalini Jackson Hole toplantısında vermesi ardından toplantı başka bir gözle takip ediliyor. Jackson Hole öncesi, Çarşamba günü, FED'in son faiz toplantısının tutanakları da piyasalar tarafından yakından takip edilecek.
Küresel mali piyasalar geride bıraktığımız haftanın ikinci yarısında iyimser bir seyir kaydetti. Bu eğilimde ABD'den gelen verilerin etkisinin büyük olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. ABD'de açıklanan Temmuz ayı ÜFE ve TÜFE enflasyonlarının beklentilerin bir tık altında kalması ve akabinde Perşembe günü açıklanan kuvvetli perakende satışlar verisi, resesyon riskini gündemden düşürmesi ile piyasalar derin bir soluk aldı. Hatırlanacağı üzere, kısa bir süre önce, FED'in faiz indirmekte geç kaldığı endişesinin tetiklediği resesyon korkuları, şahin Japonya Merkez Bankası kararı ile birleşerek piyasalarda panik havasını esmesine neden olmuştu.
KORKU ENDEKSİ DÜŞTÜ
Ekonomik aktivite hakkında önemli ipuçları veren ABD perakende satışlar verisinin son bir buçuk yılın en büyük artışını kaydetmesi ardından piyasaların korku endeksi VIX 15 seviyesinin de altına gerileyerek (panik satışlarının etkili olduğu Kara Pazartesi 65 seviyesi test etmişti) risk iştahını yeniden tırmandığını adeta haykırdı. Temmuz ayında işsizlik oranının yaklaşık üç yılın en yüksek seviyesi olan %4,3'e çıkmasının, ekonominin resesyonda olduğu ya da gerilemeye yaklaştığı yönündeki korkuları tetiklemesinin ardından haftanın son iş günü Chicago FED Başkanı Goolsbee'nin açıklamaları piyasaları destekledi.
Goolsbee, hayal kırıklığı yaratan istihdam verileri nedeniyle enflasyondan ziyade işgücü piyasasına ilişkin endişelerinin arttığını söyledi. Bloomberg News'e verdiği röportajda mevcut faiz oranlarının "çok kısıtlayıcı" olduğunu söylerken, enflasyon ile işgücü piyasası riskleri arasındaki denge sorulduğunda Goolsbee, "Görünüşe bakılırsa, istihdam tarafıyla ilgili daha fazla endişeleniyorum" dedi. Bu açıklamalar sonrası FED'in Eylül ayında faiz indirimine gideceği noktasında var olan iyimserliği daha da artırdı.
Bu sabah itibariyle, vadeli faiz kontratları, 18 Eylül olağan FED faiz toplantısına yönelik 25 baz puan faizi indirimine %74 ihtimal tanınırken, yılın son üç toplantısına yönelik beklenti ise 100 baz puan olarak geçerliliğini koruyor (7 Kasım 25 baz puan, 18 Aralık 50 baz puan).
ALTINDA YENİ REKOR BEKLENTİSİ
Goolsbee'nin açıklamaları sonrası ABD Doları bir kademe daha zayıflarken, altının ons fiyatı ise haftanın kapanışına adeta damgasını vurdu. 11 Mart tarihinde altının ons fiyatı 2,180 dolar seviyelerinde salınırken, uzmanlar 2,550 dolar seviyesini teknik mânâda ön plana çıkardı. Son dönemlerde ise altında yeni rekor seviyelerin pek de uzak olmadığı yorumları yapılıyor.