Meme estetiği nedir? Kimler meme estetiği yaptırabilir?

Meme estetiği operasyonuna ilgi son zamanlarda daha çok artmaktadır. Meme estetiğinin tercih edilmesinin farklı sebepleri olabilir. Meme kanserinin cerrahi tedavisi sonrası veya sadece kozmetik nedenlerle kişinin kendisini daha iyi hissetmesi için meme estetiği operasyonları uygulanabilir. Meme estetiğine dair her şey haberimizde.

MEME ESTETİĞİ NEDİR?

Meme estetiği, çeşitli teknikler veya implantlar kullanılarak memenin fiziksel özelliklerinin yeniden yapıldığı operasyonlardır. Bu operasyonlar ile memenin boyutu, şekli ve dolgunluğu üzerinde değişiklikler yapılabilir.

Meme estetiğinde kullanılan implantlar bir çeşit medikal protezdir. Çeşitli tipleri bulunan meme implantlarının en sık kullanılanlarından biri de salin implantlardır. Steril salin (tuzlu su) solüsyonları ile dolu olan bu meme implantları, dış kısmında esnek silikon bir kılıf ile sarılıdır. Bu implantların içerdiği solüsyon düzeyi değiştirilerek operasyon sonrası memenin dokusu ve şekli ayarlanabilir.

MEME ESTETİĞİ KİMLERE UYGULANIR?

Meme büyüklüğünden memnun olmayanlar, memesinde dolgu ve form kaybı yaşayan kişiler, memesinde simetri problemi olan kişiler, memelerin büyüklüğü nedeniyle kendine güven sorunları olan kişiler ve kanser gibi çeşitli hastalıklardan dolayı memesinin birini veya her ikisini kaybetmesi durumundaki kişilere meme estetiği uygulanır.

Meme estetiği yaptırmak isteyen kişilere, vücut gelişim dönemini tamamlayana kadar beklemeleri ve kararlarını acele etmeden vermeleri önerilir. Ayrıca kilo vermeyi düşünen kişilerin de meme estetiğini ertelemeleri önerilir. Kilo alıp vermek implantları doğrudan etkilemese bile memenin görünümünü etkileyebilir.

HAMİLELELERDE VE EMZİREN ANNELERDE MEME ESTETİĞİ?

Gebelik döneminde meme estetiği yaptırmak sakıncalıdır ve bu konuyla ilgili olarak uzman doktora gerekli bilginin verilmesi gerekir. Ek olarak doğum sonrası emzirme döneminde olan kişiler için de meme estetiği önerilmez. Meme implantları, bebek sağlığı için zararlı olmasa bile emzirme dönemini etkilememesi ve ameliyatın daha sağlıklı yapılabilmesi için, süreç bittikten sonra yapılması tavsiye edilir.

MEME ESTETİĞİ HANGİ DURUMLARDA UYGULANIR?

Meme estetiği, meme hipertrofisi olan kişilere, yetersiz meme gelişimi, kilo ve yaşa bağlı olarak meme sarkmaları gibi değişiklerde, meme asimetrisini düzeltmek için, hamilelik sonrası meme sarkmaları, memede aşırı büyüme ve küçülme olması, bel ve göğüs oransız olduğu durumlarda meme estetiği uygulanır.

18- 50 yaş aralığı önerilse de ailenin onayı olduğu ve kişide psikolojik sorunlara yol açtığı takdirde 18 yaş altı kişiler için de meme estetiği uygulanma durumu vardır. Aynı şekilde kişinin sağlık durumu ve ameliyat için uygun olup olmadığı da göz önünde bulundurularak cerrahın onayıyla beraber 50 yaş üstü kişiler için de meme estetiği yapılması söz konusu olabilir. Erkeklerde de östrojen ve testosteron hormonlarındaki düzensiz artış nedeniyle, çeşitli hastalıklardan dolayı ya da yanlış beslenme gibi nedenlerle göğüs çevresinde yağlanma olduğu durumlarda meme estetiği uygulaması yapılır.

Jinekomasti olarak da bilinen cerrahi müdahale de liposuction yöntemi uygulanarak meme çevresinde biriken fazla yağ alınır ve bu durumda kişilerde oluşan özgüvensizlik programı ortadan kaldırılır.

MEME ESTETİĞİ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Meme estetiği ile daha hoş ve güzel bir görüntü kazandırmak ve kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlamak amaçlanır. Bunun için fazla tercih edilmemekle beraber yağ enjeksiyonu endikasyonu yöntemi ya da daha sık tercih edilen slikon implantlar tercih edilir.

Augmentasyon Mamoplasti (Meme Büyütme): Ani kilo alıp vermelerde, doğum sonrası, gelişimsel nedenlerle, vücuda göre orantısız olan, yaşa bağlı olarak küçülen memeler için hacim kazandırmak amacıyla yapılır. Meme büyütme operasyonlarında yerleştirilen implantlar, göğüs bölgesindeki kasların arasına veya doğal meme dokusunun bulunduğu yerin arka kısmına yerleştirilebilir. Bu uygulama, meme boyutunda bir veya daha fazla beden büyüme sağlar. Memeyi büyütmek için kullanılacak olan implant belirlenirken hastanın meme yapısı, göğüs kafesinin şekli, kilo ve vücut oranları dikkate alınır.

Redüksiyon Mamoplasti (Meme Küçültme): Kilo alımı, gelişimsel nedenler, bazı ilaçlar ve çeşitli tümörler göğüs büyüklüğüne neden olabilir. Aşırı büyük göğüsler duruş bozukluğuna, boyun ve sırt ağrılarına yol açabilir. Redüksiyon Mamoplasti operasyonuyla meme dokusundaki yapı küçültülerek ve fazla yağ dokusu alınarak daha hafif, sağlıklı ve estetik bir görüntü oluşturmak mümkündür.

Mastopeksi (Meme Dikleştirme): Yaşın ilerlemesiyle beraber vücudun elastik yapısını kaybetmesi, hormonal nedenler, hamilelik ve emzirme sonrası, ani kilo kaybı gibi nedenle göğüslerin sarkmasına neden olur. Ayakta muayene edilen hastanın meme ucunun çevresinden meme kıvrımına dikey bir kesi atılarak ölçüm yapılır ve meme altına yerleştirilen protez ile meme dikleştirme işlemi yapılır.

Jinekomasti: Erkekler için meme küçültme operasyonu olarak bilinir. Hormonal nedenler ve çeşitli hastalıklardan kaynaklı meme çevresinde biriken yağ jinekomastiye yol açmaktadır. Liposuction yöntemi ile tedavi edilen hastalar, anestezi altında 2-3 mm büyüklüğünde bir tüp yoluyla yağlı dokunun emilmesi sağlanır.

MEME ESTETİĞİ TEKNİKLERİ NELERDİR?

Meme estetiğinde tercih edilecek olan cerrahi müdahalenin en az hasarla sonuçlandırılması önem teşkil eder.Kişinin ihtiyacına ve isteğine yönelik çeşitli şekil, boyut ve dolgu malzemesi seçilir.

Meme altında doğal olarak bulunan kıvrımdan kesi atılarak, implant kas altına ya da üstüne yerleştirilir. Kas altına yapılan implantın iyileşme süreci daha uzun ve ağrılıdır. Bu yöntemle memenin vücutta en iyi şekilde görünmesi sağlanır. Uygulama, ameliyattan kaynaklı oluşacak izlerin ilk bakışta görünmesini engeller. Bu yöntem meme ucundan veya koltuk altından atılan bir kesik ile de yapılabilir. Fakat meme altından atılan kesik, memenin daha az deforme olmasını sağlayan bir yöntem olduğu için daha fazla tercih edilir.

MEME ESTETİĞİ SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Meme estetiği sonrasında bireylerde anesteziye bağlı olarak bir miktar sersemlik ve yorgunluk oluşması normaldir. Hekimlerin önerisine bağlı olarak bazı hastalar, operasyon sonrası süreçte destekleyici sütyenler veya elastik bandaj kullanımı gibi iyileşme sürecine katkı yapan uygulamalara başvurabilir. Ağrı kesici kullanımının operasyon sonrası ağrı kontrolünde önemli bir yeri bulunur ve bazı hastalarda operasyon bölgesindeki fazla sıvı ve kanın dışarıya atılmasını sağlamak için dren yerleştirilmesi gerçekleştirilebilir.

Meme estetiği sonrası dikkat edilmesi gereken konular hakkında hekimlerinize danışmanız önerilir. Bu konular genel itibari ile şu şekilde özetlenebilir:

-Banyo yapılması ve yara yeri bakımı
-Kullanılacak ilaçlar ve kullanım sıklığı
-İnsizyon bölgelerinin iyileşme sürecinin takibi
-Sakınılması gereken aktiviteler
-Kontrol muayene planlaması

Bu durumların netleştirilmesi, iyileşme sürecinin olumlu şekilde ilerlemesi açısından oldukça önemlidir. Bazı operasyonlar sonrasında ise gelişen çeşitli durumlarda acil olarak sağlık kuruluşlarına başvurulması gerekir. Bu durumlar genel itibari ile şu şekildedir:

-Ateş, ısı artışı, kızarıklık gibi meme bölgesinde enfeksiyona işaret eden değişiklikler meydana gelmesi
-Kalp atışlarında düzensizlik, göğüs ağrısı veya nefes darlığı gelişimi

Meme estetiği ameliyatları sonrasında zorlayıcı aktivitelerden uzak kalma süresi genellikle 6 hafta civarındadır. Bazı hastalar için esneme hareketi gibi çeşitli egzersizler, hekimler tarafından önerilebilir.

TCMB aralık toplantısında politika faizini yüzde 50'de tutacak "Galatasaray uydurma penaltıyla öne geçti! Bu takımı kim durduracak?" Ali Katırcıoğlu Kimdir? Öldü mü? Ali Katırcıoğlu Şirketleri
Sonraki Haber