LSD nedir? Zararları nelerdir?
ABD Hava Kuvvetleri kayıtları, nükleer füzeleri korumakla görevli havacıların, halüsinasyonlara neden olan ve asit olarak bilinen uyuşturucu LSD kullandığını ortaya koydu. LSD'nin ne olduğu herkes tarafından merak ediliyor. Halüsinasyonlara neden olan LSD'nin zararlarda araştırılan konular arasında. Peki LSD nedir? Zararları nelerdir? Etkileri nelerdir? Detaylar haberimizde...
LSD nedir? Nükleer füzeleri korumakla görevli havacıların,ABD Hava Kuvvetleri kayıtlarına göre, uyuşturucu LSD kullandığını ortaya koydu. Halüsinasyonlara neden olan ve asit olarak bilinen uyuşturucu LSD'nin zararlarının ne olduğu araştırılmaya başlandı. Peki LSD nedir? Zararları nelerdir? Etkileri nelerdir? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...
LSD
Liserjik asit dietilamid, kısaca LSD ya da LSD-25, halk arasında asit olarak bilinir. İlk olarak 1936-1943 yılları arasında Albert Hoffman tarafından çavdar mahmuzundan sentezlenmiştir. Elde edilişi doğal, sentezi kimyasal, yarısentetik psikoaktif bir halüsinojendir.
Açık ve kapalı göz halüsinasyonları, değişen boyutsal zaman algısı, sinestezi etkisi, ruhani deneyimleri ve değişen düşünce süreci gibi psychedelic etkileri ve 1960'ların karşı kültüründeki yeri sebebiyle çok yaygın olarak bilinir. Ön beyinde 5-HT2A'nın doğrudan agonistidir.
Dünya üzerinde en güçlü halüsinasyon gördüren madde olarak kabul edilmektedir. O kadar kuvvetli bir halüsinojendir ki yarattığı etkiler yıllar sonra bile ortaya çıkabilir.Halüsinasyon gördüren mantarlardan 100 kat, Meskalin'den 4000 kat daha güçlüdür
LSD olarak 25-i NBOMe verilmesi sonucu ölümler olmuştur. Kromozomlarda ve beyinde yol açtığı hasarlar birçok araştırmaya konu olmuştur. LSD maddesinin esas riskleri çoğunlukla psikolojiktir. Akut negatif tecrübeler (bad trip – kötü yolculuk) LSD kullanımı ile anılan en belirgin sorundur. Kötü yolculuklar ilk kez kullananlarda olasıdır. Özellikle uygun olmayan mekanlarda doz ayarlaması yanlış yapılarak yaşanır. Hoş olmayan ve korkunç tecrübeler daha çok kullanan kişi zaten tedirgin (örneğin neler olacağı üzerine) veya melankolik ise yaşanmaktadır. Böyle bir kimse paniğe kapılabilir ve paronaya yaşar. Özellikle yabancı, yoğun veya karışık ortamlarda tetiklenmesi daha sık görülür. LSD merak edilir ve özenilecek etkisi göz önünde bulundurulduğunda kayıtlara geçen kötü yolculukların sayısı 1960’lı yılların medya konusu olmasıyla büyük oranda artmıştır. Kötü yolculuk tecrübeleri, medyanın ilgisinin 1960’ların sonuna doğru gittikçe azalmasıyla beraber düşmüştür. Diğer yandan 1970’li yıllarda LSD kullananların sayısı artmaya devam etmiştir. LSD kullanımı çoğu zaman önceden tahmin edilemeyen ve önemsenmesi gereken bir çıldırma riskiyle beraber anılmaktadır. Bunun yanında kalıcı beyin yıpranmaları da küçümsenmeyecek risklerdendir. Klinik araştırmalar incelendiğinde, kronik problemsel etkileri, yaşandığı takdirde, çoğunlukla zaten var olan, madde alımından önce de mevcut psikolojik sorunlardan kaynaklanmaktadır. Nadir de olsa bir LSD fenomeni “flashback” (geriye dönüş) halen hafife alınmayacak kadar kötü sonuçlar yaratmaktadır. Genellikle yaşanan veya korkulan geriye dönüş tecrübeleri çoğunlukla abartılı olsalar da bazı kullanıcılarda görülen “Halüsinasyonların sebep olduğu algılama bozukluğu” üzerine çalışmalar devam etmektedir. Yapılan detaylı araştırmalarda LSD kullanıcılarının şiddetli patlamalara ve garip davranışlara eğilimleri ortaya çıkmıştır. Uçacaklarına inanarak binaların tepelerinden atlayabilirler. Kör olana kadar güneşe bakabilir, gözlerini yuvalarından çıkarabilir ve hatta cinayet işleyebilirler. Ayrıca, 1 gram LSD 10.000 doz için yeterlidir. Bir toplu iğne başı kadar LSD; kullanan şahsın kendisinden geçmesini sağlaması için yeterlidir.
Milliyet'in Amerikan AP haber ajansına dayandırdığı habere göre, ABD Hava Kuvvetleri’nin kayıtlarına erişerek şoke edici bir bilgiyi kamuoyuyla paylaştı. Asit olarak da bilinen LSD isimli halüsinasyona neden olan ilacı kullanan havacıların, nükleer füzeleri korumakla görevli olduğu ortaya çıktı.
Dünyayı sarsan habere göre, Wyomin’deki F.E. Warren Hava Üssü’nde çalışan askerler, görev başında değilken LSD ve benzeri uyuşturucu ve uyarıcıları aldı, dağıttı ve kullandı.
Soruşturmanın başlayacağını öğrenen bir asker Meksika’ya kaçtı. 2016 yılının Mart ayında yakalanan ekipten 14 kişi disiplin cezası alırken, 6’sı LSD kullanımı ve satışı yüzünden mahkemede ceza aldı.
Soruşturmayı yürüten isimlerden biri olan Charles Grimsley, “İnsana film gibi geliyor, ama değil” dedi.
Askerlerden birinin LSD kullandıktan sonra paranoyaya kapıldığı, diğerinin ışıkların titreştiğini gördüğü, bir üçüncüsünün de “Zihnimin başkalaşmasına bayılıyordum” dediği de kayıtlarda yer aldı.