Mandalina kaç kalori? Faydaları neler?

Kış sezonunda toplanan ve çiğ tüketilen mandalinanın bilmediğimiz pek çok faydası var. Mandalinanın fayda ve zararlarının neler olduğu ve hangi hastalıklara iyi geldiği araştırılan konular arasında. Peki, mandalinanın faydaları ve zararları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir? Tüm detaylarıyla haberimizde...

Çin kökenli olan mandalina yapraklarını dökmeyen nadir bitkilerdendir. Kış sezonunda toplanan ve çiğ olarak tüketilen mandalinanın fayda ve zararlarının neler olduğu ve hangi hastalıklara iyi geldiği araştırılan konular arasında. Peki, mandalinanın faydaları ve zararları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir? Tüm detaylarıyla haberimizde...

MANDALİNANIN FAYDALARI NELER?

Çin kökenli mandalina yapraklarını dökmeyen nadir bitkilerdendir. Karbonhidrat açısından zengin olan mandalina kış sezonunda toplanır ve çiğ olarak tüketilir. Lif protein, E ve C vitaminleri içeren mandalina parfüm ve cilt bakımı ürünü olarak da kullanılır.

Kolesterol yükselmesini engelleyen synephrine üretir ve kolesterol seviyesini yükselten serbest radikallerin oluşturduğu unsurları ortadan kaldırır. Kış aylarında soğuk algınlığına iyi geldiği bilinen mandalina içerdiği bolca C vitamini sayesinde bağışıklık sitemini güçlendirir.

BİLİNMEYEN YÖNÜYLE MANDALİNA

Mandalinanın beklide hiç bilmediğimiz birçok yönü vardır. En önemlisi ise kabuklarının sabah uyandığımızda oluşan mide bulantılarına iyi geldiğidir.

Hem kendisinin hem de kabuklarının insan sağlığına birçok yararı olan mandalina akşam yemeklerinden sonra tüketildiğinde ise uykusuzluk problemlerinizi de giderir.

MANDALİNA KAÇ KALORİ?

A ve C deposu olan mandalina kış aylarında bizleri her türlü hastalıktan koruyan güçlü bir besin kaynağıdır. Boyutuna göre değişen mandalinanın ortalama kalorisi 50 kcal dır.

Felci önleyen nadir besinlerden biridir

Kalp ve damar tıkanıklığını önleyen mandalina kan basıncını dengeleyerek felç riskini de önleyici özelliğe sahiptir.

Mandalina kabuklarını kurutarak elde edebileceğiniz mandalina çayı bağırsak hareketlerinizi düzenleyerek sindirim sisteminize yardımcı olur. Yüksek lif yapısından dolayı kabızlığa iyi gelir.

FAYDALARI NELERDİR?

Harika bir oda parfümü

Küçük bir mumluk içine koyacağınız mandalina kabuklarını yakarak evinize hoş kokular yayabilirsiniz.

Karaciğer riskini azaltıyor

Uludağ Üniversitesi’nin yaptığı çalışmalar gösteriyor ki mandalinaya turuncu rengini veren karoten nedeniyle karaciğer hastalıkları, damar sertliği ve şeker hastalıkları riskini azaltıyor içeriğindeki potasyum sayesinde de yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı oluyor.

Saç ve cilt dostu

İçerdiği yüksek oranda ki C vitamini sayesinde güneş ışınlarının neden olduğu zararları giderir ve kırılgan saç yapısını ortada kaldırır. Saçınıza ve cildinize direkt uygulayarak fayda sağlayabilirsiniz.

KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Başdiyetisyeni Sevinç Yetişen, mandalinanın turunçgiller familyasından tatlı, kokulu, lezzetli ve vitamin açısından zengin bir meyve olduğunu belirtti.

Yetişen, yapılan araştırmalarda mandalinaya turuncu rengini veren karoten nedeniyle karaciğer hastalıkları, damar sertliği ve şeker hastalığı riskini azalttığını ifade ederek, içeriğindeki potasyum sayesinde de yüksek tansiyonu düşürmeye yardım olduğuna dikkati çekti.

Mandalinanın C vitamini içermesiyle de soğuk algınlığı, grip, nezle gibi rahatsızlıklara karşı bedenin direnme gücünü artırdığının saptandığını vurgulayan Yetişen, şunları kaydetti: "Bulundurduğu çözünür posa nedeniyle kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir. İçerdiği antioksidan maddelerle vücudumuzun kansere yakalanma riskini azaltır. Mandalinada bulunan tangeretin adlı flavon sayesinde antikansorejen özellik gösterir ve enfeksiyonun yayılmasını önlemede etkilidir."

Sevinç Yetişen, mandalinanın, stres ve uykusuzluğa karşı etkisiyle ilgili araştırmaların halen devam ettiğine de değinerek, birçok çeşidi bulunan, turuncu sarı renklerde olan mandalinanın etli ve sulu bir yapıya sahip olduğunu anlattı.

ÇEKİRDEKLERİ ÇIKARILMALI

Çekirdeksiz türleri de bulunan mandalinanın kolay soyulabildiği için çocukların da severek yediği bir meyve olduğunu ifade eden Yetişen, "Çekirdekleriyle tüketilmesi apandis organını tıkayarak, akut apandisite yol açar. Bu nedenle çekirdeklerinin çıkarılarak yenmesi gerekir" dedi.

Mandalinanın, genellikle içerdiği şeker-asit dengesinin sağlandığı 11-16 Ekim döneminde hasat edildiğini belirten Yetişen, şöyle konuştu: "Bu nedenle, genelde yeşil olduğu için sarartma işlemi uygulanır. Mandalinalar önce yıkanır, kurutulur sonra depolarda 26-28 derecede etilen gazına tabi tutularak oksijenle havalandırılır. Etilen ile sarartma işlemi meyve ne kadar olgunlaşmışsa o kadar kısa sürer. Az olgunlaşmış meyvede 4-5 gün, kasım ayında toplanmış bir meyvede ise süre 1-2 gündür. Bu işlemlerin gıda kodeksine uygun olarak yapılması insan sağlığını olumsuz etkilemez. Mandalina kendi haline bırakıldığında da kabukları üzerindeki klorofil parçalanarak zamanla turuncu renk alır."

GÜNDE 2-3 ADET TÜKETİLMELİ

Başdiyetisyen Yetişen, mandalinanın kabuk renklerinin, cinsine göre açık sarıdan koyu kırmızıya kadar çeşitlilik gösterdiğine işaret ederek, çok ince ve bol gözenekli bir kabuğa sahip olduğundan, meyvenin diğer turunçgillere oranla çok daha çabuk su kaybettiğini bildirdi.

Bu nedenle mandalinanın satın alındıktan sonra kısa süre içinde tüketilmesi gerektiğine dikkati çeken Yetişen, sonbaharın başından kışın ortalarına kadar yenebilen mandalinanın taze olarak tüketildiği gibi meyve suyu, marmelat, tatlı, reçel, şerbet yapımında da kullanıldığını ve bazı et yemeklerine de lezzet kattığını anlattı.

Yetişen, mandalinanın kabuğunun dış yüzünde bulunan içi uçucu yağ dolu kesecikler sayesinde kabukları ezildiğinde çevreye hoş bir koku yaydığını belirterek, kabukları ince kıyılıp, kek ve pastaya da katılabildiğini kaydetti.

Mandalina esansı olarak adlandırılan yağın, şekercilik ve likör sanayinde de kullanıldığını anlatan Yetişen, şeker hastalarının da rahatlıkla tüketebileceği mandalinanın mevsiminde taze olarak günde 2-3 adet sofralarda yer alması gerektiğini sözlerine ekledi

Dışişleri'nden nüfus hareketliliği mesajı: Seçimlere etki edebilir İstanbul’un yeni tehlikesi! Fentanil etkisindeki zombiler Akademik kadro ilanları 23 Kasım 2024 Cumartesi!
Sonraki Haber