Merkez Bankası bu perşembe faizde ne karar verecek?

Enflasyondaki direncin, Merkez Bankası’nın faiz kararında ne derece etkili olacağını bu perşembe yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısı gösterecek. Küresel piyasalarda ise gözler Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) faiz kararına çevrildi.

İBRAHİM AÇAR

Bu hafta piyasalarda Merkez Bankalarının faiz kararları takip edilecek. Gelecek hafta salı ABD cephesinde New York Fed sanayi endeksi, perşembe perakende satışlar, Philadelphia Fed İmalat Endeksi, sanayi üretimi, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, cuma konut başlangıçları ve inşaat izinleri takip edilecek.

AMB’nin gelecek hafta yapacağı para politikası toplantısında gevşeme sürecine devam etmesi beklenirken, bölge genelinden gelecek enflasyon ve ekonomik aktiviteye yönelik veri akışı yakından takip ediliyor.

Bankanın gelecek haftaki toplantısında 25 baz puanlık bir faiz indirimine daha gitmesi öngörülüyor. Bunun yanı sıra bankanın eylül ayı para politikası toplantı tutanakları Yönetim Konseyi üyelerinin dezenflasyon sürecinin yolunda gitmesinden memnun olmalarına rağmen daha fazla politika gevşemesi konusunda temkinli bir duruş sergilediklerini ortaya koydu.

Konsey üyelerinin değerlendirmelerinin yer aldığı tutanaklarda, AMB’nin fiyat baskıları göz önüne alındığında kademeli bir politika gevşemesini savunduklarını gösterdi. Çekirdek enflasyon ve hizmet sektöründe enflasyonun daha inatçı olabileceğine ve beklentiler dahilinde düşmeyebileceğine işaret edilen tutanaklarda, manşet enflasyondaki son gerilemenin çok değişken olan enerji fiyatlarındaki düşüşten büyük ölçüde etkilendiği kaydedildi.

Öte yandan AMB üyesi Bostjan Vasle yaptığı açıklamada, enflasyon risklerinin azaldığını belirterek, "AMB önümüzdeki hafta faizleri düşürmeye karar verse bile, bu otomatik olarak aralık ayında bir indirim daha yapılacağı anlamına gelmez" ifadesini kullandı.
Gelecek hafta salı İngiltere'de işsizlik oranı, Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi, Almanya'da ZEW endeksleri, çarşamba İngiltere'de enflasyon, perşembe AMB faiz kararı takip edilecek.
Asya’da Pazartesi, Çin'de dış ticaret dengesi, salı Japonya'da sanayi üretimi ve kapasite kullanımı, perşembe Japonya'da dış ticaret dengesi, cuma Japonya'da enflasyon, Çin'de büyüme, sanayi üretimi ve perakende satışlar takip edilecek.

TCMB FAİZİ SABİT TUTMA İHTİMALİ YÜKSEK

Yurt içinde gözler TCMB'nin faiz kararına çevrildi. Perşembe günü TCMB'nin Para Politikası Kurulu toplantısında açıklayacağı faiz kararı izlenecek.

Bloomberg HT'nin anketine göre piyasa katılımcıları Ekim toplantısında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 50'de bırakmasını bekliyor. Ankete göre Merkez Bankası’ndan ilk indirim hamlesi Aralık’ta bekleniyor.

Gelecek hafta ayrıca salı bütçe dengesi, çarşamba konut fiyat endeksi, perşembe konut satışları da takip edilecek.

Dünyanın en güzel 100 kadını açıklandı! 3 Türk listeye damga vurdu Teslim olmak istemeyen şüpheli silahlı çatışmaya girdi Kuzey, 5 yaşına girdi! Aile pozunu görenler aynı yorumu yaptı
Sonraki Haber