Meme kanserini önlemek için neler yapılmalı? Ne iyi gelir? Hangi yiyecekler yenmeli?

Meme kanseri görülme riskinin özellikle kadınlarda daha fazla olduğu biliniyor. Tükettiğimiz 'sağlıksız' besinler kanserin bir numaralı tetikleyicisi. Hangi besinlerin  meme kanserini önlediği merak edilen konular arasında. Peki, Hangi besinler meme kanserini önlüyor? Merak edilen tüm detaylar haberimizde...

Yediğimiz tüm besinler vücudumuzu olumlu veya olumsuz yönde etkiliyor. Boş kalorili yiyecekler özellikle kanser hastalığına sebep olmasıyla biliniyor. Bu kanser türlerinden biri de daha çok kadınlarda rastlanan meme kanseri. Hangi besinlerin  meme kanserini önlediği merak edilen konular arasında. Peki, Hangi besinler meme kanserini önlüyor? Merak edilen tüm detaylar haberimizde...

Düşük aktivite düzeyine eşlik eden hatalı beslenme alışkanlıkları; diyabet ve kalp hastalıklarının yanı sıra bazı Kanser türleri gibi birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olan meme kanseri de hatalı beslenme alışkanlığı, dolayısıyla yağlanmanın artışı ile ilişkili oluyor.

Meme kanserinden korunmak için fiziksel aktivite düzeyini arttırarak vücuttaki yağ oranını azaltmalı ve doğru beslenmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Dikkat etmeniz gereken bir başka önemli nokta da, meme kanserine karşı mücadelede ayrı bir önem taşıyan besinleri sofranızdan eksik etmemek.

KÜKÜRTLÜ SEBZELERİ SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN

Tüm sebzeler antioksidan içerikleri sayesinde kansere karşı koruyucu özelliğe sahipler. Özellikle de keskin kokusu ve tadı ile bilinen brokoli, karnabahar ve Lahana gibi kükürtlü sebzeler anti-kanser özellikleriyle ön plana çıkıyor. Yapılan çalışmalar, bu sebzelerin içerdikleri glukozinolat adı verilen bileşik sayesinde, çeşitli organlarda kanseri durdurucu etkiye sahip olabileceğini göstermiş. Bu nedenle; özellikle mevsiminde bu sebzeleri sofranızdan eksik etmemeye özen gösterin.

GÜNDE 1 TATLI KAŞIĞI ZERDEÇAL 

Zerdeçal kendisine sarı-turuncu rengini veren kurkumin sayesinde eklem iltihaplanması ve kalp hastalıkları gibi birçok farklı hastalık türüne karşı kullanılabiliyor. Kanser hücrelerinin de büyümesini ve yayılmasını engellediği düşünülen zerdeçalı günde 1 tatlı kaşığı kadar kullanabilirsiniz. Zerdeçalı; salata, yoğurt ve çorbalara ekleyebilir ya da yemekleri pişerken az miktarda yağ ile çevirerek tüketebilirsiniz.

C VİTAMİNİ BAKIMINDAN ZENGİN BESİNLERİ TERCİH EDİN

Antioksidan vitaminler grubundan olan C vitamininin yetersiz alınmasının kanser oluşumu ile ilgili olabileceği düşünülüyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz her Gün portakal ve greyfurt gibi turunçgiller, Domates ile biber gibi sebzelerin herhangi birini beslenme listenize mutlaka eklemeniz gerektiğine dikkat çekiyor.

BALIĞI DOĞRU TÜKETİN

Genel sağlığımız üzerine birçok olumlu etkisi olduğunu bildiğimiz balık, meme kanserinden korunmada da olmazsa olmaz yiyeceklerden biri. Ancak, balıktan maksimum yarar sağlamak için bu formülü uygulamasınız: Haftada en az 2 kez balık tüketmeli, ızgara veya buğulama gibi doğru pişirme yöntemi uygulamalı, füme şeklinde olan işlenmiş balıkları tercih etmemelisiniz.

ZEYTİNYAĞI TÜKETİN

Zeytinyağı içerdiği E vitamini sayesinde hem kanser oluşumunu engelliyor, hem de bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Yağ tercihinizi zeytinyağından yana kullanarak bu olumlu etkilerden faydalanabilirsiniz. Ancak, bir besin ne kadar sağlıklı olursa olsun porsiyon kontrolü yapmanın önemli olduğunu unutmayın ve zeytinyağı kullanım miktarlarınızı gözden geçirin.

KURUBAKLAGİLLERİ UNUTMAYIN

Meme kanserinden korunmak için normal vücut ağırlığında olmak önemli. “Kuru baklagiller bu noktada bizlere yardımcı olan yiyeceklerin başında geliyor.“ diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz sözlerine şöyle devam ediyor: “Kuru fasulye, nohut, Mercimek gibi baklagiller içerdikleri posa sayesinde kan şekerinin dengelenmesine yardım ediyor ve tokluk süresini uzatıyor. Aynı zamanda bitkisel Protein kaynağı olan bu grubu haftada 2-3 kez ister sıcak bir sulu yemek olarak isterseniz salatalarınıza haşlanmış şekilde ilave ederek tüketmenizde fayda var.“

SARIMSAĞI ÇİĞ TÜKETİN

Bilimsel çalışmalar, sarımsağın kalp, damar hastalıklarından koruyucu, bağışıklığı güçlendirici, ve kanserden koruyucu olduğunu gösteriyor. Bu olumlu etkileri ''allisin'' adı verilen bir bileşen sayesinde oluyor. Allisinin etkinliği için sarımsağın ezilip, çiğ yenilmesi gerekiyor. Sarımsağı yemeklerle birlikte pişirmek yerine ezerek pişen yemeğe sonradan eklemeyi deneyebilirsiniz.

BOŞ KALORİ KAYNAKLARINDAN UZAK DURUN

Yüksek şeker ve/veya yağ içeren hazır kek, kurabiye, tatlı, dondurma vb. tüm yiyecekler boş kalori kaynakları olarak adlandırılıyor. Boş kalori kaynakları hem kilo artışına neden olarak kanser oluşumunu dolaylı yoldan etkiliyor, hem de yüksek şeker içeriği nedeniyle oluşan kanser hücrelerinin büyümesini hızlandırıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz bu tarz yiyecekleri olabildiğince azaltmanız mümkünse hiç tüketmemeniz gerektiğine dikkat çekiyor.

PKK siperlerinden Türkiye'ye parmak sallıyordu! SİHA ile vuruldu Erdoğan, Mansur ve İmamoğlu'na fark attı! Listede sürpriz detay... Bugün itibariyle başladı! Kartlarınız bloke olabilir
Sonraki Haber