Merkez Bankası'nın faiz kararından sonra dolar kaç lira olur?

Merkez Bankası'nın faiz kararından sonra dolar kaç lira olur? 26 Ekim'de (yarın) Merkez Bankası Aralık ayı faiz kararı açıklanıyor. Peki Merkez Bankası faiz kararından sonra doları kaç lira olur? Merkez Bankası faiz kararının ardından oluşacak tablo ile ilgili tahminler ve yorumlar haberimizde. Merkez Bankası'nın faiz kararından sonra Dolar kaç lira olur? Dolar nasıl etkilenir? Detaylar haberimizde...

Merkez Bankası'nın faiz kararından sonra dolar kaç lira olur? 26 Ekim'de (yarın) Merkez Bankası Aralık ayı faiz kararı açıklanıyor. Peki Merkez Bankası faiz kararından sonra doları kaç lira olur? Merkez Bankası faiz kararının ardından oluşacak tablo ile ilgili tahminler ve yorumlar haberimizde. Merkez Bankası'nın faiz kararından sonra Dolar kaç lira olur? Dolar nasıl etkilenir? İşte detaylar...

MERKEZ BANKASI'NIN KARARINDAN SONRA DOLAR NE KADAR OLUR?

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Direktörü Ali Kırali yolladığı notta TCMB’nin finansal istikrarı güçlendirebilmek ve enflasyon görünümü üzerindeki yukarı riskleri kontrol altında tutabilmek amacıyla haftalık repo faiz oranında ve faiz koridorunun üst bandında 25’er baz puanlık artırıma gidebileceğini, bu yöndeki bir adımın orta vadede Türk finansal varlıkları üzerindeki baskıyı hafifletmek açısından faydalı olabileceğini söyledi.

"FAİZ ARTIŞI OLMASA DA TL DEĞER KAZANABİLİR"

ALB Forex Araştırma Uzmanı Onur Altın Bloomberg HT'ye Merkez Bankası'ndan faiz değişikliği beklemediklerini ve buna rağmen TL'nin değer kazanabileceğini söyledi.

Altın, "Merkez Bankası bu ayı 'bekle gör' şeklinde geçirebilir. Eğer faiz artışı gelirse TL'de net değer kazanımıyla sert hareketler yaşanabilir. Ancak bekle gör politikası uygulansa da TL'de yine değer kazanımlarının ön plana çıkacağını düşünüyoruz. Bu noktada 3.51 önemli, bu seviye altında kalındıkça düşüşler devam edecektir" diye konuştu.

"3.40'A ÇEKİLME OLABİLİR"

Işık FX Araştırma Uzmanı Gökhan Özkan ise faiz artışının kurda 3.40'a kadar geri çekilmeye neden olabileceğini söyledi.

Özkan "MB'den bu hafta üst bantta 25 baz puan, politika faizinde 25 baz puan artırım bekleniyor. Merkez bu ayı pas geçerse kurda 3.55 - 3.60 denemesi söz konusu olabilir. 2017'ye yönelik sağlam duruş sergiler ve sıkı para politikasının korunacağı beklentisi oluşturursa 3.40, 3.45'e doğru çekilmeler olabilir." dedi.

"FAİZ ARTIŞI KURDA ANA HAREKETİ DEĞİŞTİRMEZ"

ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin Bloomberg HT'ye MB'nin faiz artışına gitmemesi durumunda kurda bir hareket olabileceğini ancak yeni bir rekor beklemediğini söyledi.

Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç ise 25 veya 50 baz puan artışın kurdaki yükselişin önünü kesebileceğini ancak ana hareketi çok değiştirmeyeceğini belirterek "TL'deki değer kaybının önüne geçmenin tek yolu faiz değil.." dedi.

MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARI NE ZAMAN YAYINLANACAK?

Merkez Bankası faiz karar 25 Ekim Perşembe saat 14.00'de açıklanacak.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI AÇIKLANDI!

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz kararını açıkladı.

Ekim ayı olağan toplantısını yapan kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 24'te tuttu.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 13 Eylül'deki toplantısında politika faizini 625 baz puan artırarak yüzde 17,75’ten yüzde 24’e çıkarmıştı. Merkez Bankası'nın sert faiz artışı sonrası kurdaki dalgalanma frenlemişti.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası A.Ş., banknot ihraç eden, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin para ve kredi politikasını yürüten, veznedarlık görevini üstlenmiş ve devletin iktisadi ve mali danışmanlığını yapan yasal olarak bağımsız bir ekonomik kurumdur. Kağıt para (banknot) basma tekelini elinde bulundurur ve bu yetkiye istinaden bağımsız olarak para politikasını belirler. Ayrıca Hazine Müsteşarlığı'na bağlı olan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nce basılan madeni paraların tedavülü de Merkez Bankası'nca sağlanmaktadır.

Merkez Bankası EFT (Elektronik Fon Transferi), EMKT (Elektronik Menkul Kıymet Transferi) sistemlerinin Türkiye'deki sahibi olup[3], Tüm Dünya Bankalararası Mali İletişim Topluluğu'in (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication - SWIFT) Türkiye ayağını yürütmektedir.

Banka büyük Elektronik Veri Dağıtım Sistemi (EVDS) olarak adlandırılan büyük bir veri tabanına sahiptir. Bu veri tabanındaki bilgiler İngilizce ve Türkçe olarak kullanıcıların hizmetine açılmıştır.

Genel bilgiler
TCMB'nin temel amacı fiyat istikrarını sağlamaktır. Banka temel amacıyla çelişmedikçe ülkenin kalkınması için uygulanacak politikaları da desteklemeye çalışmaktadır. Banka para politikasının uygulanmasında tek başına yetkilidir. Fiyat istikrarını sağlamak amacıyla belirleyeceği politika dahilinde para politikası araçlarını serbestçe kullanabilmektedir. Bankanın politika araçlarını uygulamada ve ekonomiyi takip etmede ihtiyaç duyacağı bilgileri toplama ve kurumları denetleme hakkı bulunmaktadır. Bankanın görev ve yetkileri şu başlıklar altında toplanabilir;

Banknot basma ve paranın dolaşımını sağlama: Para politikasına uygun olarak ihtiyaç duyulan ülke para birimi cinsinden banknot basmak. Paraların dolaşımını ve hacmini düzenlemek için gerekli teşkilatlanmayı sağlar, yöntemleri ve teknik alt yapıyı sağlar ve işletir.
Para politikasını belirlemek : Banka fiyat istikrarı amacına uygun olarak para politikası belirler ve uygular. Bu amaçla faiz oranlarının belirler ve bankalara nihai kredi merci olarak hizmet eder. Ayrıca para politikası amacının gerçekleştirmek için mali piyasaları yakından takip ederek, faaliyet gösteren kuruluşların uygun hareket edip etmediklerini denetleyebilmektedir. Denetim alanı dışındaki hallerde banka denetlemeye yetkili diğer kurum ve kuruluşları bilgilendirmek ve onlarla iş birliği yapmaktadır.

Hükûmetin mali ajanlığını yerine getirmek : Banka hükümetin alacak ve borçlarının ödenmesinde ve hükümetin ekonomik gidişle ilgili bilgilendirilmesinde doğal mali ajandır. Bu amaçla açılacak kamu borçlanma ihalelerine aracılık yapmaktadır. Yine hükümetin mali ajanlığı çerçevesinde ekonomik durumla ilgili olarak ortaya çıkan gelişmeler hakkında hükümeti ve diğer kurum ve kuruluşları bilgilendirir.

Kuruluşu
İlk para Osmanlı Beyliği döneminde 1326 yılında basılmıştır. O zamanlar sadece kıymetli maden olarak basılmaya başlanan para diğer ülkelerde de olduğu gibi bugünkü kadar geniş bir kullanım alanına sahip değildi. Sadece ödeme amaçlı olarak kullanılan para devlet eliyle basılmaktaydı. 19. yüzyıla gelindiğinde paranın işlevsel değişimine ve Osmanlı İmparatorluğunun artan borçlarına paralel olarak gittikçe artan oranda mali ajana ihtiyaç duyulmaya başlanmıştır. 1847 yılında Galata bankerlerince kurulan Bank-ı Dersaadet, 1856 yılında İngiltere kralının fermanıyla İngiliz sermayeli olarak kurulan Osmanlı Bankası ve daha sonra İngiliz ve Fransız ortaklığıyla kurulan Bank-ı Osmani-i Şahane merkez bankasına ait bazı faaliyetleri yürütmeye başlamıştır.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla Osmanlı Bankasıyla anlaşma yapılmış ve Osmanlı Bankası 1935 yılına kadar banknot ihraç etme imtiyazına yetkili kılınmıştır. Ancak, genç Türkiye Cumhuriyeti kendisine ait bir merkez bankasının eksikliğini hissetmiştir. Bu amaçla çeşitli ülkelerden yetkililer ve öğretim üyeleri çağrılarak merkez bankasının kurulması için çalışmalara başlanmıştır. Hazırlanan raporlarda merkez bankasının kurulmasına ihtiyaç duyulduğu belirtilmekle birlikte, yeni kurulan Türkiye Cumhuriyetinin merkez bankasının kurulması için gerekli şartları henüz sağlayamayacağı da belirtilmekteydi. Bu raporlarda alınan reform önlemlerine tam olarak yer verilmemesi daha sonradan eleştiri konusu olmuştur.

Merkez Bankasının kurulması için ilk başlarda Osmanlı Bankası'nın millileştirilmesi düşünülse de ülkenin ekonomik koşulları buna izin vermemiştir. Daha sonra o günlerde yeni kurulan Türkiye İş Bankası'nın Merkez bankasına dönüştürülmesi gündeme gelmiştir. Ancak, merkez bankasının bağımsız olarak çalışması gerektiği görüşünün de etkisiyle 30 Haziran 1930 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 1715 sayılı Merkez Bankası Kanunu'na paralel olarak Merkez Bankası 3 Ekim 1931 tarihinde faaliyete geçmiştir.

Gelişimi
Merkez Bankası'nın kurulmasına esas teşkil eden 1715 sayılı Merkez Bankası Kanunu dönemin şartlarına uygun olarak hazırlanmıştı. Kanunla banknot ihracı imtiyazı Merkez Bankası'na tanınmıştır. Merkez Bankası tam anlamıyla Hazine'nin bir ajanı olarak tanımlanmıştır. Bankanın para politikası araçlarını kullanması ve hükümetle iş birliği içerisinde çalışmasını sürdürmesi de kanunun temellerini oluşturmuştur. 1715 sayılı kanunla ülkenin kalkınmasının sağlanması Merkez Bankası'nın temel görevi olarak tanımlanmıştır. Kanun birçok değişiklik görürken, Merkez Bankası'nın temel görevi, hükümetle beraber çalışması ve kambiyo kontrollerinin devamı korunmuştur.

1970 yılında 1211 sayılı Merkez Bankası Kanunun çıkartılarak 1715 sayılı Merkez Bankası Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır. 1211 sayılı kanunun en önemli farkı Merkez Bankası yetkilerinin artırılmasını sağlaması olmuştur. Bu kanunla bankanın temel amacı kalkınma planlarını ve hükümet politikalarını desteklemek olarak belirlenmiştir. 1980 sonrasında Türkiye'nin ithal ikame yerine ihracatı destekleyici kalkınma planına geçilmesi ve 1980'lerde görülen teknolojik gelişmeler Merkez Bankası'nın da modernleşme sürecine girdiği yıllar olmuştur. Yine 1980'li yıllarda kambiyo kontrollerinin kaldırılmıştır.

1990'lı yıllara gelindiğinde yaşanan krizlerin de etkisiyle Merkez Bankası'nın bağımsızlığı tartışmaları görülmüştür. Buna ilave olarak Merkez Bankası'nın ekonominin kalkınması hedefi sorgulanarak bunun fiyat istikrarı ile çelişkileri gündeme gelmiştir. Bu tartışmaların sonucunda 1994 ve 2001 yıllarında yapılan değişikliklerle Merkez Bankası'nın temel görevleri ve bağımsızlığı düzenlenmiştir. Ayrıca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kurulmasıyla da Banka'ya ait bazı yetkiler BDDK'ya devredilmiştir. Söz konusu tüm bu yapısal ve kanunsal değişikliklerin sonucunda Merkez Bankası'nın hükümetten bağımsız olarak faaliyet göstermesi ve temel amacının fiyat istikrarının sağlanması benimsenmiştir.

Deprem bölgesinde hava nasıl olacak? Dubai Çikolatası Derken Şimdi de Dubai Kedi Maması Çılgınlığı! 2025 Asgari ücret yaşam standartlarını iyileştirecek
Sonraki Haber