Marmara'da sinek paniği... Bu belirtilere dikkat! Sinek ısırığı uyku hastalığına sebep olabilir!

Sıcaklıkların artmasıyla beraber Marmara Bölgesi'nde Asya Kaplan ve Baldırsokan sinekleri hızlı şekilde artış gösterdi. Kıyı illerde çoğalan şikayetlerin sebebi olan bu sinekler, hastalık bulaştırdığı için paniğe neden oldu. Sinek ısırığı hangi belirtileri gösterir? Sineklerden insanlara hastalık bulaşır mı? Nasıl korunabiliriz? Hangi önlemler alınmalı? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nafiz Karagözoğlu merak edilen bütün soruları SuperHaber'de yanıtladı.

Havaların sıcak seyretmesiye beraber yaz aylarında özellikle Marmara'nın kıyı illerinde Asya Kaplan ve Baldırsokan sinekleri bölgeyi adeta istila etti. İstanbul ve Kocaeli başta olmak üzere, bu sinek türleriyle ilgili şikayetler gün geçtikçe artıyor.

SUPERHABER VATANDAŞIN NABZINI TUTTU: İBB'NİN MÜCADELESİ YETERSİZ, ÇÖZÜM BULUNMALI!

SuperHaber muhabiri Mevlüt Yüksel, İstanbul'un çeşitli semtlerinde vatandaşın nabzını tuttu. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nin Asya Kaplanı ve Baldır sokan sinekleri ile mücadelesinin yetersiz kaldığından yakınan vatandaşlar buna acilen çözüm bulunmasını talep etti.

"UYKU HASTALIĞINA NEDEN OLABİLİR"

Mevlüt Yüksel'e konuşan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nafiz Karagözoğlu, sinek ısırığı belirtilerini, yol açtığı hastalıklar ve alınması gereken önlemleri anlatırken, "Baldırsokan sineği, aslında ahır sineği ifadesiyle de bilinen, bir sinek türüdür. Karasineğe benzeyen ancak kan emen, yani sivrisinek gibi hareket eden bir sinek türü. Bizim için önemi, kan emdiği için hayvanlarla insanlar, insanlarla diğer insanlar arasında, hastalık taşıyıcı olma potansiyeli yüksektir. Öyle ki, 'Çeçe' sineği dediğimiz ve bütün dünyada da önemli bir şekilde takip edilen uyku hastalığına bile neden olabilen bir sinek türü aslında. 'Sitomoksis' diye tıbbi bir ismi ile tanımlanan bir sinek türüdür.

"SİNEK ISIRIĞI SONRASI KIZARIKLIK, KAŞINTI, DÖKÜNTÜ VE YANMA ŞİKAYETLERİ İE HASTANEYE BAŞVURANLARIN SAYISI ARTIYOR"

Daha çok büyük ve orta küçük baş hayvanların, atların üretim merkezlerine yakın yerde çoğaldığı tarif edilir. Bu çoğalma süresince, o bölgede yaşayan insanlar başta olmak üzere, hayvanlarla insanlar, insanlarla diğer insanlar arasında hastalık taşıyabilir. Sinek ısırması sonrası, kızarıklık, kaşıntı, döküntü ve yanma şikayetleri ile hastaneye başvuran insanların arttığı ifade ediliyor. Biz şunu yapacağız; Normalde karasinek ve sivrisinek ile ilgili bildiğimiz tedbirler, aynı bu sinek için de geçerli. Yani etrafınızda açıkta çöp bırakmayacaksınız. Pencereleriniz de sineklik olacak. Etrafınızda artan sinek yoğunluğu açısından, çeşitli  güvenilir ilaçlama tekniklerini kullanacaksınız. Tabii ki kamu ve kamu ile ilgili yönetimde bulunan noktalar bu konudaki çevre temizliği konusunda da tedbirlerini artıracak. Kara sinek normalde kan emmez, açıktaki yiyecek kaynakların üzerinde bulunur. Üstünüzde ve cildinizde, sizi bir sivrisinek gibi ısırırken, bir kara sinek görürseniz, bunun ismi baldırsokan sineği olabilir. Bu nedenle, var olan sürecinizi yakınen takip etmeniz lazım." sözlerini kullandı.

Dr. Nafiz Karagözoğlu'nun açıklamalarının tamamını SuperHaber YouTube kanalından izleyebilirsiniz...

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Eğitim-öğretim meselesi siyaset üstüdür! Görevden alınan DEM'li eş başkandan skandal çağrı! Rus stratejist, Türkiye’yle ilgili öyle bir tanım yaptı ki! CHP'li Meclis üyesinden gazeteciye tekme tokat dayak! Kerkük'te PKK'dan taşıma nüfus oyunu! F-35 programından çıkarılmamız şans mı?