Malatya'daki Arslantepe Höyüğü, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde

Malatya'nın Battalgazi ilçesindeki Arslantepe Höyüğü Türkiye'nin 19'uncu varlığı olarak UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedildi.

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bulunan ve UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Listesi’nde yer alan Arslantepe Höyüğü kalıcı listeye alındı.

ÇOK SAYIDA TARİHİ ESER ORTAYA ÇIKTI

Geçmişi milattan önce 5 binli yıllara dayanan höyüğü, her yıl on binlerce kişi ziyaret ediyor. Şimdiye kadar yapılan kazılarda çok sayıda eser ortaya çıkarıldı.

7 bin yıllık geçmişiyle aristokrasinin doğduğu, ilk devlet şeklinin ortaya çıktığı Arslantepe Höyüğü, 2014'te geçici listeye alınmıştı.

"TÜRKİYE'NİN BİR KÜLTÜR VARLIĞI DAHA DÜNYA MİRASI OLDU"

Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınması üzerine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’da sosyal medyadan paylaşımda bulundu.

Ersoy, “Türkiye'nin bir kültür varlığı daha dünya mirası oldu” dedi.

ARSLANTEPE HÖYÜĞÜ

Arslantepe Höyüğü, birçok medeniyetin yaşadığı ve yok olduğu fakat izlerinin hala görülebildiği antik bir alandır. Malatya sınırları içinde yer alan höyük, M.Ö. 5000 yıllarından M.S. 11.yüzyıla kadar yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. M.S. 5-6. yüzyıllar arasında ise Roma köyü olarak kullanılmış ve daha sonra Bizans Nekropolü (mezarlık) olarak yerleşimini tamamlamıştır. Arslantepe'de yapılan kazılar sonucunda M.Ö. 3300-3000 yıllarına ait bir kerpiç saray, M.Ö.3600-3500’lere ait tapınak, iki bini aşkın mühür baskısı, kaliteli metal eserler ortaya çıkarılmıştır. Elde edilen verilere göre o dönemde Arslantepe, aristokrasinin doğduğu ve ilk devlet şeklinin ortaya çıktığı resmi, dini ve kültürel bir merkezdir.

''Ara maçtan sonra, topla onları onlar oynasın, kalede de Mert olsun'' ABD'li askerlerle şov yapan Abdi Avrupa'ya yalvardı FBI’dan araçlı saldırılara karşı ülke genelinde uyarı
Sonraki Haber