Meyan kökü şekerinin zararları nelerdir?

Tüm meyan ürünlerinin hammaddesi bitkinin kök kısmıdır. Kazılan kökler yıkanır, soyulur, kurutulur, ardından parçalanır ve suda kaynatılır. Elde edilen sonuç, siyah ve yapışkan bir kitledir. Bu kitle soğumadan önce bloklara dökülür. Kaya gibi ham meyan blokları, üretim bölümünde üretim tesisine teslim edilir. ABD, Avrupa ve Arap ülkelerinde çok tüketilen Licorice Şekeri Türkiye'de henüz o kadar çok tüketilmese de tüketicileri azımsanmayacak seviyede. Öte yandan FDA yetkilileri ABD'li vatandaşları fazla meyan kökü şekeri yenmemesi konusunda uyardı. Peki, Meyan kökü şekerinin zararları nelerdir? Meyan Kökü şekeri nedir? Detaylar haberimizde...

Cadılar Bayramı'nda en çok tüketilen tüketilen şeker olan ve meyan kökü şekeri olarak da bilinen, Licorice şekerinin fazla tüketilmemesi konusunda FDA, ABD'li vatandaşları uyardı. ABD, Arap ve Avrupa ülkelerinde çok tüketilen Licorice şekeri Türkiye'de henüz o kadar tüketilmese dahi azımsanmayacak seviyede tüketici kitlesine sahip. FDA ise ABD'li vatandaşları fazla meyan kökü şekeri yememesi konusunda uyardı. Peki, Meyan kökü şekerinin zararları nelerdir? Meyan Kökü şekeri nedir? Detaylar haberimizde...

Meyan Kökü Şekeri, meyan içeren tüm ürünlerin hammaddesi, bitkinin kök kısmıdır. Kazılmak sureti ile çıkarılan meyan kökleri önce yıkanır, soyulur, kurutulduktan sonra kesilerek parçalara ayrılır ve suda kaynatılır. Bu işlem sonucunda siyah ve yapışkan halde ağda kıvamında bir madde elde edilir. Elde edilen madde sıcak halde iken bloklara dökülür. Adete kaya gibi sert hale gelen bu bloklar işlenmek üzere bekletilir. Meyan kökü blokları küçük parçalara bölünür işlenmek için kullanılmak istendiğinde sıcak suya koyunca çözülebilme özelliğine sahiptir. Ürüne çeşitli aroma vericiler ve jelatin, tuz, nişasta gibi maddeler eklenerek işlenmektedir. Aslında meyan kökü en çok piyasada görmüş olduğumuz çocuklara yönelik şekerler de kullanılmaktadır. Nişasta ve pektin maddeleri ile yumuşaklık verilir. Hepimizin bildiği ekşili yumuşak şekerler meyan kökünden elde edilmektedir. Meyve aroması dahil edilerek zengin içerikler elde edilmektedir.

MEYAN KÖKÜ ŞEKERİ NEDİR FAYDALI MIDIR?

Aslında meyan kökü daha çok kozmetik içeren ürünlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Alternatif tıpta hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. İçeriğinde flavonoidler, uçucu yağlar, bitki sterolleri, glikositler, kumarinler, asparagines ve anetol bulundurur. İçeriğinde bulunan bu maddeler sayesinde sağlık için faydalıdır. Çeşitli enfeksiyonlar, pamukçuk, depresyon, ciltte oluşan döküntüler, yorgunluk mide ekşimesi ve kepek gibi pek çok sıkıntıya iyi gelmektedir.

MEYAN KÖKÜ ŞEKERİ

Ama meyan kökü şeker haline dönüştürüldüğü zaman, yapay bir hale dönüşüp sağlığa faydalı içeriğini kaybetmektedir. Sadece mükemmel bir tada sahip olan bildiğimiz yumuşak şekerlere dönüşmektedir. Meyan kökü şekerine "Licorice şekeri" adı verilmektedir.

Doğal olarak üretilen meyan kökü şekeri ülser, baş ağrısı, boğaz ağrısı, hazımsızlık gibi rahatsızlıklarda kullanılmak üzere pastil şeklinde üretilmektedir. İçine hiç bir yapay aroma karıştırılmamış olan meyan kökü şekerini ağzınıza aldığınızda damak tadınıza ters olarak aynı anda hem tatlı hem de tuzlu bir tat alırsınız. Siyah renkte olan meyan kökü şekeri ağızda oldukça acı bir tat bırakmaktadır. Tabi ki tamamen damak tadınızla alakalı olduğu için tadını sevip sevmemek tamamen sizin zevkinize aittir. Ve Amerika gibi ülkeler de meyan kökü şekeri özellikle cadılar bayramının bir simgesidir.

Yapılan araştırmalara göre meyan kökü şekeri içeriğinde bulunan "glcyrrhizinnin" isimli bir madde nedeni ile tatlıdır. Meyan kökü şekeri tam 15 gün süre ile günde 90 gramdan fazla olarak düzenli olarak tüketildiğinde, vücuda zarar verecek şekilde potasyumu azaltması, kalp ritmini bozması, erkeklerde testosteron hormonunu azaltması, kadınlarda östrojen hormonunu artırması, hamilelerde erken doğum riskine sebep olması, kan basıncını artırarak çarpıntıya sebep olması gibi etkileri bulunmaktadır. Özellikle hamile olan bayanların tüketmemesi gerekir.

MEYAN KÖKÜ ŞEKERİ ZARARLARI

Licorice şekeri, doğal maddelerle üretilmesinin yanı sıra yapay maddelerle de(karmosin,sitrik asit,titandioksit) üretiliyor. Yapaylarının hiçbir şekilde sağlığa yararı olmasa da, doğal yollarla üretilen Licorice şekeri tarih boyunca baş ağrısı, ülser, hazımsızlık, boğaz ağrısı gibi basit rahatsızlıklarda kullanılmış ve halen de licorice şekerinden pastil üretilmektedir. Fakat Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA),U.S. Food and Drug Administration, meyan kökünün içerdiği glycyrrhizinnin, tatlanmasını sağlıyor, 2 hafta düzenli ve günde 90 gr dan fazla tüketilmesi; vücudu etkileyecek derecede potasyum azalması, kalp ritminin bozulması, kan basıncının artması, erkeklerde testosteron azalması, östrojen hormonunun artması, hamilelerde erken doğum riski gibi zararları olduğunu açıkladı. Ayrıca FDA, diyabet, böbrek ve kalp hastalığı olanların, günde 2 onstan (yaklaşık 30 gram) fazla tüketmemelerini,hamileliğin 24-36. haftalarında olanların, endometriozis ve meme kanseri hastaların uzak durmaları konusunda uyarıyor.


FDA yetkilileri meyan kökü ile ilgili bir uyarı yayınladı. Bu uyarı özellikle siyah şekerlerin hayranlarını korkutacak.
Kara meyan kökü potasyum düzeylerinde düşüşe sebep olabilecek, glisirizin adı verilen tatlandırıcı bir bileşik içeriyor.

Bu bileşik ile bazı kişilerde yüksek tansiyon, konjestif kalp yetmezliği yaşamasına bile sebep olabilir.

Fazla meyan kökü yemeyi bırakan kişilerin, potasyum seviyeleri normale döner.
FDA yetkililerin tavsiyesi şu şekilde:
Bir kerede çok fazla meyan kökü şekeri yemeyin. Eğer yerseniz -özellikle düzensiz kalp ritminiz varsa- durun ve doktorunu arayın.

Kızılcık Şerbeti dizisinde üzen haber! Bir oyuncu daha veda edecek Serdar Ortaç'ın ev hapsi ve adli kontrol kararı kaldırıldı! Bu da oldu: Kilisede yoga yaptılar! Mardin'de tepki çeken görüntüler!
Sonraki Haber