MEB'den öğretmen atamaları için yeni mülakat sistemi!

Milli Eğitim Bakanlığı, 20 bin öğretmen ataması öncesinde mülakat sistemini değiştirme hazırlıklarına başladı. Yapılan düzenlemeye göre değerlendirme komisyonu, mülakata giren aday öğretmenin kimliğini bilmeyecek. Öğretmenden sadece ders anlatması istenecek. İşte detaylar...

Milli Eğitim Bakanlığı, 20 bin öğretmen ataması öncesinde mülakat sistemini değiştirme hazırlıklarına başladı. Değerlendirme komisyonu, mülakata giren aday öğretmenin kimliğini bilmeyecek. Öğretmenden sadece ders anlatması istenecek. 

Milli Eğitim Bakanlığı sadece mülakat puanına göre yapılan atama sistemini değiştiriyor. Bakan Tekin, KPSS puanıyla mülakat puanı yüzde 50'şer oranında ağırlığıyla belirlenecek derecenin atamaya esas olacağını açıklamıştı. Bakan Tekin, 'Hiçbir arkadaşımızın hakkının yenmediği bir süreci yürüteceğiz' demişti.

PEKİ SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?

Mülakat sisteminin daha objektif bir hale getirilmesi için yapılacak düzenlemede öğretmen adayında ders anlatması istenecek. Mülakata girecek öğretmen adayına hangi konudan sorumlu olduğunu bildirir bir mesaj gönderilecek. Aday öğretmene hazırlık fırsatı sunulacak. Öğretmenler 14 haftalık konudan sorumlu olacaklar. Konu dışına çıkılmayacak.

Öğretmenlere genel kültür soruları sorulmayacak. Ders anlatımı ise kamerayla kayda alınacak. Mülakatı gerçekleştiren heyet öğretmenin kimliğini bilmeyecek. Öğretmenlere birer kod isim verilecek. Aday öğretmen odadan çıkmadan puanını öğrenebilecek. Puan sisteme girdikten sonra değişim mümkün olmayacak.

Mülakat sistemini değiştirecek yönetmeliğin kısa sürede Resmi Gazete'de yayınlanması bekleniyor. Bu yıl ataması yapılacak 20 bin öğretmen bu sisteme göre mesleğe başlayacak.

YENİ MÜFREDAT TASLAĞI AÇIKLANDI

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, sadece son bir yılın değil, on yıllık uzun soluklu bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıktı.

Müfredat hazırlık sürecinde, çok uzun görüş alışverişleri ve kamuoyundaki yansımalar üzerinden analizler yapıldı, toplantılar düzenlendi. Bütün bu birikim, geçen yıl yaz aylarında bir veri olarak alındı ve bu veriler sistematik hâle getirildi.

Modelin beceriler çerçevesi oluşturulurken akademisyen, öğretmen ve diğer eğitim paydaşlarının katılımıyla yirmi çalıştay düzenlendi. Sonrasında her bir ders için oluşturulan ekipler, yüzlerce toplantı yaparak müfredatın hazırlıklarını tamamladı.

Sadece yaz aylarından itibaren bugüne kadar 1000'den fazla öğretmen ve akademisyen ile toplantılar düzenlendi, 260 akademisyen 700'ün üzerinde de öğretmen bu toplantılara sürekli katıldı.

Bunun dışında ilave olarak görüşlerine başvurulan akademisyenler ve öğretmenlerle birlikte 1000'in üzerinde eğitim paydaşı, ortak çalıştı. Bakanlık merkez teşkilatındaki bütün birimler de müfredat için yoğun çalışma yürüttü.

Bir haftalık askı sürecinin ardından "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli", Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca son eleştiri, görüş, öneri ve paylaşımlar doğrultusunda revize edilecek ve son şekline ulaşacak.

Yeni müfredat, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda kademeli şekilde uygulanmaya başlanacak.

MEB
Suriyeliler Mezze Askeri Havaalanı’na akın ediyor 25 Aralık 2024 tarihli tebliğler Resmi Gazete'de! Oytun Erbaş'ın asgari ücret yorumu: Fakir hayat en sağlıklı hayat
Sonraki Haber