Manisa iftar vakti ve sahur saatleri 2020! Manisa imsakiye 2020! Manisa'da ilk sahur saat kaçta?

Manisa iftar vakti ve sahur saatleri 2020! On bir ayın sultanı Ramazan ayı geldi çattı. Müslümanlar için ibadet ve duaların en anlamlı olacağı günlerde milyonlarca kişi oruç tutacak. Diyanet İşleri Başkanlığı, illere göre imsak saatlerini duyurdu. Manisalı vatandaşlar imsakiye saatlerini araştırmaya başladı. İşte Manisa iftar vakti ve sahur saatleri 2020! Manisa imsakiye 2020! Manisa'da ilk sahur saat kaçta? Merak edilen detaylar haberimizde...

Manisa iftar vakti ve sahur saatleri 2020! Diyanet İşleri Başkanlığı, illere göre imsak saatlerini duyurdu. Manisalı vatandaşlar imsakiye saatlerini araştırmaya başladı. On bir ayın sultanı Ramazan ayı geldi çattı. Müslümanlar için ibadet ve duaların en anlamlı olacağı günlerde milyonlarca kişi oruç tutacak. İşte Manisa iftar vakti ve sahur saatleri 2020! Manisa imsakiye 2020! Manisa'da ilk sahur saat kaçta? Merak edilen detaylar haberimizde...

EN UZUN ORUÇ NEREDE TUTULACAK?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Astronom Doç. Dr. Ümit Ertem, Türkiye genelinde ramazanın birinci günü ilk imsakın Iğdır'da saat 03.33'te yapılacağını, ilk orucun ise saat 18.55'te Hakkari'de açılacağını bildirdi.

Ramazanın ilk günü son imsakın İzmir'de 04.46'da başlayacağını ve son iftarın saat 20.11'de Edirne'de yapılacağını kaydeden Ertem, "Buna göre ramazanın birinci günü için Sinoplu vatandaşlar 15 saat 37 dakika oruçlu kalarak en uzun orucu, Hatay ise 15 saat 7 dakikayla en kısa orucu tutacak." diye konuştu.

Ertem, ramazanın son günü ise ilk imsakın yine Ardahan'da saat 02.46'da, son imsakın Muğla'da saat 04.06'da başlayacağını, ilk iftarın Hakkari'de saat 19.21'de, son iftarın ise Edirne'de saat 20.41'de yapılacağını belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

"Ramazanın son günü Sinop'ta 16 saat 58 dakika oruç müddetiyle yine en uzun oruç tutulacak. Hatay ise 16 saat 9 dakikayla en kısa orucu tutacak. Dünya üzerinde baktığımız zaman ise ramazan ayının ilk günü Gabon'un Libreville şehrinde 13 saat 26 dakika, kuzeyde Norveç'in Tromso şehrinde ise 17 saat 56 dakika oruç tutulacak."

İMSAK NEDİR?

Sözlükte “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakın zıttı iftardır.

Halk arasında ise “imsak” oruç tutmaya başlanan fecr-i sadığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlama vakti demektir.

Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde açıklanmıştır: “(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187)

Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.

Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye yatırım atağı başladı Victor Osimhen'den muhteşem başlangıç! Kariyer rekorunu kırdı Aracını otoparkta unutan Sinan Akçıl'a 50 bin TL'lik dava!
Sonraki Haber