Lisede devamsızlık hakkı ne kadar? Lisede devamsızlık hakkı kaç gün?

Ortaöğretim kurumlarında eğitim ve öğretimde başarıyı ve kaliteyi artırmak amacıyla okul yönetimleri ve Millî Eğitim Bakanlığı tarafından çeşitli kurallar konulmaktadır. Bu kuralların amacına ulaşabilmesi için öğrencilerin bu kurallara uyması, velilerin ve öğretmenlerin öğrencileri bu yönde yönlendirmesi ve teşvik etmesi oldukça önemlidir. Devamsızlıkla ilgili kurallar da ortaöğretim kurumlarının konulan önemli kurallarından biridir. Peki lisede devamsızlık hakkı ne kadar? İşte ayrıntılar...

Liselerde devamsızlık iki türde incelenir: belgelendirilen bir özür sebebiyle gerçekleşen "özürlü devamsızlık" ve belgelendirilen herhangi bir özre dayanmaksızın gerçekleşen "özürsüz devamsızlık". Tüm öğrencilere her iki tür devamsızlık hakkı belirli sınırlar dahilinde verilir. Bu kuralların ayrıntıları Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde belirtilmiştir. Peki, Liselerde devamsızlık hakkı ne kadar? Lisede devamsızlık hakkı kaç gün? Lisede en fazla ne kadar devamsızlık yapılabilir? 

LİSEDE DEVAMSIZLIK HAKKI NE KADAR?

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin lise öğrencilerinin devamsızlık durumuyla ilgili 36. maddesine göre, öğrencilerin okula düzenli olarak devam etmeleri zorunludur. Veliler, okul müdürleri ve mahalli mülki idare amirleri de öğrencilerin devamlılığını sağlamak için gerekli önlemleri almakla yükümlüdür. Lise öğrencilerinin devamsızlık hakkı, özürlü ve özürsüz olarak ikiye ayrılır. Bu bağlamda, bir öğrencinin bir eğitim ve öğretim yılı içerisinde özürlü olarak 20 gün devamsızlık hakkı bulunmaktadır. Ancak, aşağıdaki durumlardan herhangi biri söz konusu ise öğrencinin özürlü devamsızlık hakkı 50 güne çıkmaktadır:

  1. Bir hastanede (eğitim-araştırma ve üniversite hastaneleri veya tam teşekküllü hastaneler) kontrol edilmesi zorunlu olan, sürekli tedaviyi veya organ naklini gerektiren bir hastalığının bulunması,
  2. Emniyet, asayiş ve sosyal hizmet birimlerinin resmî raporları doğrultusunda bakım ve koruma altına alınması,
  3. Tutuklu olunması durumu,
  4. Eğitimine tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla devam eden özel eğitim ihtiyacı olan bir öğrenci olunması,
  5. Özel eğitim meslek liselerine kayıtlı olunması.

LİSEDE ÖZÜRSÜZ DEVAMSIZLIK HAKKI NE KADAR?

Lise öğrencileri için özürsüz devamsızlık hakkı belirli bir limit dahilinde verilir. Öğrenciler, herhangi bir özür beyan etmeden yani özürsüz olarak 10 gün devamsızlık yapabilirler. Ancak, eğitimlerine tam zamanlı olarak kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin özürsüz devamsızlık hakkı 20 gündür.

LİSEDE DEVAMSIZLIK KAÇ GÜN OLURSA BELGE ALINAMAZ?

Ortaöğretim kurumlarında başarı ve davranış puanları belirli bir sınırın üzerinde olan öğrenciler, okul öğrenci ödül ve disiplin kurulu tarafından teşekkür, takdir ve üstün başarı belgesi ile ödüllendirilir. Ancak, bu ödüllendirmenin alınabilmesi için öğrencilerin devamsızlık konusunda da sorumluluklarını yerine getirmeleri gerekmektedir. İlgili yönetmelik uyarınca, derslerde üstün başarı ve gayret gösteren öğrenciler dahi bir eğitim ve öğretim yılı içerisinde özürsüz olarak 5 günden fazla devamsızlık yaparlarsa teşekkür, takdir ve üstün başarı belgelerini alamazlar. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ve özel eğitim meslek lisesi öğrencileri için bu süre 10 gündür.

LİSEDE DEVAMSIZLIKTAN KALMA

Tüm öğretim kurumlarında olduğu gibi liselerde de öğrencilere devamsızlık hakkı tanınmaktadır. Ancak, belirlenen sınırların üzerinde devamsızlık yapan öğrencilerin başarı durumlarına bakılmaksızın başarısız sayıldıkları bilinmektedir. Bu öğrencilere yazılı olarak bildirim yapılır ve öğrenci sınıf tekrarı yapmak zorunda kalır. Ayrıca, orta öğrenim süresi boyunca iki kez aynı duruma düşen öğrencilerin okulla ilişiği kesilir. Ancak, öğrencilerin özürleri nedeniyle devamsızlık yapamamaları veya iki dönem puanı bulunmaması durumunda öğrenim hakları saklı tutulabilir.

Devamsızlık konusu, öğrencilerin eğitim ve öğretim süreçlerini etkileyen önemli bir konudur. Bu nedenle, öğrenci, veli, öğretmen ve okul yönetiminin işbirliğiyle devamsızlık konusunda gerekli önlemler alınmalı ve öğrencilerin eğitim hakkının en iyi şekilde sağlanması amaçlanmalıdır.

İŞ TURKCELL Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan CHP Sözcüsü Yücel'e tepki Türkiye'nin en seksi 4. kadını olmuştu! Melis Sezen'den şok sözler...
Sonraki Haber