Maymun Çiçeği Belirtileri Nelerdir? Maymun Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşır? İşte Alınacak Önlemler...

Avrupa'yı kasıp kavuran Maymun Çiçeği virüsü insanlara kemirgen hayvanlarla temas eden insanlara bulaşabiliyor. Maymun Çiçeği virüsünün insandan insana teması ise genellikle büyük solunum damlacıkları ile mümkün. Türkiye'de korku uyandıran bu nadir hastalık sonrası araştırmalar da başladı. Asıl adı Monkeypox olan Maymun Çiçeği virüsü belirleri araasında neler var, nasıl önlem alınır?

Maymun Çiçeği virüsü Avrupa'nın birçok ülkesinde yayılımını sürdürüyor. Portekiz, İspanya ve İngiltere'de görülen ve henüz Türkiye'de rastlanmayan Maymun Çiçeği Virüsü (Monkeypox) diğer bulaşıcı hastalıklarla benzer bir biçimde bulaşma yolları takip ediyor. Genellikle küresel çapta görülmediği belirtilen Maymun Çiçeği Virüsünden çoğu insan kurtulsa da bazen tehlikeli ve ölümcül olabiliyor.

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir?

Maymun Çiçeği hastalığı ilk olarak 1958'de maymun kolonilerinde keşfedildi. Virüsün ilk vakasının görüldüğü ülke ise Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde görüldü.

Hastalığa, Poxviridae ailesindeki Orthopoxvirus cinsinin bir üyesi olan maymun çiçeği virüsü Monkeypox hastalığına neden olur.

Monkeypox, öncelikle Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarında ortaya çıkan ve zaman zaman diğer bölgelere ihraç edilen viral bir zoonotik hastalıktır.

Monkeypox ilk olarak 1958'de laboratuvar maymun kolonilerinde çiçek benzeri bir hastalık salgınının ortaya çıkmasıyla keşfedilmiştir, bu nedenle 'maymun çiçeği' adı verilmiştir. Maymun çiçeği virüsü vakası insanda ilk olarak 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde görülmüştür. Söz konusu tarihten itibaren diğer Orta ve Batı Afrika ülkelerindeki insanlarda maymun çiçeği virüsü vakası bildirilmiştir.

Peki Virüs Nasıl Bulaşır?

Dünya Sğlık Örgütü tarafından açıklanan verilere göre Maymun Çiçeği Virüsü genellikle kemirgenler gibi enfekte olan insanlara bulaşıyor. Ancak diğer bulaşıcı virüslere göre daha az bulaşıcı olduğu da bir gerçek.

Orta ve Batı Afrika’nın bazı bölgelerinde insanlar, kemirgenlerin ve küçük memelilerin ısırmaları veya çizikleri, yabani av hayvanları hazırlama veya enfekte bir hayvan veya hayvansal ürünlerle temas yoluyla virüse maruz kalabilirler.

Maymun Çiçeği Belirtileri Nelerdir?

Maymun Çiçeği Virüsü belirtileri tipik bir şekilde grip benzeri semptomlar gösterebiliyor. Erken belirtileri ateş, kas ağrısı, titreme ve yorgunluktur. Çiçek hastalığındaki gibi deride döküntü de gerçekleşebiliyor.

Deri döküntüsü genellikle ateşin ortaya çıkmasından sonraki 1-3 gün içinde başlar. Döküntü, gövdeden ziyade yüz ve ekstremitelerde daha konsantre olma eğilimindedir. Döküntüler genelde yüzde başlayıp (vakaların %95'inde) ve avuç içlerini ve ayak tabanlarını (vakaların %75'inde) etkiler. Ayrıca oral mukozalar (vakaların %70'inde), genital bölge (%30) ve konjonktiva ile birlikte kornea da (%20) etkilenir. Döküntü, ardışık olarak maküllerden (düz tabanlı lezyonlar) papüllere (hafifçe kabarık sert lezyonlar), veziküllere (berrak sıvı ile dolu lezyonlar), püstüllere (sarımsı sıvı ile dolu lezyonlar) ve kuruyup dökülen kabuklara doğru değişiklik gösterir.

Dünya Sağlık Örgütünden Maymun Çiçeği Virüsü Açıklaması

DSÖ açıklamasında maymun çiçeği salgının nedeni ve kapsamını araştırdıklarını belirterek şimdilik 11 ülkede teyit edilmiş 80 vaka olduğunu belirtti. 50 vakanın ise incelendiğini ifade eden DSÖ, denetlemenin artmasına bağlı olarak daha fazla vaka görülebileceği konusunda uyardı.

İsrail'den Husilerin liderine 'Haniye, Sinvar ve Nasrallah' tehdidi! ABD'den Çin'e bir ilginç soruşturma: Bu kez neden iletkenler! Ankara Valiliği "Ezan okutulmadı" iddiası üzerine tahkikat başlattı
Sonraki Haber