Merkez bugün faizde ne karar verecek?

Reel sektör ve piyasalar yüksek faiz oranları nedeniyle sıkıntılı dönem yaşarken TCMB’nin, bugün yapacağı olağan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz oranlarını sabit tutmasına kesin gözüyle bakılıyor. Asıl soru, İlk faiz indirimi ne zaman olacak? O da toplantı sonrası açıklanacak politika metninde yer alacak ileriye dönük mesajlarda kendini gösterecek. Ancak bugünkü toplantıda Merkez Bankası’nın faizi sabit tutacağına kesin gözüyle bakılıyor. İşte detaylar...

TCMB’nin net döviz pozisyonunda son on günden yaşanan 4 milyar dolar artışın sonrasında swap ve kamu dövizleri hâriç net rezervlerin +29 milyar doları aşması sonrası, döviz piyasasında kırılganlık iyileşirken, USDTRY kurunu 34,20’li seviyelerde yatay seyrinin korunmaya devam etti. Öte yandan, TCMB’nin döviz pozisyonunda belirgin bir şekilde görülen artışa paralel piyasada TL likiditesini de arttığını gözlemliyoruz. Bu bağlamda, piyasada oluşan gecelik faiz de neredeyse son bir aydır genel olarak %50 olan politika faizinin altında seyrediyor.

TL likiditesinin artması ve bol olan 'malın' da fiyatı düşer  ilkesinden hareketle, dün itibariyle TL referans faizin %48,50 seviyesine gerilediğini not edelim. TCMB’nin enflasyonla mücadele kapsamında devam ettirdiği sıkı para politikasına paralel, gecelik faizlerde gevşemeye pek de izin vermeyerek zorunlu karşılıkları (ZK) artırmak suretiyle piyasada var olan fazla TL likiditesini çekeceğini düşünüyoruz. TCMB’nin geçen haftalarda attığı ZK kararına rağmen likidite fazlası 466 milyar TL ile son dört ayın en yüksek seviyesine geldi.

Kıbrıs İktisat Bankası analizinde, "TCMB’nin beklentilerin üzerinde gelen Eylül ayı enflasyon rakamları sonrası ilk faiz indirimine Aralık ayında gideceğine hatta 2025’in ilk aylarına da öteleyebileceğine yönelik beklentinin de attığını görüyoruz. Büyümenin öncü göstergesi olan PMI verilerinin pandemi döneminden bu yana en düşük seviye gelmesi, hatta sanayide de çarkların durmaya yaklaştığına işaret eden sanayi üretim verisi ardından enflasyonla mücadelede yalnız bırakılan TCMB’nin, reel sektörden gelen 'çığlığa' kayıtsız kalmayarak faiz indiriminde çok da geç kalmaması gerektiğini düşünüyoruz” denildi.

18 Ekim 2024 tarihli Resmi Gazete yayımlandı! KYB Türkmenlere karşı sözde bir Türkmen aday çıkardı? Malatya'da 200'ün üzerinde artçı sarsıntı meydana geldi
Sonraki Haber