Meriç Ayber kimdir?

Erzincan Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı alanında, Meriç Aybar tarafından yazılan bir “bilimsel” tez, sosyal medyanın gündemine oturdu. “19.yy’da Osmanlıyı ziyaret eden yabancı yazarların eserlerinde Osmanlı halk hayatının derlenmesi” başlığını taşıyan tezin içeriğini görenler ise şaşkınlığını gizleyemedi. Daha önce yazılmış kitaplardan alınan bölümlerin aynen kullanıldığı tezde ayrıca bilgiler verilmek yerine sadece o bilgilerin hangi kitabın hangi sayfasında yer aldığı yazıldı. Erzincan Üniversitesi'ndeki doktora tezi nedir? Meriç Ayber kimdir? Detaylar haberimizde...

YÖK kamuoyunda tartışma yaratan tezle ilgili bir açıklama yayınladı. Yükseköğretim Kurulunca yapılan açıklamada, bir üniversite tarafından kabul edilen doktora tezinin YÖK tarafından onaylandığına dair çeşitli medya organlarında çıkan haber ve paylaşımlara ilişkin açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu aktarıldı. Erzincan Üniversitesi'nde kabul edilen bir doktora tezi büyük tartışma yarattı. Tezin sadece 'indeks' şeklinde hazırlanması, yararlanılan kaynaklardan bilgilerin dahi aktarılmayıp sadece sayfa numaralarının verilmesi özellikle sosyal medyada geniş yankı uyandırdı. Tartışmalar üzerine YÖK bir açıklama yayınladı. Erzurum Üniversitesi'ndeki doktora tezi nedir? Meriç Ayber kimdir? Detaylar haberimizde...

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ'NDEN AÇIKLAMA GELDİ

Erzincan Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı alanında, Meriç Aybar tarafından fihrist şeklinde yazılan ve sosyal medyanın gündemine oturan 'bilimsel tez' ile ilgili Atatürk Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği açıklama yaptı.

'19.yy'da Osmanlıyı ziyaret eden yabancı yazarların eserlerinde Osmanlı halk hayatının derlenmesi' başlığını taşıyan tezin içeriğini görenler şaşkınlığını gizleyemedi. Daha önce yazılmış kitaplardan alınan bölümlerin aynen kullanıldığı tezde ayrıca bilgiler verilmek yerine sadece o bilgilerin hangi kitabın hangi sayfasında yer aldığı yazıldı.

Fihrist gibi yazılan tezle ilgili olarak Atatürk Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Üniversitemizde 2015 yılında yapılan bir doktora tezi ile ilgili basın ve sosyal medyada yer alan haber ve yorumlara istinaden konunun incelenmesi amacıyla bir komisyon kurularak gerekli işlemler başlatılmıştır. Süreç rektörlüğümüz tarafından titizlikle takip edilmektedir. Kamuoyuna duyurulur."

YÖK'TEN AÇIKLAMA GELDİ

Erzurum Üniversitesi diye bilinen üniversitenin Erzincan Üniversitesi olduğu ortaya çıktı. Erzincan Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı alanında, Meriç Aybar tarafından yazılan bir “bilimsel” tez, sosyal medyanın gündemine oturdu.

“19.yy’da Osmanlıyı ziyaret eden yabancı yazarların eserlerinde Osmanlı halk hayatının derlenmesi” başlığını taşıyan tezin içeriğini görenler ise şaşkınlığını gizleyemedi. Daha önce yazılmış kitaplardan alınan bölümlerin aynen kullanıldığı tezde ayrıca bilgiler verilmek yerine sadece o bilgilerin hangi kitabın hangi sayfasında yer aldığı yazıldı.

YÖK kamuoyunda tartışma yaratan tezle ilgili bir açıklama yayınladı. Yükseköğretim Kurulunca yapılan açıklamada, bir üniversite tarafından kabul edilen doktora tezinin YÖK tarafından onaylandığına dair çeşitli medya organlarında çıkan haber ve paylaşımlara ilişkin açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu aktarıldı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Öncelikle bilinmesini isteriz ki YÖK, kurulduğundan bugüne kadar üniversitelerimizde yapılan hiçbir tezin akademik incelemesini yapmamış, kabul veya reddi sürecine müdahil olmamıştır. Bu kapsamdaki bütün işlemler, akademik özgürlük ve ilgili mevzuat çerçevesinde sadece tezin sunulduğu üniversitelerin ilgili enstitülerince oluşturulan jüriler tarafından yapılmaktadır. Yükseköğretim Kurulu olarak, bilim dünyamızın tezlere erişimini kolaylaştırmak için tek bir merkezde toplayıp akademik camiamıza sunarken, her yönüyle üniversitelerimizin ilgili komisyon ve kurullarınca kabul edilmiş olan bu tezlerin içeriğine yönelik yeni bir inceleme yapılmamaktadır."

Kamuoyuna mal olan konuya ilişkin gerekli incelemenin ilgili üniversite tarafından yapılacağından emin olunduğu, bu tür haberlerin bilgi eksikliğinden kaynaklandığının düşünüldüğü kaydedildi.

Söz konusu tezden bazı bölümler şöyle:

DOKTORA NEDİR?

Doktora, üniversitelerin verdiği en yüksek düzeyde akademik eğitim türüdür. Doktora eğitimi; akademik düzeyde araştırma yapabilme, ilgili konularda bilimsel yorum ve sentez yapabilme yetisini en üst düzeye çıkartmayı amaçlamaktadır. Bu nedenle doktora eğitimde adaydan ilgili alana bilimsel açıdan bir yenilik getirme, yöntem geliştirme veya mevcut bilimsel yöntemleri ilgili alana uygulama yetkinlikleri beklenir.

KİMLER DOKTORA YAPABİLİR?

Doktora yapabilmek için üniversitelerin tezli yüksek lisans programlarından mezun olmak gerekmektedir, tezsiz yüksek lisans programlarından mezun olanlar doktora programına başvuru yapamazlar(06.02.2013 tarihinden önce tezsiz yüksek lisansa kayıtlı olan veya mezun olanlar hariç). Lisans mezunları bütünleşik doktora programlarına başvuru yapabilirler, tezli yüksek lisans programlarından mezun olmadan direkt olarak doktora programlarına başvuru yapamazlar.

BÜTÜNLEŞİK DOKTORA NEDİR?

Bütünleşik doktora lisans mezunlarına tezli yüksek lisans yapmadan direkt olarak doktora programına başlamalarına olanak sağlayan bir doktora türüdür. Ülkemizde her bölümde bütünleşik doktora programı bulunmamaktadır, sayısı oldukça azdır. Bütünleşik doktora programları süresi genellikle 5 yıldır.

DOKTORA SÜRECİ

Doktora eğitiminde aday, 2 dönemlik (1 yıl) ders döneminin ardından doktora yeterlilik sınavına girer. Yeterlilik sınavı başarılı bir şekilde verilebilirse aday tez dönemine geçer, başarısız olunması durumunda adaya süre verilerek bir sonraki yeterlilik sınavına hazırlanması istenir. Üç yeterlilik sınavından başarısız olan aday doktora ders dönemine yeniden başlar. Yeterlilik sınavı sonrası tez yazma sürecine girilir. Normal şartlarda Doktora tez yazma süresi 3 yıldır. Bu süreçte tez izleme komiteleri tarafından belirli aralıklarda yazımı devam eden tez değerlendirilir. Tezini bitiren aday doktora tez savunmasına girer, başarılı bir şekilde savunabilirse mezun olur. Başarısız olması durumunda bir sonraki tez savunmasına hazırlanır.

DOKTORA DERECESİ

Doktora derecesi kişinin çalıştığı alanda akademik düzeyde yetkin olduğunun göstergesidir. Doktora eğitimini başarılı bir şekilde bitirenlere “Doktor(Dr.)” ünvanı verilir. Doktor ünvanı bizzat YÖK tarafından verilir. Bu ünvan eğitim alanında doktora yapılanlara verilir, tıp alanındaki doktor ünvanından farklıdır. Doktor ünvanı kişiye aittir, bu ünvanı kullanabilmesi için herhangi bir yükseköğretim kurumunda çalışması şart değildir.

DOKTORA SONRASI

Doktora eğitimini bitirip doktor ünvanı alan aday, çalıştığı alanda yükseköğretim kurumlarının yardımcı doçent doktor alımlarına başvuru yapabilir. Bir yükseköğretim kurumuna yerleşen aday yard. doç. dr. ünvanı alır, bu kadro ünvanıdır. Kişi ilgili kurumda çalıştığı süreçte yard. doç. dr. ünvanını kullanabilir. Öte yandan öğretim görevlisi, araştırma görevlisi gibi alt kadrolara da başvuru yapabilir. Doktora mezunu olan aday ilgili alanda özel sektörde de iş bulabilir, özel sektörde özellikle üst düzey kadrolar için yapılan başvurularda doktora eğitiminin büyük artısı olacaktır.

DOKTORANIN FAYDALARI NELERDİR?

Doktora eğitimi bireye akademik açıdan ilgili alanda üst düzeyde yetkinlik kazanmasını sağlar. İlgili alanda uzman olduğunun en somut kanıtıdır. Gerek kamuda, gerekse özel sektörde iş bulma açısından büyük kolaylık sağlamaktadır.

Antalyaspor Sivasspor canlı maç izle beIN Sports 1 şifresiz Kızılcık Şerbeti 78. Bölüm Full İzle Moana 2 ne zaman başlıyor? Yeni fragman yayınlandı
Sonraki Haber