Microsoft, Activision Blizzard'ı satın aldı: Şimdi ne olacak?

Microsoft'un Activision Blizzard'ı 68.7 milyar dolara satın almasının yankıları sürüyor. Yapılan dev anlaşma birçok çevrede şaşkınlığa neden olurken, bazı sorular da gündeme geldi. Microsoft'un büyük bir krizin içinde bulunan şirketin kaybolan itibarını nasıl geri kazandıracağı ve oyun yapım süreçlerine nasıl müdahale edeceği mera konusu oldu. ABD Federal Ticaret Komisyonu'ndan bir iptal kararı çıkmazsa satın alma sürecinin 2023 mali yılı içinde sona ermesi bekleniyor.

Microsoft'un ABD'li dev şirket Activision Blizzard'ı 68.7 milyar dolara satın alması dün gündeme bomba gibi düştü. Microsoft, gerçekleşen dev hamle ile birlikte Call of Duty, Overwatch ve Diablo gibi birçok büyük oyunu bünyesine katmış oldu. Satın alma sürecinin sona ermesi ile birlikte Activision Blizzard bünyesindeki oyunların Game Pass'e gelmesi bekleniyor. Microsoft bu hamle ile birlikte Sony ve Tencent ile birlikte en büyük 3. oyun şirketi olacak.

2023 yılı mali yılı içinde sona ermesi beklenen satın alma süreci ile birlikte Microsoft, oyun alanında dev bir hamleye daha imza atmış olacak. Son dönemde özellikle Game Pass servisi ile adından sıkça söz ettiren Microsoft, daha önce en büyük oyun üreticilerinden Bethesta'yı satın almıştı.

SORUŞTURMA KONUSU OLABİLİR

Ancak Microsoft'un Activision Blizzard'ı satın alması ABD'de Federal Ticaret Komisyonu'na takılabilir. Söz konusu anlaşmanın, Microsoft'un 'tekel' olabilceği gerekçesiyle iptal edilmesinin olası bir durum olduğu belirtiliyor. Federal Ticaret Komisyonu daha önce Nvidia'nın Arm'yi satın almasını aynı gerekçe ile iptal etmişti.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Microsoft'un Activision Blizzard'ı satın alması büyük şaşkınlığa neden oldu. Yıllardır büyük sorunlarla boğuşan ABD'li şirkette nasıl değişiklikler olacağı merakla bekleniyor. İşte Microsoft'un uğraşması gereken sorunlar...

Activision Blizzard, son dönemde yaptığı projelerden çok cinsek taciz skandalıyla boğuşuyor. Ortaya çıkan skandalın boyutu her geçen gün büyürken, bazı oyun yayıncıları, ABD'li şirketin yapımlarını oynamama kararı almıştı. Bunun en büyük nedeni ise şirket yönetiminin cinsel taciz iddialarına karşı bir adım atamamasıydı. Birçok oyun yayıncısı ve oyun sever, şirketin CEO'su Bobby Kotick'in istifasını istiyordu.

Microsoft Gaming CEO'su Phin Spancer yaptığı açıklamada Activision Blizzard'da yaşananlardan oldukça rahatsızlık duyduklarını belirterek, Xbox'ın “Activision Blizzard ile olan ilişkisinin tüm yönlerini değerlendirdiğini ve sürekli proaktif ayarlamalar yaptığını söyledi. Microsoft'un konuyla ilgili yapacağı hamleler merakla bekleniyor. Bobby Kotick'in görevini kısa vadede koruması beklenirken, satın alma sürecinin sona ermesinin ardından koltuğunu kaybetmesi olası görülüyor.

Öte yandan Microsoft'un Activision Blizzard'ın yıllar içinde kaybolan itibarını geri getirmeye yönelik nasıl bir yaklaşım sergileyeceği de merakla bekleniyor.

OYUNLARIN DURUMU...

Microsoft'un uğraşması gereken sorunlardan biri de Activision Blizzard şemsiyesi altındaki oyunların durumu olacak. Son olarak Call of Duty: Vanguard'ı çıkaran ABD'li şirket pek de iyi eleştiriler alamadı. Son yıllarda oyun yapımında ciddi sıkıntılar yaşayan şirketin elinde dünyanın en değerli bazı markaları olsa da yapım süreçlerinde büyük sıkıntılar yaşanıyor. Bunda cinsel taciz skandalının da önemli bir etkisi bulunuyor. Microsoft'un Overwatchi Call of Duty ve Diablo gibi büyük yapımların süreçlerine nasıl müdahale edeceği merak ediliyor. Öte yandan söz konusu yapımlar kısa vadede Play Staiton'da yayınlanmaya devam edilecek.

KAZANAN KİM OLACAK?

Büyük anlaşmanın yankıları sürerken akıllarda bir soru daha var: Kazanan kim olacak? Kısa vadede bunu görmek zor olsa da bu anlaşmanın iki taraf için de kazançlı olabilceği söylenebilir. Activision Blizzard tarafından bakıldığında şirketin uzun süredir yerle bir olan itibarını geri kazanmak adına önemli adımlar atması muhtemel. Ayrıca oyun yapım süreçlerinin de yeniden bir düzene oturması kuvvetle muhtemel. Microsoft tarafından bakıldığında ise en değerli bazı yapımları bünyesinde barındıran bir şirketi satın alarak portföyünü daha da geliştirerek oyun sektörünün en büyük aktörlerinden biri olamaya devam edecek ve adından daha fazla söz ettirecek. Anlaşmanın iki taraf için de artıları ve eksileri önümüzdeki dönemde ortaya çıkacaktır.


SuperHaber Özel / Serkan Talan

Ali Katırcıoğlu Kimdir? Öldü mü? Ali Katırcıoğlu Şirketleri Borsa İstanbul’da 6 haftalık yükseliş dönemi bitti Oktay Uludoğan Kimdir, Ne İş Yapar? Serveti
Sonraki Haber