Merkez’in faiz indiriminin ekonomiye olumlu etkisi ikinci yarıda başlar

TCMB sekiz aydır yüzde 50 seviyesinde sabit tuttuğu politika faizini 250 baz puan indirimle yüzde 47,50 seviyesine indirdi. Piyasalar genelde sembolik indirim beklerken gelen şahin adım, yenilerinin de habercisi oldu. Çarşamba gece saatlerde, TCMB tarafından yayımlanan 2025 yılı Para Politikası metninde, 2025 yılında PPK toplantı sayısının 12'den 8'e indirildiğinin açıklanması faiz indiriminde kuvvetli adım atacağını göstermişti. İşte detaylar...

Merkez’in faiz koridoru kararı da en az indirim kararı kadar stratejik oldu. Bu karar, TL referans faizinin aşağı inmesini engelledi. Bu da mevduat faizlerinin hemen aşağıya çekişmesini engelleyecek. Bu nedenle 2025 ilk yarıda hala TL varlıkların yatırımcısına kazandıracağı yorumları yapılıyor.

Politika faizinden -/+300 baz puan olarak belirlenen borç alma ve borç verme faiz oranları, dünkü karar ile -/+ 150 baz puana revize edildi. Yani borç alma faizi oranı %46 borç verme faiz oranı ise %49 olarak belirlendi. Kıbrıs İktisat Bankası yorumunda, “Daha da basit bir anlatımla, politika faizinin 250 baz puan indirildiği bir ortamda, koridorun daraltılması faiz indiriminin etkisini bir miktar da olsa azalttı. Karar ile birlikte yayımlanan politika metninde bundan sonrası için "toplantı bazlı" bir yaklaşım izleneceğini belirten TCMB'nin dünkü adımı temkinli faiz indirimi olarak yorumlanınca, piyasa yansıması da sınırlı oranda da olsa olumsuz oldu. Gün içinde 35,30 seviyesini test eden USDTRY kuru, günü 35,15 seviyesine gerileyerek tamamladı. Borsada banka hisselerinin açık bir şekilde pozitif ayrıştığı bir önceki gün BİST Banka endeksi günü %7'ye yakın artışla tamamlaması ardından dün hafif de olsa günü %0,3 oranında düşüşle tamamladı. Bankacılık endeksinde 14 bin endeks seviyesinin üzerinde yükselişin ivme kazanacağı yönünde teknik bir yorumda bulunmuştuk. Dün Bankacılık endeksi günü 14,758 puan seviyesinde tamamladı. İki yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi son iki günde yaklaşık 250 baz puan gevşeyerek %41 seviyesine geriledi. Yabancı indinde Türkiye'nin risklerini gösteren 5 yıl vadeli CDS risk primi ise 258 baz puan ile anlamlı bir değişim kaydetmedi” denildi.

Her şey olması gerektiği gibi

Faiz indirimine rağmen koridorun daha az daraltılması, beklenti ile uyumlu bir hamle olarak yorumlandı. 2024 yılın Ocak, Şubat ve Mart aylarında sırası ile %6,70 , %4,53 ve %3,16 olan aylık TÜFE artışını leyhte seyredecek bazdan dolayı yıllık olarak da gerileyeceği bir ortamda, faiz indirimlerinin devam etmesi bekleniyor. Her ne kadar TCMB bir sonraki toplantıya ilişkin kuvvetli bir sinyal vermese de ya da toplantı bazlı bir stratejiden bahsetse de, yılın ilk üç toplantısında da (23 Ocak, 6 Mart, 17 Nisan) faiz indirimlerinin 250 baz puan ile devam edeceğini düşünüyoruz. PPK toplantılarının eski alışkanlıkların aksine, FED toplantı tarihleri ile uyumlu bir takvim oluşturulmadan kurgulandığını da not edelim.  

Canlanma ne zaman olur?

Faiz indirimlerinin ekonomiye canlanma açısından olumlu etkilerini ise 2025 yılının ikinci yarısından itibaren göreceğiz. Kıbrıs İktisat Bankası Hazine Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu, “Bu bağlamda, Mayıs 2024 ayından bu yana devam ettirdiğimiz TL uzun pozisyonlarımıza sıkı sıkıya sarılacağız. Faizin inmeye devam edeceği bir ortamda, Para Piyasası Fonlarının yatırımcısının yüzünü güldürmeye devam edeceğini düşünüyoruz. Faiz indirimlerinin yarayacağı bankacılık endeksinde de mevcut uzun pozisyonlarımızı korumaya gayret edeceğiz. Öte yandan, faiz indirimlerinin kredi piyasasına da bir noktada olumlu anlamda yansıyacağı düşünülürse, konut sektörünün de yakından takip edilmesi gerektiğinin altını kalınca çizelim. Daha da basit bir anlatımla, 2025 yılı genelini dikkate aldığımızda, konutun yatırım liginde en kârlı enstrümanlardan biri olacağını düşünüyoruz” dedi.

Merve Dinçkol kimdir kaç yaşında? Feyyaz Şerifoğlu ile sevgili mi? Marmaray Ayrılık Çeşmesi durağında intihar girişimi Cagliari Inter şifresiz canlı maç izle S Sport
Sonraki Haber