Mahkeme kararları 84 milyonun denetiminde olacak!

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, duruşmalarda bundan böyle 'dijital kayıt' sistemine geçileceğini açıkladı. İlk derece mahkemelerinin tüm kayıtlarını vatandaşın erişimine açılacağını kaydeden Bakan Gül, "Hep beraber 84 milyon adalet duygumuzu takip edeceğiz" dedi.

Adalet Bakanlığı, yargı alanında bir ilke imza atarak mahkemelerinin verdiği tüm kararları vatandaşın erişimine açıyor.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nda yaptığı sunumunda, Bakanlığının uygulamaya koyacağı yeni düzenlemeler hakkında bilgi verdi. Gül, duruşmalarda, “dijital kayıt” sistemine geçileceğini söyledi. Gül, test aşamasındaki uygulamayı, “Duruşmada konuşulan her ifadenin anında dijital olarak bilgisayara girileceği, bir şive ya da farklı bir şey yansımışsa zabıt kâtibinin onu düzelteceği bir sistem. Yargılamalarda vatandaşın, tarafların, avukatların söylediği her cümlenin orada daha net yansıyacağı ve teknolojiyi iyi kullanacağımız bir çalışma. Elbette ‘dijitalleşme’ dediğimiz robotlaşma değil” sözleriyle anlattı.

‘84 MİLYON BAKACAK’

Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın haberine göre: Gül, vatandaşın mahkeme kararlarına erişebilmesine imkan tanıyacak uygulamaya ilişkin de şu bilgileri verdi:

“Hemen hemen başlama aşamasındayız. İlk derece mahkemelerinin tüm kararlarını, vatandaşımızın erişimine açacağız. İsim kısımlarını, kişisel verileri, adres kısımlarını kapatacağız. Bir adliyede 10. mahkemede aynı konuyla ilgili bir karar verilirken 11. mahkemede aynı konuyla ilgili bir başka karar verildiyse, ‘Ey hâkim, ey savcı; ben seni Türk milletinin denetimine açıyorum’ diye bunları açacağız. Yargısal kararın milletin denetimine, toplumsal eleştiriye açık hâle gelmesi için ilk derece mahkemelerinin verdiği tüm kararları 84 milyonun denetimine açacağız, yayınlayacağız. Böylece, İstanbul’da, İzmir’de, Ankara’da ya da aynı adliye içerisinde verilen tüm kararlarla ilgili farklı bir durum varsa bunlar görülecek. Hep beraber 84 milyon adalet duygumuzu takip edeceğiz, talepte bulunacağız.”

HAKARET VE KÜFRÜN CEZASI ARTIRILIYOR

Hakaret ve küfrün sokakta da sosyal medyada da yapılması halinde suç olduğunu vurgulayan Gül, bu konuda da düzenleme yapılacağını bildirdi. Gül, “Oturacağım klavye karşısına, yüz yüze söyleyemeyeceğim lafları orada söyleyeceğim. Sokak ortasında olan şey iki kişi arasında oluyor, burada, bütün toplumun önünde. Kimsenin sövme, hakaret etme, iftira atma özgürlüğü sokakta da, sosyal medyada da yok. Sosyal medyada yapıldıysa, bu konularla ilgili cezayı artırıcı -alenen yapılması, artırım sebebi- düzenlemeler var ama daha farklı bir şekilde yapılması gereken adımlarla ilgili İnsan Hakları Eylem Planı’nda bizim bir hedef olarak ortaya koyduğumuz bir çalışma, cezaları artırmayı hedefliyoruz.” dedi.

İŞ TURKCELL Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan CHP Sözcüsü Yücel'e tepki Türkiye'nin en seksi 4. kadını olmuştu! Melis Sezen'den şok sözler...
Sonraki Haber