Lozan Anlaşması 2023'te bitiyor mu? Lozan Anlaşması bitince ne olacak? Lozan maddeleri!
24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçre'nin Lozan şehrinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileri ve diğer ülkeler arasında imzalanan Lozan Barış Anlaşması yeniden gündeme geldi. Lozan Anlaşması'nın 2023 yılında bitince ne olacağına yönelik araştırmalar hız kazandı. Peki, Lozan Anlaşması 2023'te bitiyor mu? Lozan Anlaşması bitince ne olacak? Lozan maddeleri! Ayrıntılar haberimizde...
Geçtiğimiz dönemlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde büyük bir heyecanla beklenen açıklamayı yaparak, "Türkiye, tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi." ifadelerini kullanmıştı. Bunun ardından ise Lozan Anlaşması yeniden gündeme gelmişti. Diğer taraftan "Lozan bitiyor mu? Bitince ne olacak?" sorusu büyük bir heyecanla araştırılmaya başlandı. Ayrıntılar haberimizde...
LOZAN ANLAŞMASI MADDELERİ NELERDİR?
Adalar: Gökçeada ile Bozcaada özerk bir yönetime tabi tutulmak şartıyla Türkiye'ye verilirken, diğer Ege Adaları İtalya'ya bırakıldı. İtalya ve Yunanistan arasında bölüştürülen adalar, Oniki Ada ve Rodos'un 1945'te müttefiklerin eline geçmesiyle 1947'de Yunanistan'a teslim edildi.
Türkiye-İran Sınırı: Osmanlı İmparatorluğu ile Safevî Devleti arasında 17 Mayıs 1639'da imzalanan Kasr-ı Şirin Antlaşması'na göre belirlendi.
Boğazlar: Boğazlar, görüşmeler boyunca üzerinde en çok tartışılan konu oldu. Getirilen geçici çözüme göre askeri olmayan gemi ve uçaklar barış zamanında Boğazlardan geçebilecekti. Antlaşmayla Boğazlar bölgesine Türk askerlerinin girişi yasaklanmış olsa da hüküm, 1936 yılında imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile değiştirildi.
Türkiye-Suriye Sınırı: Fransızlarla imzalanan Ankara Anlaşması'nda çizilen sınırlar kabul edildi.
Irak Sınırı: Musul üzerinde antlaşma sağlanamadı. Bu konuda İngiltere ve Türkiye hükümetinin kendi aralarında görüşüp anlaşmalarına karar verildi.
Osmanlı'nın borçları: Osmanlı borçları, Osmanlı İmparatorluğu'ndan ayrılan devletler arasında paylaştırıldı. Türkiye'ye düşen bölümün taksitlendirme ile Fransız frangı olarak ödenmesine karar verildi.
Kapitülasyonlar kaldırıldı
Azınlıklar: Lozan Barış Antlaşması'nda azınlık, Müslüman olmayanlar olarak belirlenmişti. Tüm azınlıklar Türk uyruklu kabul edildi ve hiçbir şekilde ayrıcalık tanınmayacağı belirtildi. Batı Trakya'daki Türklerle İstanbul'daki Rumlar dışında, Anadolu ve Doğu Trakya'daki Rumlar ile Yunanistan'daki Türkler'in mübadele edilmeleri kararlaştırıldı.
Savaş tazminatları: İtilaf Devletleri, 1. Dünya Savaşı nedeniyle istedikleri savaş tazminatlarından vazgeçtiler. Sadece Yunanistan savaş tazminatı olarak Karaağaç bölgesini verdi.
Türk-Yunan Sınırı: Mudanya Ateşkes Antlaşması'nda belirlenen şekliyle kabul edildi. Yunanistan'ın savaş tazminatı olarak Meriç Nehri'nin batısındaki Karaağaç istasyonu ve Bosnaköy Türkiye'ye verildi.
2023'TE LOZAN ANLAŞMASI BİTİYOR MU? LOZAN ANLAŞMASI BİTİNCE NE OLACAK?
Araştırmalara göre Lozan Anlaşası 2023'te bitmiyor ve Lozan Anlaşması'nın bir süresi yok. Lozan hakkında yaptığı çalışmalarla tanınan Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Sevtap Demirci son dönemde fısıltı olarak dile getirilen "Lozan antlaşmasının 2023'te sona ereceği" iddiasına yanıt verdi. Demirci açıklamasına şu ifadeleri kullandı:
"GÖRMEDİĞİM BELGE KALMADI"
"Hem Türkiye'de hem İngiliz arşivlerinde benim neredeyse görmediğim belge kalmadı. Bu belgelerin hiç birisinde bu antlaşma 100 yıl sonra sona erecektir veya bir bitiş tarihi vardır diye bir şey yok."