May Thurner Sendromu tedavisi nasıl yapılır? May Thurner Sendromu nedir?

Toplardamarlardaki sıkışmayı ifade eden May Thurner Sendromu tedavisi son dönemlerin en çok araştırılan konuları arasında yer alıyor. Peki, May Thurner Sendromu tedavisi nasıl yapılır? Ayrıntılar haberimizde...

May Thurner tedavisi nasıl yapılır? İliak toplardamarın sıkışması olarak bilinen ve ilk tanımlayanların isimleri ile May-Thurner sendromu genel olarak sol iliak toplardamarın üzerinden atlayan sağ iliak atardamar tarafından sıkıştırılmasıdır. Genel olarak sol bacağın toplardamarları karında yukarıya doğru ilerlerken sağ tarafa geçip vücudun en büyük toplardamarı olan vena kava inferiyora bağlanır. Bu çerçevede, May Thurner tedavisi yöntemleri en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. May Thurner Sendromu tedavisi nasıl yapılır? Detaylar haberimizde...

MAY THURNER SENDROMU NEDİR?

Bazı kişilerde sağa ilerleyen atardamar altından geçen ve sol bacağın kanını taşıyan toplardamarla çaprazlaştıkları noktada sıkıştırır. Bu nedenle May-Thurner sendromu sıklıkla solda olur ve sol bacağın toplardamar dolaşımını etkileyerek yada sol bacak toplardamarlarında pıhtıya neden olarak sorunlara yol açar. Sol bacağında derin ven trombozu (pıhtı) olan hastaların yarıya yakınında May-Thurner sendromu vardır. Klasik senaryo yukarıdaki gibi olmakla beraber, bazen sağ iliak toplardamarın sağ atardamar tarafından yada sol iliak toplardamarın, sol iliak atardamar tarafından sıkıştırıldığı olgularda vardır.

Genel olarak doğuştan olan bir durumdur. Toplardamarın üzerinden geçen atardamar tarafından sıkıştırılıp, her nabızda tekrarlayan mikrotravma toplardamara hasar verip, damar içinde darlıklar ve bantlar oluşturmaya başlar. Bu durum bazen sol bacak toplardamar dolaşımını etkilemeye sol bacakta morluk, şişlik, ağrı ve varisler gibi kronik şikayetlere neden olabilir.

MAY THURNER SENDROMU TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

May-Thurner sendromunda tedavi hastanın şikayetlerinin olup olmadığına, pıhtı olup olmadığına bağlıdır. Eğer şikayet ve pıhtı yok ise ve bu durum tesadüfen saptanmış ise, hasta pıhtı olasılığına karşı bilgilendirilir ve ameliyatlar ve gebelikler gibi pıhtı riskinin yüksek olduğu diğer durumlar  varlığında pıhtı oluşumunu engelleyici önlemler alınması konusunda uyarılır.

Eğer damarın sıkışması hastanın hemen her gün hissettiği şikayetlere neden oluyor ise, pıhtı (DVT) oluşmuş bir ve pıhtı eritici tedavi yapılan bir hastada May-Thurner sendromu belirlenmiş ise, yada pıhtıdan yıllar sonra hastanın bacağında şikayetler halen devam ediyor iken May-Thurner sendromu ile ilişkili damarlarda tıkanıklık saptanmış ise tedavi gerekir. Günümüzde May-Thurner sendromunun tedavisi toplardamar içine stent yerleştirilmesidir. Genellikle balon yapılıp damar ve sıkışma genişletildikten sonra geniş bir stent yerleştirilir. Bu girişim bir ameliyat değildir.

Ertuğrul Çetin: Livi, İrfan ya da ben herkes birbirine destek oluyor! Taksiye bindi hareketsiz kalınca öldü sanıldı! Gerçek bakın ne çıktı! MasterChef Türkiye'de artık son 2! Yarışmaya hangi isim veda edecek?
Sonraki Haber