Mevlid Kandili'nde neler yapılır? Yapılacak ibadetler!

Mevlid Kandili'nde neler yapılır? Yılın son kandil gecesi olan Mevlid Kandili'ne az bir zaman kaldı. Mevlid Kandili 8 Kasım 2019 tarihinde idrak edilecek. Kandil gecesinde eller semaya yükselecek. Peki Mevlid Kandili'nde neler yapılır? Hangi ibadetler yapılır? Detaylar haberimizde...

Mevlid Kandili'nde neler yapılır? Hicri takvime göre Rebiülevvel ayı içerisinde idrak edilen kandile geri sayım yapılıyor.Mevlid Kandili ibadetlerle geçiriliyor. Mevlid Kandili 8 Kasım 2019 Cuma günü idrak edilecek. Peki Mevlid Kandili'nde neler yapılır?

MEVLİD KANDİLİ'NDE NELER YAPILIR?

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (s.a.s.), bazı mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesi tavsiyesinde bulunmuştur (Tirmizî, Savm, 39). Fakat bu gün ve gecelere ait özel bir namaz ya da ibadet biçiminden söz etmemiştir. Bu şekilde mübarek gün ve geceleri, bağışlanma ve hayatımıza çekidüzen vermek için fırsat anı olarak değerlendirmemiz gerekmektedir. Bundan dolayı müminler kandil gecelerinde, hayatlarının gidişatını gözden geçirmeli; hata ve günahları için tövbe istihfar etmeli, dua ederek, Kur’an-ı Kerim okuyup anlamaya çalışarak, kaza ya da nafile namaz kılarak bu fırsatları kaçırmamalıdır.,

Kandil gecelerinin gündüzlerinde yani geceyi izleyen ertesi günde oruç tutmak önemlidir. Zira Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (s.a.s.), “Şaban’ın ortasında (yani berat gecesinde) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu isteyen…’ der.” (İbn Mâce, İkâmetü’s-Salat, 191) buyurmuştur.

MEVLİD KANDİLİ NEDİR?

Mevlid; doğum zamanı, doğulan yer ve zaman anlamına gelmektedir. Peygamber Efendimiz (sav)’in doğduğu geceye Mevlid Gecesi denir. Bu gece aynı zamanda Rebiülevvel ayının onikinci gecesidir. Dünyanın her kesiminden Müslümanlar, her sene bu geceyi Mevlid Kandili olarak kutlamaktadır.

İslam'da Hz Muhammed (sav)’in doğum günü farklı mezheplerde kutlanır. Sünniler Rebiülevvel ayının Onbirinci gecesini Onikinci'ye bağlayan geceyi, Şiiler ise 17. günü Mevlid günü ve 17'ye dönen geceyi de Mevlid Gecesi olarak adlandırırlar. Bu iki tarih arasındaki haftayı da Kutlu Doğum Haftası olarak ilan etmişlerdir. Peygamber Efendimiz (sav)’in doğumu tüm Müslüman Alemin de kutlu doğum haftası olarak adlandırılarak bir hafta kutlanılır. Bu hafta Müslümanların bayramıdır. Mevlid Kandili insanı insan yapan bütün güzelliklerin toplandığı rahmet elçisi Hz. Peygamberin (sav)’in doğumunu kutladığımız, onun bireysel ve toplumsal hayatımızı aydınlatan insanlık ve merhametini, insaf ve adaletini, sabır ve metanetini, kerem ve cömertliğini, insanlığa sunduğu değerleri anlayıp hayatımızı onun yüce ahlâkıyla güzelleştireceğimiz bir tazelenme haftasıdır.

Bu kutlu gecede her müslüman hiçbir şey yapmasa da ya da hiçbir şey bilmiyorsa da en azından peygamberimize salat ve selam getirerek ihya edebilir. Nitekim Kuranı Kerim’de ahzab suresi 56. ayet’te Yüce Allah buyurur ki:

Şüphesiz Allah ve melekleri Peygamber’e salât ediyorlar. Ey iman edenler! Siz de ona salât edin, selâm edin. evet ne kadar önemli olduğunu ayette görebiliyorsunuz.

Prof Dr. Naci Görür'den yeni uyarı: "Endişe verici, ciddi çalışılmalı" Hotmail ve Outlook Giriş Linki 2024 - Yeni Hesap Açma, Oturum Açma Ünlülerin avukatı Ayhan Sağıroğlu vefat etti
Sonraki Haber