Kusmaya ne iyi gelir? Hamilelikte kusma nasıl geçer?
Günümüzde yaygın olarak görülen sağlık sorunlarından biri kusmadır. Mide bulantısının ardından meydana gelen kusmada midede bulunan besinlerin ağız yoluyla dışarı çıkmasına denir. Kusmanın birçok sebebi vardır ve birçok hastalığın habercisidir. Kusma neden olur? Ve kusma nasıl geçer? Gibi soruların yanıtlarını vereceğiz.
Kusma günümüzde birçok nedene bağlı olarak gelişebilmektedir. Bebeklerde, çocuklarda, hamile kadınlarda ve kanser tedavisi gören hastalarda kusma sorunu sıklıkla görülmektedir. Kusmaya ne iyi gelir? Sorusu da bu yüzden hep merak edilen konu olmuştur. Bununla birlikte hamilelik döneminde baş gösteren kusma problemi hem hamileliğin getirmiş olduğu sıkıntılarla beraber birleşince çekilmez hal alıyor. Hamilelikte kusma nasıl geçer? İşte size önerilerimiz…
Kusmaya ne iyi gelir?
Yaygın bir sağlık sorunu olan kusma mide bulantısı sonucu, besinlerin ağız yoluyla atılması sonucu meydana gelir. Farklı sebeplerden dolayı meydana gelen kusmayı nasıl önleriz? Kusmanın durması için:
- Kusma ile beraber vücut büyük oranda sıvı kaybeder bundan dolayı bol bol sıvı tüketmemiz gerekir.
- Nane çiğneyin veya nane çayı için.
- Bol bol yoğurt tüketin. Yoğurt mide asidinizi dengeler kusmayı önler.
- Türk kahvesi için.
- C vitamini deposu olan limon mide asidinizi dengeler, kusmayı önler. Bir bardak suya limon atarak tüketebilirsiniz.
- Sofralarımızda yer verdiğimiz baharat türü olan tarçın sindirim sistemini düzenler mide bulantısını önler. Bir bardak ılık suyun içine bir çay kaşığı tarçın atıp karıştırarak tüketebilirsiniz.
- Dünya genelinde sıklıkla tüketilen papatya çayı sağlığa birçok faydası vardır. Kanseri önler, uyku düzensizliklerini giderir, doğal bir iltihap gidericidir, aynı zamanda kusmayı önler.
- Haşlanmış patates tüketin.
- Sıcak bir çorba için.
- Soda için fakat aşırı tüketmemeye özen gösterin.
Kusma neden olur?
Kusmanın birçok sebebi vardır. Öncelikle rahatsızlığın sebebi bulunur. Kusmanın birçok sebebi olabilir bunlar strese bağlı kusma, hastalığa bağlı kusma veya yediğimiz bir yemek sonrası kusmada olabilir.
Çocuklarda kusma neden olur?
Mide bulantısı sonucu meydana gelen kusma birçok hastalığın habercisi olmakla beraber bebek ve çocuklarda kusma meydana gelmesinin nedenleri vardır. Çocuk ve bebeklerde sıkça görülen kusmanın nedenlerinin başında mide ve bağırsakta meydana gelen enfeksiyonel rahatsızlıktır. Küçük çocuklarda araba ve deniz tutması da kusmaya neden olabilir. Küçük bebekler hassas yapısından dolayı kusma olayı sık sık görülür. Genellikle emme sonucu ağzının kenarına taşırma gibi hafif kusmalar olabilir. Ama eğer ki kusmayla beraber ishal ve yüksek ateş varsa mutlaka bir doktora görülmesi gerekir.
Çocuklarda genellikle görülen kusma sebepleri
- Sindirim sistemi sorunları
- Solunum yolu enfeksiyonları
- Zehirlenme
- İshal
- Reflü
- Sindirim sistemi sorunları
- Psikolojik olarak
- Süt alerjisi
- Boğaz ve bağırsak enfeksiyonları
- Midenin aşırı dolması
- Tümör veya travmadan dolayı olan beyin ve sinirle igili durumda
- Yanlış beslenme sonucu
Çocuklarda kusmaya ne iyi gelir?
Çocuklarda kusma olayı çok fazla görülür. Kusma sonucu mideyi bir süre boş bırakmak gerekir. Çocuk rahatladıktan sonra, kusma sonucu sıvı kaybı olduğu için azar azar su içiriniz, dinlenmesini sağlayın kraker, bisküvi, muz ve patates püresi gibi hafif yiyecekler veriniz kesinlikle yağlı, kızartılmış yiyecekler vermeyiniz. Nane limon karışımı yapıp içiriniz.1 yaşını dolduranlar için ballı su içiriniz. Eğer ki sık sık kusmaya devam ediyorsa mutlaka bir hekime gözükünüz.
Hamilelikte kusma ne zaman başlar?
Hamilelikte mide bulantısı ilk haftalardan itibaren görülmeye başlar. Bazı anne adaylarında kusmalar hamileliğin son haftalarına kadar sürebilir. Anne karnındaki bebeğin saçlarının oluşmasıyla beraber kusmalar sık sık olur. Başlangıçta sık sık görülen kusmalar bir süre sonra geçer. Bilimsel araştırmalara göre mide bulantısı hamileliğin yedinci hafta ve dokuzuncu haftalarında sıkça kusmalar meydana geldiği bir dönemdir.