Laboratuvarda etten sonra yapay yağ yetiştirdiler!

Bilim insanları, laboratuvarda yetiştirilen yağ dokusuyla önemli bir atılımda bulunarak dünya çapında büyük ölçekli kültürlü et üretimi olasılığının yolunu açtılar. İşte bilim insanlarının yeni keşfi...

Bilim insanları, doğal olarak elde edilen hayvansal yağların dokusunu ve bileşimini yansıtan laboratuvarda yetiştirilen yağ dokusunu başarılı bir şekilde toplu olarak ürettiler.

Yakın zamanda eLife dergisinde yayınlanan bulgular, hücre kültürlü etin oluşturulmasında kullanılabilir, doku ve tadı geleneksel ete benzeyecek şekilde geliştirildi.

Yapay etler, son zamanlarda büyük bir trend yakaladı ve dünyanın dört bir yanındaki yeni başlayan şirketlerin hücre tipi yetiştirilen tavuk, sığır, domuz eti ve balık geliştirdiğine dair geri dönüşler ortaya çıktı.

Çoğunlukla geliştirmenin erken aşamalarında, bu ürünlerin çoğu, bir dilim tavuk göğsü veya tavuk kanadı gibi yapılandırılmamış hücre karışımı şeklindedir. Ancak yapay kırmızı etlerde eksik olan lezzet, artık yapay yağlar tarafından sağlanacak.

Yeterli miktarlarda kültürlenmiş yağ dokusu üretmek büyük bir zorluk olmuştur çünkü yağ bir kütle haline geldikçe, ortadaki hücreler oksijen ve besinlerden mahrum kalır. Doğada, kan damarları ve kılcal damarlar doku boyunca oksijen ve besin sağlar. Araştırmacıların hala bu vasküler ağı laboratuvarda yetiştirilen dokuda büyük ölçekte kopyalamanın bir yolunu bulamadı, bu nedenle kas veya yağı yalnızca birkaç milimetre boyutundaki bir yüzey halinde büyütebiliyorlar.

Bu sınırlamayı aşmak için, araştırmacılar farelerden ve domuzlardan yağ hücrelerini önce düz, iki boyutlu bir katmanda büyüttüler, sonra bu hücreleri topladılar üç boyutlu bir kütle halinde getirdiler.

Pişirme sırasında bu yapay yağ ete lezzet katan yüzlerce bileşik açığa çıkarır ve bu bileşiklerin çoğu, lipitler ve bileşen yağ asitleri dahil olmak üzere yağdan kaynaklanır. Bu nedenle ekip, hücrede yetiştirilen yağdan moleküllerin bileşimini inceledi ve yapay kırmızı etlere lezzet katacak bir doku geliştirdi.

İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu Bakan Fidan’dan Şam paylaşımı: “Misafirperverliklerini özlemişiz” 23 Aralık 2024 akademik kadro ilanları Resmi Gazete'de!
Sonraki Haber