Merkez Bankası rezervleri nisanda 22 milyar dolar arttı
Uzun bir süre kurun yükselmemesi için müdahalede bulunan Merkez Bankası, masanın diğer tarafına geçerek döviz kuru daha fazla düşmesin diye agresif alıcı konumuna geçti. TCMB'nin net yabancı para pozisyonu Nisan ayında yaklaşık 22 milyar dolar iyileşme kaydederken, ayın son iş günü yakın tarihin en yüksek günlük iyileşmesi 3,3 milyar dolar ile kaydedilmiş.
Yedi aydır kesintisiz devam eden yükseliş sonrası ilk defa USDTRY kuru Nisan ayını değer kaybetmeden tamamladı. TL'nin reel anlamda değerlenmeye devam etmesini, yaz aylarının turizm gelirleri ve daralan cari işlemler açığı ile göreceli olarak rahat geçmesini, USDTRY kurunun ise seneyi psikolojik 40,00 seviyesinde tamamlaması bekleniyor.
Net rezervler artarken, TCMB'nin yurtiçi bankalar ile yapmış olduğu swap (ödünç döviz) işlemlerinin ise azalma eğiliminde olması ile brüt rezervler azalmaya devam edecek.
TCMB'nin bankalarla yaptığı swap işlemleri kapanmaya devam ettikçe, brüt ve net rezervler arasında fark da kapanacaktır. Kıbrıs İktisat Bankası verilerine göre, 1 Nisan tarihinde 58 milyar dolar olan yurtiçi bankalar ile yapılan swap işlemleri, son veriler ile (30 Nisan) 40,1 milyar dolar seviyesine geriledi. Banka, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın stopaj oranlarını artırmasını ise beklentinin tersine olarak yorumladı. Analizde, “Hazine ve Maliye Bakanlığı, beklentimiz dışında bir artırım kararı aldı. Buna göre 6 aydan düşük TL mevduat stopajı 2,5 puan artırılarak %7,5 seviyesine getirilirken, fonların genelinde de 0 olan stopaj oranı %7,5 seviyesine yükseltildi. Finansal kazançlardan vergi alınmasına karşı olmasak da, enflasyonla mücadelenin devam ettiği ve TL'yi özendirmek için içinden geçilen bu kritik dönemde TCMB'nin elini bir müddet daha rahatlatmak da iyi bir fikir olabilirdi” diye yazdı.