Mikdat Kadıoğlu'ndan "kent selleri" uyarısı!

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, son yıllarda özellikle büyük kentlerde ortaya çıkan ve büyük hasarlara yol açan kent sellerine dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Belediyelere kent selleri ile mücadele konusunda uyarılarda bulunan ve mücadele yöntemlerine ilişkin bir rapor sunan Kadıoğlu, halkı sadece kazazede olarak görmemek gerektiği söylüyor ve "eğitmeli aktif rol vermeliyiz" diyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu son yıllarda iklim değişikliğine bağlı olarak başta İstanbul olmak üzere büyük kentlerde meydana gelen sellere ilişkin mücadele yöntemleri ve alınacak önlemleri aktardığı Kent Selleri Yönetim ve Kontrol Rehberi hazırladı.

Kadıoğlu kent selerine ve mücadele yöntemlerine ilişkin de şunları söyledi:

“İstanbul özellikle baharla beraber sağanak gök gürültülü yağışlarla karşı karşıya kalıyor. Sadece İstanbul değil bütün büyük kentlerde Türkiye’nin genelinde bu sağanak yağışlar yer yer küçükte olsa su baskınlarına sellere neden oluyor. Bu seller giderek artıyor. Bu sellerin tümü akarsularla ilişkili değil, farklı bir sel türü bu, buna biz kent selleri diyoruz. Kent selleri ile mücadele etmenin yöntemlerini öğrenmemiz, can ve mal kaybı olmadan bunları engellememiz gerekiyor."

Bu konuda hazırladıkları rapora dayanarak ‘Kent Selleri Yönetim ve Kontrol Rehberi konusunda belediye personellerini eğitmeye çalıştıklarını söyleyen Kadıoğlu, "Olaya biraz daha farklı bakmak kent selleri olmaması için yapılabilecek oldukça basit önlemleri bir an önce yürürlüğe koymak gerekiyor. Bu konuda dünyada birçok tercüme ve bilgi birikimi var. Bunları sel yönetim planı mantığında adım adım, önce tehlikeli riskler nasıl analiz edilir, sonra belirlenen tehlikeli riskler nasıl önlenebilir, yapısal önlemler ve yapısal olmayan önlemler nelerdir, halkın nasıl eğitilmesi gerekiyor, halka sel uyarısı verdiğimizde halkın bundan ne anlaması lazım, ne yapıp ne yapmaması gerekiyor gibi sırayla bunu anlatmaya çalışıyoruz. Bu tabi bizim için ilk eğitim ama ileride bunu daha kapsamlı hatta daha yukarı yönetimlere yayarak da kent selleri ile mücadeleyi ülkemize yerleştirmek ve geliştirmek için çalışıyoruz.” 

“HALKI SELLE MÜCADELE KONUSUNDA EĞİTMELİ VE AKTİF ROL VERMELİYİZ”

Eğitim programında sellerin birçok türünün olduğunun da altını çizen Prof. Dr. Kadıoğlu, “Oluşum sürelerine göre seller var. Sel, 6 saat içinde oluşabilir. Flash Floods dediğimiz bu seller, çöller dahil dünyanın her yerinde görülebilir” dedi.

Kent selleriyle ilgili halkın katılımının önemine de dikkat çeken Prof. Dr. Kadıoğlu, “Halk ‘kazazede’ olarak konumlandırılıyor. Halkı selle mücadele kısmında eğitmeli ve aktif rol vermeliyiz. Halkın selle mücadelesi, seli gördükten sonra başlıyor. Bu da düzeltmemiz gereken başka bir konu.” diye konuştu.
 

Enes Bay Kimdir? Cevdet Konak kimdir? Cevdet Konak neden ceza aldı? Tunceli ve Ovacık'a neden kayyum atandı, sebep ne?
Sonraki Haber