Lupus nedir? Lupus hastalığı (Kelebek hastalığı) belirtileri neler? Kelebek hastalığı tedavisi var mı?
Lupus hastalığı, sosyal medya fenomeni Dilan Polat'ın paylaşımıyla gündemde. Instagram hesabından yaptığı açıklamada Polat, pozitif lupus hastalığına yakalandığını duyurdu. Peki, Lupus hastalığı nedir? Kelebek hastalığı ne? Dilan Polat'ın hastalığı nedir? Lupus hastalığının belirtileri neler? Lupus neden olur? İşte Lupus hastalığı hakkında merak edilenler...
Dilan Polat'ın geçtiğimiz günlerde sosyal medya üzerinden takipçilerine duyurduğu Kelebek hastalığı olarak da bilinen lupus, romatizmal ve otoimmün bir rahatsızlık olarak tanımlanır. En belirgin belirtisi, yüzde meydana gelen ve ilk bakıldığında kelebeği anımsatan kırmızı kabarcıklardır. Cildin yanı sıra vücuttaki organları da etkileyebilen bu hastalığın teşhisi hayati öneme sahiptir. Peki, Lupus hastalığı nedir? Kelebek hastalığı ne? Dilan Polat'ın hastalığı nedir? Lupus hastalığının belirtileri neler? Lupus neden olur?
Lupus nedir?
Tam adıyla Sistemik Lupus Eritematozus olan lupus hastalığı, otoimmün hastalıklarda hastanın bağışıklık sisteminin hatalı çalışarak kişinin kendi hücrelerini yabancı madde olarak algılaması sonucu ortaya çıkar. Lupus, cilt, eklem, böbrek, kalp zarı (perikard), akciğer zarı (plevra) gibi birçok doku ve organ iltihabına neden olan bir hastalıktır.
Lupus hastalığının belirtileri nelerdir?
Hastalığın başlangıcında yorgunluk ve eklem şişmesi gibi yakınmalar görülebilir. Lupus'un şiddeti hastadan hastaya değişmekle birlikte, tutulan organlara göre farklı belirtiler ortaya çıkabilir. Lupus hastalığı, tamamen ortadan kalkmayan ancak alevlenen ve sönen, belli dönemlerde ilaçlarla kontrol altına alınması gereken bir hastalıktır. Lupus hastalarının yaklaşık %90'ında ilk yakınma eklem iltihabı veya eklem ağrısı şeklinde olabilir.
Ayrıca, lupus'un deri, saç ve mukozalarda (vücudun ıslak yüzeyleri) bozukluklara neden olabileceği unutulmamalıdır. Malar döküntü adı verilen yüzdeki kırmızımsı döküntüler, lupus'un en karakteristik belirtilerindendir. Lupus ayrıca kurdeşen, sivilce, çıban benzeri yaralar, harita tarzı görünüm, cilt altı yağ dokusu iltihabı, saç dökülmesi gibi deri belirtilerine yol açabilir. Bazen ağız veya burun içinde ağrılı yaralar da görülebilir.
Lupus hastalığı nasıl teşhis edilir ve tedavi edilir?
Lupus hastalığı tanısı için AntiNükleer antikor (ANA) testi yapılmalıdır. Pozitif bir ANA testi sonucu, hastalık şüphesini artırır, ancak kesin tanı koymak için anti-dsDNA ve anti-ENA testleri gibi daha spesifik testler gerekebilir. Tedavide, kortizon dışı antiromatizmal ilaçlar, sıtma ilaçları, kortizon ve immünsupresif (bağışıklık sistemini baskılayıcı) ilaçlar kullanılabilir. Kortizon, hastalığın kontrol altına alınmasında önemli bir rol oynar.
Lupus, iyileşme ve alevlenme dönemleri gösteren bir hastalıktır ve tamamen ortadan kaldırılabilen bir hastalık değildir. Ancak bağışıklık sistemini düzenleyen tedavilerle hastalık kontrol altında tutulabilir. Tanı konulan hastalar düzenli doktor kontrolleri ve uygun tedavi ile yaşam kalitesini artırabilirler.