Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü imzalandı!

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında "Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü" imzalandı. Törende konuşan Bakan Varank, "İş gücü piyasasındaki arz-talep dengesini en iyi şekilde kurup, kabiliyet eksikliklerini gidermek durumundayız. Gençlerimize ve mevcut çalışanlarımızın yetenek setlerini çeşitlendirmeliyiz." dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk "Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü" törenine katıldı. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, iş gücü piyasasındaki arz-talep dengesini en iyi şekilde kurulup kabiliyet eksikliklerinin giderilmesi, gençlere ve çalışanlara değişen koşullara karşı esneklik kazandırılması ve yetenek setlerinin çeşitlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Mustafa Varank ile Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Milli Eğitim ile Sanayi ve Teknoloji bakanlıkları, İstanbul Sanayi Odası (İSO), İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) arasında Maçka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde imzalanan "Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü" törenine katıldı.

Protokol, İstanbul'da mesleki ve teknik eğitim veren okullarda eğitim programlarını sektörle birlikte tasarlamayı ve mezunların niteliğini artırarak, iş hayatına hazırlamayı amaçlıyor.

Konuşmasında, önem verdikleri konuların başında, "sanayide ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağının belirlenmesi ve yetiştirilmesi" olduğuna işaret eden Varank, "Küresel ekonomide dijitalleşmenin öncülüğünde ciddi bir dönüşümün içindeyiz. Üretimin kodları değişiyor. Bu değişime ayak uydurmadaki hızımız, işgücümüzün adapte olma kabiliyetiyle doğrudan ilişkili. Burada da mesleki eğitim başta olmak üzere eğitim politikalarının yönlendirici rolü ortaya çıkıyor." diye konuştu.

Varank, eğitim alanındaki çerçevenin, uygulamada da karşılığının bulunmasının kilit bir öneme sahip olduğunu ve başarının çok paydaşlı bir yapının ortak sorunlara ortak çözümler bulmasıyla mümkün hale geldiğini belirterek, imzalanan protokolün, farklı tarafları tek bir amaç doğrultusunda toplaması açısından anlamlı olduğunu söyledi.

Bakan Varank, "İşin eğitim tarafı burada, sanayi tarafı burada, üniversite tarafı burada. Bu birliktelik, genç kardeşlerimizin iş hayatına çok daha hazır bir biçimde atılmasına imkan verecek ve onları daha üretken olmaya teşvik edecek." dedi.

"Meslek liseleri ve üniversite eğitiminin tüm aşamaları beraber ele alınmalı"
İş gücünün sanayinin ihtiyacıyla örtüşmesi için meslek liseleri ve üniversite eğitiminin tüm aşamalarının beraber ele alınması gerektiğine inandıklarını ifade eden Varank, üretim sürecinde mavi ve beyaz yakalılar birbirini ne ölçüde tamamlıyorsa, katma değer ve verimlilik artışlarının o denli yüksek olduğunu belirtti.

Bakan Varank, atılan bazı adımları şöyle sıraladı:

"Milli Eğitim Bakanlığıyla mesleki-teknik eğitimin niteliğini artırmak için '300 OSB’ye 300 Teknik Kolej' işbirliği protokolünü daha önce imzaladık. Protokolle OSB’lerde özel mesleki ve teknik eğitim veren Anadolu liselerinin açılmasını ve eğitim niteliğinin artırılmasını amaçlıyoruz. Bu kapsamda bilişim teknolojileri müfredatı, blok zincir, bulut bilişim, yapay zeka, büyük veri, siber güvenlik ve mobil uygulamalar gibi konularla zenginleştirilerek güncellendi.

Halihazırda OSB'ler içinde 39 teknik kolejde eğitim faaliyeti yürütülüyor. OSB'lerde eğitim veren meslek yüksek okullarına devletimiz öğrenci başına eğitim destekleri veriyor. Bir diğer önemli adım da üniversitelerin mühendislik ve fen bilimleri son sınıfında olan öğrencilerin bir dönemlerinde sanayide işbaşı eğitimi yapmaları imkanı. '7+1' adı verilen bu düzenlemeyle, yeni mezun mühendislerin zaman kaybı olmadan işe başlaması hedeflendi. Bu uygulamadan daha fazla sayıda üniversitemizin faydalanmasını istiyoruz."

Dün, "Sanayi Doktora Programı" kapsamında desteklenmeye hak kazanan projelerin imza töreninde olduğunu hatırlatan Varank, "İlk günden itibaren üretimde yapısal bir dönüşümü gerçekleştirmenin ne denli kritik olduğunu vurguluyoruz. Yapısal dönüşümden kasıt, katma değerli ve teknoloji yoğunluğunun yüksek olduğu bir üretim modeli. 'Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi' vizyonumuz tam da bu amaca hizmet ediyor. Vizyonumuz kapsamında yer alan hedeflere varmada, beşeri sermayemizin niteliği en önemli bileşen. Sanayi Doktora Programımız bu farkındalığın bir yansıması." diye konuştu.

Varank, söz konusu projeyle sanayide ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağının, reel sektör ve akademi iş birliğiyle yetişeceğini, sonraki aşamada da istihdamda aktif şekilde yer alacağını dile getirdi.

33 üniversitenin, 77 firmayla yaptığı 120 farklı projeyle sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda 517 doktora öğrencisi yetiştirileceğini bildiren Varank, öğrencilerin mezun olduktan sonra sanayide istihdam edilmesi halinde yüzde 40'la yüzde 60 arasında değişen maaş desteğinin karşılanacağını kaydetti.

"KAMU OLARAK ÜZERİMİZE DÜŞENİ EN İYİ ŞEKİLDE YAPMAYA HAZIRIZ"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, genç ve dinamik işgücünü en iyi şekilde yetiştirmek ve profesyonel hayata hazırlamanın hem kamunun hem de özel sektörün güçlü ve sürekli iş birliği içinde çalışmasıyla mümkün olduğunu vurguladı.

Bakan Varank, en büyük yatırımın, insana yapılan yatırım olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

“İş gücü piyasasındaki arz-talep dengesini en iyi şekilde kurup, kabiliyet eksikliklerini gidermek durumundayız. Gençlerimize ve mevcut çalışanlarımıza değişen koşullara karşı esneklik kazandırabilmeli, yetenek setlerini çeşitlendirmeliyiz. Biz kamu tarafı olarak üzerimize düşeni en iyi şekilde yapmaya hazırız.

Özel sektör paydaşlarımız ve odalarımızın da bu konuda ne kadar hassas ve istekli olduğunu bizzat gördük. İşte imzaladığımız bu protokolle de İstanbul özelinden başlayarak sektörün ihtiyacına yönelik meslek liselerindeki eğitim içeriklerinin güncellenmesi, atölye ve laboratuvarların kurulmasına yönelik somut bir adım atmış oluyoruz."

Motorine zam geldi! İşte 24 Kasım 2024 güncel akaryakıt fiyatları Bugün TV'de neler var? 24 Kasım 2024 Pazar yayın akışı Meteorolojiden 49 il için uyarı! Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek
Sonraki Haber