Maymun çiçeği virüsü nedir? Nasıl bulaşır? Belirtileri neler? Maymun çiçeği virüsü tedavisi

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), mpox virüsü, yani bilinen adıyla maymun çiçeği sebebiyle küresel bir halk sağlığı acil durumu ilan etti. Yapılan haberlerin ardından, "Maymun çiçeği virüsü nedir? Belirtileri neler? Maymun çiçeği virüsü tedavisi" soruları büyük bir merak ile araştırılmaya başlandı. İşte ayrıntılar...

1950'lerde Orta Afrika'da keşfedilen maymun çiçeği, nadir görülen bir virüstür. Bu virüs, çiçek hastalığına benzer semptomlara yol açsa da, genellikle daha hafif seyreder ve uzmanlar, bu durumun bulaşma riskini azalttığını vurgular.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

Virüs, özellikle Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarına yakın bölgelerinde yaygın olarak görülmektedir. İki ana türü bulunan bu virüsün, Batı Afrika kökenli "Clade II" adlı daha hafif türü, 2022 yılındaki küresel salgının kaynağı olmuştur. Orta Afrika'da endemik olan "Clade 1" türü ise daha şiddetli seyreden vakalarla ilişkilidir. Mevcut salgında ortaya çıkan yeni varyant, "Clade 1b," daha ağır hastalık tablolarına neden olmaktadır.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

Virüs, açık yaralar, solunum yolu ya da göz, burun ve ağız gibi vücut giriş noktalarından bulaşabiliyor. Ayrıca, virüsle temas etmiş çarşaf, nevresim, giysi ve havlular gibi eşyalar aracılığıyla da hastalık yayılabiliyor. Enfekte maymunlar, sıçanlar ve sincaplar gibi hayvanlarla yakın temas ise başka bir bulaşma yolu olarak öne çıkıyor. 2022'deki küresel salgında virüs, büyük ölçüde cinsel temasla yayılmıştı. Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki mevcut salgında da vakaların %96'sı cinsel temas yoluyla gerçekleşmiş durumda.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELER?

İlk belirtiler arasında yüksek ateş, baş ağrısı, şişlikler, sırt ağrısı ve kas ağrıları bulunur. Ateşin düşmesinin ardından, genellikle yüzde başlayarak vücudun diğer kısımlarına, özellikle de avuç içleri ve ayak tabanlarına yayılan bir döküntü ortaya çıkabilir. Bu döküntüler şiddetli kaşıntıya neden olabilir veya ağrılı hale gelebilir; zamanla çeşitli aşamalardan geçerek kabuklanır ve sonunda dökülür. Döküntüler bazen ciltte iz bırakabilir. Enfeksiyon genellikle kendiliğinden iyileşir ve yaklaşık 14 ila 21 gün içinde sonlanır. Ancak, ağır vakalarda lezyonlar tüm vücuda yayılabilir ve ağız, gözler ve cinsel organlar gibi hassas bölgeleri etkileyebilir.

İş dünyası Aralık’ta faiz indirimi bekliyor Türkiye'yi savaş suçu işlemekle suçlayan İstanbul Barosu'na soruşturma Diyarbekirspor Ankara Demirspor canlı maç izle
Sonraki Haber