Metaverse'te taciz olayları başladı: Her 7 dakikada bir yaşanıyor

Teknoloji dünyasının yeni Metaverse'te taciz olaylarının yaşandığı ortaya çıktı. Geçtiğimiz ay yaşanan taciz olayının ortaya çıkması sonrası yapılan araştırmalarda her 7 dakikada bir taciz olayının yaşandığı tespit edildi.

Metaverse evreninde ilk taciz olayı geçtiğimiz ay çıktı. Facebook'un çatı şirketi Meta'nın Metaverse için hazırladığı Horizon Worlds adlı sanal dünyanın beta sürümünde yer alan ve adı açıklanmayan bir kadın, 26 Kasım'da tacize uğradığını söyledi. Taciz mağduru kadın yaşadıklarını şöyle anlattı:

'Normal internette cinsel tacizin şakası yok. Ancak VR'da olmak, olayı daha yoğun hale getiriyor. Dün sadece elle tacize uğramadım. Bu davranışı destekleyenler de vardı. Yaşananlar, beni Plaza'da (kullanıcıların oluşturduğu dünyalara ve oyunlara girmek için kullanılan toplanma yeri) yalnız hissettirdi.'

Meta paylaşımın ardından bir iç soruşturma başlattı. Soruşturmada, kullanıcının tacizi önlemek için tasarlanan bir güvenlik özelliğini etkinleştirmediği sonucuna varıldı. Meta'da Horizon Worlds başkan yardımcısı koltuğunda oturan Vivek Sharma, olayı 'kesinlikle talihsizlik' olarak niteledi. Sharma, yaşananların Safe Zone (Güvenli Bölge) adlı özelliği 'kolay ve erişilebilir' hale getirmeye yarayacağını söyledi. Safe Zone platformda kendisini tehlikede hissedenlerin, diğer kullanıcılarla etkileşime geçmesini engelliyor.

BİR TACİZ OLAYI DA KANADALI KADININ BAŞINA GELDİ

Metaverse'te yaşanan bir başka taciz de geçtiğimiz günlerde ortaya çıktı. Kanadalı Chanelle Siggens isimli kadın geçtiğimiz günlerde VR başlık kullanarak oyun oynadığı sırada başka bir oyuncu tarafından sözlü ve fiziki olarak taciz edildi. Siggens yaşanan bu olay üzerine oyuncuyu uyardı. Chanelle Siggens’i taciz eden oyuncu ise uyarılara kulak asmayarak tacizi sürdürmeye devam etti ve "İstediğimi yapacağım" dedi. Bir süre sonra tacizci oyuncu Siggens’in yanından uzaklaştı.

7 DAKİKADA BİR TACİZ YAŞANIYOR

Yapılan son araştırmalar Meteverse'te her 7 dakikada bir taciz olayı yaşanıyor. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, Metaverse evrenine geçişin hızlı olduğunu belirtti ve bu konuda hukuki düzenlemelerin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Kırık, "Yasa yapıcıları oldukça zor günler bekliyor" dedi.

Milliyet gazetesine konuşan Kınık, Metaverse teknolojisinin henüz çok yeni olduğunu ve düzenlemelerin yaşanacak ihlaller ve suçlara göre yapılacağını belirterek, “Bu teknolojinin hep olumlu yönlerini konuştuğumuz bu günlerde buz dağının görünmeyen tarafını da göz ardı etmemek gerekiyor. Kullanıcıların avatarları aracılığıyla sanal gerçeklik evrenine giriş sağlaması ister istemez gerçek hayatın da sanala kaymasına sebep oldu ve bu durum gerçek hayatın sanal dünyaya taşınmasına kapı araladı. Ancak unutmamak gerekir ki sanal dünyada işlenen suç da gerçektir. Nitekim Dijital Nefretle Mücadele Merkezi'nin verileri bu görüşü güçlendiriyor. Popüler bir sanal gerçeklik oyunu olan VRChat'te, her 7 dakikada bir kişi haklarını ihlâl eden bir olayın meydana gelmesi sanal gerçeklik evrenlerinde suç oranının ne kadar ciddi boyutlara ulaştığını gözler önüne seriyor" ifadelerini kullandı.

Bugün itibariyle başladı! Kartlarınız bloke olabilir Yunanistan İçki fiyatları 2025 Ruben Amorim Victor Osimhen'i Manchester United'a istiyor
Sonraki Haber