Matrix'in Neo'su Çinli milliyetçilerin hedefinde!
Kanadalı aktör Keanu Reeves'in New York merkezli Tibet Evi'nin (Tibet House U.S) yardım konserine martta katılacağına yönelik haberler Çin milliyetçilerini kızdırdı. Çin sosyal medyasında yayılan haberin ardından, The Matrix Resurrections boykotu gündemde. Kullanıcılardan biri, "Bu aktörler Çin pazarını kaybetmekten korkmuyor mu?" dedi.
Matrix filminde canlandırdığı Neo karakteriyle hafızalara kazınan aktör Keanu Reeves'in New York merkezli Tibet Evi'nin (Tibet House U.S) yardım konserine martta katılacağına yönelik haberler Çin milliyetçilerini kızdırdı.
Sosyal medyada "küçük pembeler" (little pinks) olarak bilinen Çin milliyetçileri The Matrix serisinin 4. filminin boykot edilmesi gerektiğini ve Çin pazarından çıkarılması gerektiğini düşünüyor.
The Matrix Resurrections gişede ortalama bir başarı elde etti ve filmin gelecek hafta salı Çin Yeni Yılı tatilinde gösterilecek filmler arasında muhtemelen yer almayacağı belirtildi.
WEİBO'DAKİ ÇİNLİ KULLANICILAR, PAZARLARINA GÜVENEREK AKTÖRE YÜKLENDİ
Çin'in Twitter'a benzer sosyal medya uygulaması Weibo'da bir kullanıcı şu ifadeleri kullandı:
Keanu Reeves bunu nasıl anlayamaz ve Tibet yanlısı bağımsızlık konserine katılır? Bu ünlüler Çin pazarını kaybetmekten korkmuyor mu?
Bir başka kullanıcıysa şunları dile getirdi:
The Matrix Resurrections vizyondan kaldırılabilir. Çin pazarından defolun, teşekkürler.
Çin sosyal medyasındaki tepki Reeves'in yanı sıra Patti Smith, Laurie Anderson, Trey Anastasio ve Jason Isbell gibi isimlerin 3 Mart'ta düzenlenecek sanal yardım konserine katılacağının gündeme gelmesinin ardından patlak verdi.
Etkinliğin sanat yönetmenliğini, üç kez Akademi Ödülleri'nde aday gösterilmiş besteci Philip Glass yapıyor. Glass, 1999 yapımı The Truman Show'un film müzikleriyle Altın Küre Ödülleri'nde En İyi Müzik ödülüne layık görülmüştü.
TİBET EVİ'NE ÇİNLİLER NASIL BAKIYOR?
Pekin yönetimi, Tibet Evi'ni bağımsızlık yanlısı bir kuruluş olarak görüyor.
Tibet'in bağımsızlığını savunan kişilerin yanı sıra kuruluşa destek veren Hollywood yıldızları ülkede kara listeye alınabiliyor. Richard Gere, Brad Pitt ve Selena Gomez bu muameleye maruz kalan ünlüler arasındaydı.
1950'de Çin, Tibet'in kontrolünü ele geçirmiş, başta ruhani lider Dalay Lama olmak üzere pek çok Tibetli bu duruma karşı çıkmıştı.
Çin yönetimine karşı 1959'da gerçekleşen başarısız ayaklanmanın ardından Dalay Lama'yla birlikte binlerce kişi Tibet'i terk etmek zorunda kalmış, Hindistan'ın kuzeyinde sürgünde Tibet hükümeti kurulmuştu.
Pekin yönetimi, Tibet'in 700 yıldır kendi toprakları içinde bulunduğunu, Çin'e karşı çıkan Tibetliler ise ülkelerinin bağımsız olduğunu savunuyor. Pekin, Dalay Lama'nın Tibet için daha fazla özerklik talebini, gizli bağımsızlık çabası olarak değerlendiriyor.