Mehir parası ne demek, verilmezse ne olur? Mehir Kur'anda geçiyor mu?

Müge Anlı ile Tatlı Sert programında ortaya çıkan Necla-Metin Büyükşen cinayeti ile gündeme gelen mehir ne demek sorusu merak edildi. İslam hukukunda geçen terimlerden birsi olan mehir parası nedir?

Evlenme esnasında ya da öncesinde evlenecek olan erkeğin kız tarafına belirli bir para veya mal verme uygulaması olan mehir, din ve kültürlerde çok eski bir geçmişi bulunur. Kur’an-ı Kerim’de de adı geçen mehir, evlenen erkeğin kadına vermek zorunda olduğu ve bunu zorla geri almasının caiz olmadığı ayetlerde belirtilmiştir.

MEHİR PARASI NEDİR?

Mehir parası, erkeğin evlenirken eşine verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para veya mal olarak bilinir.

MEHİR NE ZAMAN ÖDENİR?

Mehir, ödenme zamanına göre, mehr-i muaccel ve mehr-i müeccel olmak üzere ikiye ayrılır. Mehr-i muaccel, peşin olarak ödenen bir mehirdir. Kadın mehr-i muacceli almadan kocanın evine gitmeme hakkına sahiptir. Mehr-i müeccel ise ödenmesi sonraya bırakılan mehirdir.

Bu mehrin ödenmesi için herhangi bir zaman belirlenmişse, bu tarih geldiğinde belirlenen mehrin kadına ödenmesi gerekir. Şayet bir vakit belirlenmemişse, nikâhın sona ermesiyle mehir muacceliyet kazanır ve ödenmesi gerekir. Başka bir deyişle, boşanma halinde kocanın bu mehri ödemesi gerekir; ölüm halinde de, bırakmış olduğu mirastan ödenir.

MEHİR KUR’ANDA GEÇİYOR MU?

Kur’an-ı Kerim’de, evlenen erkeğin kadına mehir vermek zorunda olduğu ve bunu zorla geri almasının caiz olmadığı konusunda ayetler mehir, nikâhın sonuçlarından biridir. Nikâh esnasında mehrin miktarının belirlenmemesi veya belirlenen mehrin bir sebeple geçersiz sayılması halinde, evlenen kadın mehr-i misil hak eder. (Bakara, 2/237; Nisâ, 4/4, 20, 24, 25; Mâide, 5/5)

İzmit Tüpraş patlamasında ölen yaralanan var mı? İzmit'teki TÜPRAŞ rafinerisinde patlama! Kira sorunu artık memleket meselesi
Sonraki Haber