Marmara'daki son deprem, beklenen büyük depremin ayak sesi mi?

Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan beklenen büyük Marmara depremine ilişkin flaş uyarılar...

Marmara Denizi’nde yaşanan 3.1’lik deprem akıllara beklenen büyük Marmara depremini getirdi. 3.1’lik depremin büyük bir depremin ayak sesleri olabileceği ihtimali korku dolu anlar yaşatmaya yetiyor...

Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, ezber bozan açıklamalarıyla depremin bulunduğu fay hattının depremselliğini ve stresli fayları SuperHaber YouTube kanalında ortaya koydu.

Kumburgaz ile Sivrice çukurunun 2016’da kırıldığını belirten Üşümezsoy, Büyükçekmece-Yeşilköy arasında deprem riski taşıyan bir fay hattının olmadığını açıklarken, Kumburgaz ile Sivrice çukurundaki yamaçta yer alan yanalıtımlı birleşimde 6.5’ten büyük bir deprem olmayacağını vurguladı.

Stres taşıyan fay hatlarını gözler önüne seren  Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Esenköy, Gemlik-Mudanya, Bandırma, Sarıköy, Manyas-Ulubat ve İnegöl faylarına kritik uyarılarda bulundu.

Üşümezsoy’un açıklamalarının tamamı şu şekilde;

‘’BÜYÜKÇEKMECE-YEŞİLKÖY ARASINDA RİSK TAŞIYAN BİR FAY SÖZ KONUSU DEĞİLDİR’’

‘’Yaşanan deprem, Yalova-Çınarcık’ta kırılan fayın Esenköy-Teşvikiye-İmralı hattı üzerinde olan bir depremdir. Yalova-Çınarcık’ta 1999’da kırılan fayın devamı olarak Esenköy ve Bandırma’ya doğru giden bir hattır. Diğer bir kolu ise İmralı’dan geçmektedir. Kuzey Marmara’da ise ‘orta Marmara’da 7.2’lik olacak’ denilen yerde, Kumburgaz çukurunda ve Sivrice çukurunun kenarında olan bir hattıdır. Burası 2016 Eylül’de kırılmıştı. Bu fay hattı Kumburgaz çukuru ile Büyükçekmece’de bitmektedir. İstanbul’a doğru Büyükçekmece-Yeşilköy arasındaki bir fay söz konusu değildir. Orada olan orta sırtın kestiği söylenen Yeşilköy ile Büyükçekmece arasındaki fay, Adalar fayının devamıdır. Marmara Denizi’nde Kumburgaz çukuru ve orta sırttaki iki fayı birleştirerek 70 kilometrelik bir fay var, bu ‘7.2’lik deprem yapar’ tezini çürütür. Kumburgaz çukurundaki fay 30 kilometredir. Silivri’deki fay da eklenince 40 kilometrenin altında olur. Çınarcık çukurunun kuzeyindeki Adalar fayının uzanılmasıyla orta sırta doğru giden kesiminden 30 kilometre kadarki bölümü aktif faydır. Kumburgaz çukurundaki 30 kilometre fayla birleştirilerek 50-69 kilometrelik bir fay, 7.2’lik deprem tezini çürütüyor. Adalar fayına ait tüm fay kuşağı ölü faydır. Büyükçekmece ile Yeşilköy arasında risk taşıyan bir fay söz konusu değildir.

‘’SİLİVRİ ÇUKURU İLE KUMBURGAZ ÇUKURUNDAKİ FAY 6.5’TEN BÜYÜK DEPREM YAPMAZ’’

İkinci bir fay dediğimiz orta sırtı kesen Büyükçekmece ile Yeşilköy arasındaki fay ile birleşmemektedir. Bu iki fay arasında boşluk vardır. Bu faylardan biri orta sırttaki fay, Adalar fayının devamı olarak normal ve ölüdür. Orta sırtı kesen bir fay yoktur. Kumburgaz çukurundaki fay ise ters bir faydır. Silivri çukuru ile Kumburgaz çukurundaki yamaçta yer alan yanalıtımlı bir birleşimi vardır. Bu fay 6.5’ten büyük deprem yapmaz. Ölü olan Adalar fayı Yeşilköy’den doğu-batı yönlü gitmektedir. Yeşilköy’den Büyükçekmece’ye olan doğu-batı gelen kesimi hem yanalıtımlı hem de normal fay olarak yorumlanmaktadır. Ancak aslında yanalıtımlı değildir. Orta Marmara, Avcılar sırtını kesen bir kolu da yoktur.

‘’YALOVA’DAN ESENKÖY’E GELEN HAT, GEMLİK-MUDANYA VE BANDIRMA KÖRFEZİ VE SARIKÖY FAY HATTI STRESLİ FAYLARDIR’’

İmralı çukurunun güney kenarından uzanan fay hattı bugün olan depremin olduğu kesimdir.  1894, 1999 ve 1912’de kırılan fay hatları, Kumburgaz fayı, Bandırma’da Sarıköy fayı, Gemlik-Mudanya ve Bandırma fay hattı görülmektedir. Yalova-Çınarcık’tan Esenköy’e gelen fay hattı ile Gemlik-Mudanya ve Bandırma Körfezi’ne giren fay hattı, Sarıköy fay hattında stres taşıyan faylar olarak karşımıza çıkıyor.

‘’GEMLİK, BANDIRMA, SÜRMECE, TEKİRDAĞ VE KUMRBUGAZ ÇUKURU KIRILMAYAN FAYLARDIR’’

Sürmece Dağı fayının Düzce’de kırılan fayın doğuya devam eden kesimi kuzeyden risk taşımaktadır. Marmara’da risk taşıyan faylar güney Marmara’da Gemlik, Bandırma ve Bolu kuzeyinde Sürmece fayı ve kuzey Marmara kenarında ise Tekirdağ-Silivri fayının batı-doğu ucundaki Kumburgaz çukuru fayı kırılmayan faydır. Kuzey Marmara çerçeve fayı ölü bir fay olarak stresin olmadığı bir hattıdır.

‘’MANYAS-ULUBAT FAYI İLE İNEGÖL FAYINDA STRES VAR’’

1953 yılında Yenice Gönen fayı kırıldı. Onun batıdaki devamı Edremit Körfezi 1944’te, doğudaki devamı olan Manyas fayı ise 1964’te kırıldı. Manyas-Ulubat fayı ve o yöne giden fayda stres mevcut. Uludağ fayı 1855’te iki depremle kırıldı. İnegöl fayında stres var.


Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’un açıklamaları SuperHaber YouTube kanalında…

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN

Minibüs üzerlerinden iki kez geçti! Afyon'daki feci kaza kamerada Kayınpeder dehşetinin kamera görüntüleri ortaya çıktı PKK propagandası yapan Ali Çeven adlı provokatör tutuklandı! TBMM binasında intihar girişimi Haraç alamadığı dükkanı otomatik silahla ulu orta taradı İtirafçı Nevzat Bahtiyar, Narin'i bıraktığı yeri böyle gösterdi...