Kurşun nasıl dökülür? Kurşun dökme geleneği nedir?

Kurşun nasıl dökülür? kurşun dökme geleneği nedir sorularının yanıtı haberimizde. Kurşun dökme işlemi, bu işte denenmiş ocaklı ve izinli yaşlı kadınlar tarafından dökülür. Halk arasında yaygın olan kurşun dökmeyle ilgili uygulamalar küçük farklarla birbirine benziyor. Peki bu kurşun dökme geleneği nereden geliyor?

Kurşun nasıl dökülür? Kurşun dökme işlemi, bu işte denenmiş ocaklı ve izinli yaşlı kadınlar tarafından dökülür.

KURŞUN NASIL DÖKÜLÜR?

Kurşun dökme işlemi, bu işte denenmiş ocaklı ve izinli yaşlı kadınlar tarafından dökülür. Ocaklı demek, kurşun döken kişinin ailesinin öteden beri bu işle uğraşmış olması...

İzinli demek; bu ailede kendisinden önce kurşun döken kişiden, bu işlemi yapmak için izin (Destur veya el) almış olmasıdır. Ocaklı ve izinli olmayanlar kurşun dökemeyecekleri gibi döktükleri farz edilse dahi bu gibilerin kurşun dökmesinden fayda umulmaz.

Kurşun dökmenin kendine özel yolu, geleneği ve malzemesi vardır. Kurşun dökmek için kullanılan aletler, kurşun, madeni eritecek çukur bir kepçe, madeni geniş ve derin bir su kabı, hastanın başına örtülecek bir peştamal, 250-300 gram ağırlığında kurşun külçesinden veya parçalarından oluşur.

Bu malzeme özel bir torba içinde saklanır. Kurşun dökme işlemi şöyledir; Külçe veya parçalar halindeki kurşun madeni çukur kepçeye konur. Kepçe de ateşin üzerine oturtulur. Kurşun eridikten sonra hastanın başı ve vücudu büyükçe bir örtüyle örtülür. Madeni derin tasa su konur, kurşuncu kadın erimiş kurşunlu kepçeyi sağ eline, su tasını sol eline alır.

Erimiş kurşun önce hastanın başı üzerinde su dolu tasın içine birden bire dökülür. Kurşun dökülürken döken kişinin besmele çekip "Benim elim değil, Fatma anamızın eli" dedikten sonra kurşunu su dolu kabın içine döker. Sonra katılaşmış kurşun parçaları suyun içinden alınıp kepçenin içine konulur ve tekrar eritilir.

Bu kez erimiş kurşun, hastanın göbeği üzerinde su dolu tasın içine dökülür. Daha sonra aynı işlem bu kez ayakların üzerinde uygulanır. Her seferinde tas içinde katılaşan kurşunun aldığı biçime bakılarak yorum yapılır. Fazla kirli (parçalanmış) ve iğnelerle kaplı ise, nazar ya da büyünün şiddetine hükmedilir.

Külçe üzerindeki dikenlerin arasında temiz ve yuvarlak bir parçaya rastlanırsa, hastanın yüreğinin temiz olduğuna ve hastalığının çabuk geçeceğine inanılır. Kurşun dökülen sudan bir miktar hastaya içirilir. Aynı suyla hastanın yüzü, bilekleri ve ayakları silinir.

Konut Sigortası Yaptırırken Bilmeniz Gerekenler Bolu Tüneli Açık mı ? Bolu Tüneli Son Durum Deniz Akkaya'nın gözaltı kararını duyan Dilan Polat, adeta 'oh' çekti!
Sonraki Haber