Madagaskar'da sessizce bir insanlık dramı yaşanıyor: İklim Açlığı!

Dünyanın dikkatlerini üzerine çekmeyi pek de başaramayan Madagaskarlılar, açlığın pençesinde yaşamlarını kaybetmeye başladı. 1.1 milyon insanın ve 500.000 çocuğun risk altında olduğu ada, dünyanın ilk 'İklim Açlığı'nı yaşıyor. Bunun 3 temel sebebi ise, küresel ısınma, pandemi ve siyasi istikrarsızlık. Madagaskar'ın bugünkü hali ise, Türkiye'nin Somali ile kardeşlik ilişkilerini başlattığı günkü Somali'nin haline benziyor. Fransa'nın darbesinin başarısız olmasının ardından ada sahipsiz halde.

Madagaskar'ın güneyindeki insanlar tehlikede: 1.1 milyondan fazla insan açlıktan ölmemeye çalışıyor. BM raporlarına göre 500.000'den fazla 5 yaşın altındaki çocuk risk altında.

KÜRESEL ISINMA MASUMU VURDU

Kuraklığın görülmemiş şekilde vurduğu Madagaskar, küresel ısınmaya hiçbir katkıda bulunmamasına rağmen, bedelini en ağır ödeyen ülkelerden biri, belki de en ağır ödeyeni. Yaşananlar, tarihin ilk 'İklim açlığı' olarak ifade ediliyor.

Adada yaşanan insanlık dramının 3 temel sebebi var.

KÜRESEL ISINMA

Dünyanın en büyük dördüncü adası olan Madagaskar'da daha önce de açlık ve kıtlık yaşanmış. Tarihte 1903, 1910, 1916, 1921 ve 1943'te yaşanan açlıklar mevcut.

Fakat son yıllarda zaten kurak olan bölgede yağmurlar giderek öngörülemez ve nadir hale geldi. Bugün yaşanan kuraklık ise son 40 yılın en kötüsü. Temel tarım ürünlerinin hasatlarının %90'a kadar azaldığı belirtiliyor. Bu da zaten fakir olan ülkedeki gıda fiyatlarının fırlamasına sebep oldu.

COVID-19

Coid-19 pandemisi de Madagaskar halkını fakirleştiren etkenlerden biri.

Madagaskar ekonomisi bu yıl geçen yıla göre %4.2 küçüldü. Oysa normal şartlarda büyümesi bekleniyordu. Ülkedeki hızlı nüfus artışı da dikkate alındığında tablonunun daha bile kötü olduğu anlaşılıyor.

Adaya lemurları seyretmek ve ormanlarda yürümek için gelen turistler ise, uçuşların askıya alınması sebebiyle yapılamadı ve turizme dayalı olan ekonomi ve birçok insan ağır bir darbe aldı.

KÖTÜ YÖNETİM VE DARBELER

Madagaskar'ın yanıbaşındaki yine turizme bağımlı bir ekonomiye sahip Mauritius Adası da tıpkı Madagaskar gibi Küresel Isınmanın şiddetli etkilerine ve pandeminin ekonomiye vurduğu darbeye maruz kaldı. Üstelik ekonomisi, Madagaskar'dan bile daha fazla küçüldü.

Yine de Mauritiuslular açlıktan ölmüyor. Bunun sebebi ise komşuları Madagaskarlılardan 17 kat daha zengin olmaları.

50 yıl önce, Mauritiustakiler sadece 2 kat daha zenginlerdi. Ama o günlerden beri Mauritius, Madagaskar'ın aksine siyasi olarak istikar içinde kaldı. Bu da yatırımcılara güven vererek ülkeye para getirdi.

Öte yandan Madagaskar, 20 yıllık komünist bir yönetimin ardından bir dizi darbeye sahne olan bir ada.

Madagaskar'ın bugünkü Cumhurbaşkanı, 2009'daki bir darbeyle başa gelmiş, daha sonraki yıllarda seçimle tekrar seçilerek bugünkü görevine getirilmişti. Seçim, dünya tarafından nispeten adil bulunmuştu.

Madagaskar Cumhurbaşkanına geçtiğimiz haftalarda suikast planı yapılmış ve son anda engellenmişti. Cumhurbaşkanı, darbe girişiminin arkasında Fransa'nın olduğunu belirtmiş. Uluslararası kaynaklar, bir petrol firması ile darbecilerin anlaşarak hain bir plan yaptığını ortaya çıkarmıştı.

Sonuç olarak Madagaskarlılar bugün, 1960'da bağımsızlıklarını ilan ettikleri gün kadar zenginler.

SONUÇ

Şu anda, Madagaskar'ın yardıma ve yemeğe ihtiyacı var. Uzun vadedede ise ihtiyacı olan şey iyi bir yönetim ve yabancıların darbe yapmayı kesmesi. Fransa'nın Afrika'dan çekilmesi ise adayı adeta sahipsiz bırakmış durumda. 

Küresel Isınma işleri kötüleştirse de, Mauritius karşılaştırmasının bize söylediği üzere sadece Küresel Isınma, insanların açlıktan ölmelerine yeterli bir sebep değil.

SOMALİ'NİN ESKİ HALİNE BENZİYOR

Türkiye, tıpkı yıllar önce Somali'nin içinde bulunduğu açlık ve kıtlık döneminde başlayan kardeşlik ilişkileri gibi, Madagaskar'la karşılıklı kazan kazan ilişkisine dayalı bir süreç başlatabilir ve bölgedeki nüfuzunu artırabilir. 

Euro Bölgesi'nde kasım ayında şirket faaliyetleri geriledi 22 Kasım Gelinim Mutfakta puan durumu! Kim elendi kim birinci oldu? Endonezya, BRICS'e 'ortak ülke' olma davetini kabul etti
Sonraki Haber