'Mavi Balina' yargıya taşındı!

Şantaj komutlarıyla oynayanları intihara sürüklediği belirtilen "Mavi Balina" isimli oyun yüzünden intihar ettiği sanılan 24 yaşındaki Evrim Mertin’in ailesi oyun hakkında suç duyurusunda bulundu...

Gazi Üniversitesi öğrencisi Evrim Mertin, 5 Ağustos tarihinde intihar etti. Mertin’in ailesi, çocuklarının son zamanlarda sürekli oynadığı "Mavi Balina" (Blue Whale) oyunu yüzünden davranışlarının değiştiği ve intihara bu oyunun yol açmış olabileceği gerekçesiyle sorumlular hakkında dava açılması için Ankara başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Savcılık soruşturma başlattı.

"Mavi Balina"nın intihara sürüklediğini destekleyen tek olay Evrim Mertin’in ölümü değil. Geçtiğimiz hafta da, Almanya’da Türk kökenli bir ailenin çocuğu olan 14 yaşındaki Furkan Şen’in de bu oyunu oynadıktan sonra intihar ettiği öğrenilmişti. Benzer vakalar özellikle Rusya’da da görülmüştü.

Mertin ailesinin avukatı Mehtap Demirhan, oyunun bu özelliğine dikkat çekerek savcılığa verdiği dilekçede şunları kaydetti:

“Oyun, oyuncularını intihara sürükleyen bir oyun olup, Mertin’in intihar olayından sonra müvekkiller tarafından yapılan bazı araştırmalar ile Mertin’in son zamanlarındaki hal ve hareketlerinin bu oyunlar sonucu oluştuğunu göstermektedir. Öyle ki bu oyun 50 günlük bir oyun olup, oyunculardan derin olmayacak şekliyle kol ve bacakların kesilmesi, verilen süre boyunca kimse ile görüşmemesi, vücuda zarar verici şeyler yapılması gibi şeyler istenilmekte ve en son gün ise intihar edilmesi istenilmektedir. Oyun yöneticisi oyuncudan, bu görevlerin yapıldığının ispat edilmesini istemekte ve bu nedenle bilgisayar kamerası kullanılmaktadır. Evrim Mertin’in bacaklarında jiletle oluşturulmuş kesiler mevcuttur. Boynunda iple sıkılmış gibi iz bırakmış kızarıklık oluşmuştur.”

MAVİ BALİNA OYUNU NEDİR?

diken.com.tr'nin aktardığı bilgiye göre "Mavi Balina" oyunu 50 gün boyunca giderek korkunç hale gelen 50 görevden oluşuyor. Kendini sakatlayabilecek görevlerden korku filmlerini izlemeye kadar sıradışı şeyler yer alıyor. Görevleri yerine getirip oyunu bitiremeyen kullanıcılara, "Öl, nasıl olsa yeniden doğacaksın" telkini yapıldığı ifade ediliyor.

Almanya, ABD, Fransa ve İngiltere’deki okullar, ebeveynlere yönelik uyarılar yayınlamaya başladı.

Oyun mart ayında Rusya’da bir genç kızın intiharına neden olmuş, bu olayın ardından altı ay içinde gerçekleşen 130 gencin intiharıyla bağlantılı olabileceği şüphesiyle dava açılmıştı.

ŞANTAJ ÜZERİNE KURULU BİR OYUN

Oyunun resmi bir internet adresi ve yasal satışının olmadığı, Rus chat sayfalarında oyuna girmek isteyen kişilere yönetici tarafından adres gönderildiği belirtiliyor. Bu internet adresine giren kişilerin bilgisayarlarına virüs sokularak tüm kişisel bilgilerine ulaşıldığı, bundan sonra da şantaj yoluyla "oyuncu"dan verilen tüm talimatların yerine getirilmesinin istendiği ifade ediliyor.

Kullanılan şantaj sistemi, "Black Mirror" (Kara Ayna) adlı televizyon dizisinin "Shut Up and Dance" (Sus ve Dans Et) adlı bölümünde işlenmiş ve anlatılmıştı. Bu hikayede, web kamerasından çekilen gizli görüntülerini yayımlama tehdidinde bulunan hackerlar, kurbanları örgüt adına suç ve cinayet işlemeye zorluyordu.

MasterChef Türkiye 25 Kasım haftanın takımları nasıl oluştu? Ayhan Bora Kaplan davada savcıyla tartıştı! İşte detaylar... Trabzonspor bir açıldı pir açıldı, evinde gol oldu yağdı!
Sonraki Haber